hits

Boligkjøp? Unngå ekstra kostnader!

kommentarer

 

           
   

En av leserne mine spurte meg om en veiledning i salgs- og kjøpsprosessen av sin bolig, spesielt i forhold til kostnader som påløper. Lurt spørsmål! siden boligsalg og deretter kjøp, er noe av det mest kostbare vi foretar oss i løpet av livet. Her kan man spare penger.

Selve forarbeidet er veldig viktig! Det å undersøke hvilken megler du skal bruke, eventuelt om du skal selge privat, kan bli en stor del av kostnaden og derfor noe man bør bruke tid på. Mye tankevirksomhet må man regne med i begynnelsen.

En regel jeg vil anbefale er å selge før du kjøper, du vet nemlig aldri hvordan markedet ser ut om en liten stund, eller om boligen blir solgt for det du tror.

 

Valg av salgsmetode:

Det å selge privat er blitt mer og mer vanlig, men det kan bli mer krevende enn ved å velge megler. I tillegg kommer det advokatutgifter til selve kjøpekontraktene. Egne visninger kan slå begge veier siden man er forskjellig og markedsfører derfor boligen forskjellig.

Å legge boligen ut på FINN, samt i lokalavisa, er 2 måter å markedsføre boligen privat.

Valg av megler er det mest vanlige og da er det en del å spare på å velge taktisk:

Her er det flere momenter å tenke på. Den dyreste megleren er ikke alltid den beste. Se hva du får for pengene! Husk også  at styling er viktig, førsteinntrykket til kjøperne er avgjørende og mange bestemmer seg i løpet av de første minuttene. Syntes Hallgeir Kvadsheim (uavhengig forbrukerøkonom kjent fra luksusfellen -tv3) hadde en fin oppsummering nylig. Her er artikkelen fra Nettavisen: http://forbruker.nettavisen.no/slik-finner-du-den-beste-eiendomsmegleren/ 


Styling er alfa-omega

Et rotete inntrykk gir lavere bud og det har utallige meglere  bekreftet. Det samme gjør en en altfor privat stil i boligen , dvs mye og feile farge,samt familiebilder som gjør det vanskelig for kjøperne å identifisere dette som sitt framtidige hjem. Dette er noe du kan fixe opp i selv ved å rydde vekk familiære gjenstander og velge farger som er mer nøytrale. Ofte er noen malingsstrøk på vegger og store flater, det eneste som skal til. Se kritisk for deg hva de fleste liker, så blir det enklere enn du tror. Dette gir flere interessenter og en høyere pris.


VED KJØP AV NY BOLIG

Mindre kjøpekostnader ved kjøp av borettslagsleilighet

Overføring av borettslagsandel anses ikke å være overføring av fast eiendom. Kjøper man andel i borettslag, dvs bolig i borettslag, så slipper man dokumentavgiften. Dette er en utgift ved boligkjøp som er stor, siden den utgjør 2,5% av boligens salgssum. Kjøper du i borettslag kommer du unna med noen få tusen i overtakelseskostnader.

 

Ta høyde for oppussing

Det vil alltid være noe du ønsker å endre på i en ny bolig. Ta høyde for dette og tenk på det når du bestemmer deg. Hva kreves av den boligen du skal kjøpe og spesielt: Er bad og kjøkken oppdatert? I motsatt fall må man påregne en del ekstra kostnader i forhold til dette i fremtiden. Det samme med det elektriske og rørsystemet. Gamle hus krever mer.

 

Ta med fagfolk på visningen og les taksten

Å ta med noen som har peiling på hus på visning, kan spare deg for unødvendige problemer i fremtiden. De fleste fagutdannede kan også gå gjennom takst for deg, slik at du skjønner det som står.

 

Bud skal kunne dokumenteres av megler

Som kjøper har du rett til å se hvert eneste bud som er innkommet til megler. Det er innskjerpede regler i forhold til budgivning og du har alle rettigheter for innsyn i forrige bud. På den måten unngår du å gi mer for boligen enn du trenger.

 

Skaff deg en god rente!

For en liten stund siden skrev jeg om at forhandlingsposisjonen til låntakere aldri har vært bedre. Det var sant, men nå er den faktisk enda bedre, ved nytt boliglån i kombinasjon med en egenkapital ved salg av gammel bolig, er utgangspunktet det beste! Dette siden renta er bedre enn noensinne. Vurder fastrente hele eller deler av lånet om du kommer ut med lån på grensen av din/deres betalingsevne.

 

Husk å stå som hjemmelshaver

Hjemmelshaver betyr at du eier boligen, og når du kjøper sammen med andre står dere på skjøtet begge to. Selv om vi lever i 2015 er det fortsatt noen som går i fella når det gjelder dette. Det betyr mye når dere skal selge boligen og det økonomiske oppgjøret skal foretas.VED BÅDE KJØP OG SALG ANBEFALER JEG FORSIKRINGER:       EIERSKIFTE OG KJØPEFORSIKRING

 

 

Følg meg via twitter eller Facebook:

https://twitter.com/oekonomidama

"Økonomidama" på FB

 

 

 

 

 

 

#økonomi #bolig #økonomidama #boligkjøp #boligsalg