hits

Hva året desverre lærte meg - om mennesker og penger

kommentarer

       
Jula er kommet på avstand og vi sitter alle igjen med erfaringer, gleder eller sorger. Og for det første lærte jeg, og sikkert flere med meg, at utrolig mange unge mennesker er sosialt utilfredse og svært ensomme. Dette ifølge media. Så ta vare på hverandre, helse og privatøkonomi går nemlig veldig tett, ja rett og slett hånd i hånd for det meste. 

Kontrastene er store her i landet, men privatøkonomien trenger ikke å ha samme kontrast, spesielt ikke i Januar som kan være den verste måneden etter jul og alle innkjøpene. av mat og gaver. 

Så for det andre lærte jeg i 2016, at ting koster mer enn tidligere og spesielt matvarene er blitt dyrere i de fleste butikker og med den lave lønnsveksten vi hadde i fjor, samtidig som matvareprisene er gått opp. Dette er en dårlig kombinasjon.

Og om du er blant de som i tillegg har brukt altfor mye mer enn du skulle og hadde råd til, tenker du kanskje: hva skal du gjøre? 

Svaret er : 

1)  Du er absolutt ikke alene om dette og trenger ikke være spesielt uøkonomisk av den grunn.    

2) Det finnes konkrete råd som faktisk virker.

 

Mange grep kan gjøres om du er kreativ og her kommer de viktigste, enten dere er 2 voksne som deler på utgiftene eller du er singel: Nøkkelordet er kontroll:

Lag det budsjettet du aldri har realisert, men sikkert har tenkt på "tusen ganger" i livet, og skill veldig klart mellom faste og variable utgifter hver måned. Inntekter og faste utgifter som: renter/avdrag huslånet, kabeltv, internett, forsikringer og diverse abonnement som treningsavgift og ukeblader/aviser. Disse kartlegges først! Inntektene fratrukket disse faste utgiftene, viser din rest til variable utgifter. Variable utgifter kan være: lege/tannlege, bensin, telefon, strøm, mat klær,sminke, tur utstyr, bompenger og annet forbruk. Disse variable utgiftene kan reguleres mest. Så gå rett og slett gjennom absolutt alle! Matutgiftene er de som det er mest å hente på, ved å sjekke gode tilbud og forskjellige butikker, ja du kan faktisk fort redusere disse med en tusenlapp eller to, og spesielt om du ikke har hatt kontroll  tidligere. Sjekk i tillegg strømmen og kalkuler så nøyaktig du kan i budsjettet ditt ut fra tidligere og forventet forbruk fremover. 

Skaff deg flere kontoer som: regningskonto, daglig forbrukskonto, reisekonto og sparekonto for uforutsette utgifter. De nevnte kontoene dekker det meste du trenger og gir en svært god kontroll, ja det kan være en oppvekker for hver av oss hvordan vi bedre kan håndtere den daglige økonomien via avsatte penger til de forskjellige kontoene. Disponeringen kan gjøres via automatiske trekk hver eneste måned til kontoene. For mange kan dette bli en ny kontrollverden hvor du kan få følelsen av å ha mer penger rett og slett fordi du får bedre oversikt og blir mer bevisst gjennom denne disponeringen av inntekten hver måned. Og du oppretter kontoene selv i nettbanken, noe som er lekende lett. Og trenger du hjelp har du banken du kan spørre, både via chat og telefon, de kan opprette kontoer for deg på no- time.

Og få for all del automatiske trekk hver måned på regningene dine, via regningskontoen. Dette via avtalegiro eller e-faktura. Opprett dette selv ved å velge e- faktura/avtalegiro i nettbanken. Mottakere kan søkes opp dersom de ikke legges inn som forslag automatisk. Sørg for å få alle inn der. Du blir da kvitt alle papirfakturaer, og ikke minst: alt arbeidet som er å legge inn alle fakturaer som for oss alle, kan være litt her og der, alt etter som. Du får en helt annen kontroll på regninger og slipper å tenke på dette hver eneste måte når det går automatisk og kun en og annen uforutsett utgift kommer som du da merker og kan gjøre noe med. 

Bonus: Du slipper administrasjonsgebyr på alle papirfakturaene, noe som kan utgjøre endel kroner hver måned, om du regner etter. 

Disse grepene er veldig enkle og skal kunne gå greit for de fleste.Men pass opp: for noen begynner det bra, men kan raskt skli ut i overforbruk og lite kontroll på de variable utgiftene. Da er det lett å ty til kredittkort. Fyfy, ikke gjør det, det koster så mye mer enn det smaker! Forbrukslån og kreditt krever rett og slett ekstremt god kontroll siden du da hele tiden låner penger du faktisk talt ikke har neste måned. For da kan det være noe annet som er uforutsett eller noen ønsker seg i familien. Og du må betale urimelig dyre renter tilbake om du venter bare en måned å betale. De fleste har ikke denne superkontrollen og dette beviser tallene fra eksempelvis Lindorff, aldri har kredittgjelden vært høyere blant gammel som ung! 

Når du begynner med enkelt budsjett for deg eller dere, er det i tillegg lurt å skrive det rett inn på eller i-pad, pc eller rett og slett på mobilnotat. Da er budsjettet og planen lettere å kontrollere og justere underveis om det viser seg at forbruket er større eller mindre i vesentlig grad. Rett på tallene ved store avvik. Og du skal helst komme ut med et ekstra beløp hver måned,til ukentlig forbruk, eller populært kalt "lommepenger" Her vises det hva du har til overs når faste, variable og reise/sparepenger er fordelt. Har du brukt mye på å være julenisse, er disse borte denne måneden og februar er neste sjanse. Husk da at Februar og Mars er regningsmåneder med årsavgifter. Men budsjettet vil gi deg mestringsfølelse og glede, så bare bevar kontrollen, så går det seg til!