hits

Sjokktall !!

kommentarer


Nå starter en ny sesong av den populære serien Luksusfellen. Serien engasjerer og berører og mange er uten tvil blitt mer bevisste på sin egen privatøkonomi, ja kanskje mye mer enn tidligere, takket være nettopp Luksusfellen.

 

Rådgiverens rolle og ansvar viktig

I et tidligere blogginnlegg hadde jeg et kritisk blikk på den "dobbeltrolle" som så ut til å eksistere hos en av rådgiverne i programmet, Forbrukerøkonomen Silje Sandmæl, gikk da ut i media og reklamerte med sin eget kredittkortbruk i innlegget: Jeg bruker kun kredittkort. Dette mente jeg og mener fortsatt, er å gi hjelp med ene hånda og ta med den andre, og dette bør jo ikke være en trend med flere og flere offer for kredittkortgjeld. Og faktum er at Luksusfellen er blitt et såpass stort program, sett av rekordmange mennesker og gjeldsbyrden er skremmende stor. Da er ansvaret ekstra stort hos alle rådgiverne. Deltakerne har stort sett gjeld i form av forbrukslån og/eller kredittkortbruk. Da er ansvaret det samme for alle rådgiverne, enten det gjelder å fraråde deltakere mer gjeld eller å klippe kredittkortet i alles påsyn.

 

Tallenes tale

For forbruksgjelden har dessverre økt ytterligere og det med utrolige 12% siste året ! Dette ifølge leder i Finansnorge Tom Stavi. I tv programmet Nrk debatt den 12. Januar, sa han bastant og rett ut at forbruksgjelda er blitt altfor stor og gikk i tillegg så langt som til å oppfordre alle forbrukere som ikke vet at de kan betale tilbake, til å ikke å ta opp denne type gjeld overhodet !

 

"Worst case" 

Tallene for i år og signalene er derfor veldig klare på hva kredittkortbruk og forbrukslån har vært med på å medføre, for de som valgte dette "salgsproduktet" fra bankene. Nemlig en mye større og farligere gjeld med tilhørende betalingsproblemer i framtida ! La oss håpe det ikke blir en ytterligere forverring også neste år og at salget går dårlig. Akkurat nå ser det det ikke mye lyst ut, og stiger i tillegg renta på boliglån blir det stor gjeldskrise hos mange som det eneste resultatet.

"Worst case" har allerede oppstått.

 

Les også: Kjøp av bolig til barna frarådes

Les også: Billigere bensinTips