hits

Dette kan absolutt bedre økonomien din

kommentarerEn ordning som ikke alle vet like mye om, men som kan være en døråpner for en bedret økonomi. Som student, som singel, som aleneforsørger eller som familie, det kan være kjærkomne ekstrainntekter vi snakker om her. Alt avhenger av om du ønsker å åpne døren din for leietakere for en kortere eller lengre periode.

 

Hvordan funker det ?

Ordningen er basert på tillit og anmeldelse av verter og gjester på nettstedet airbnb. Og dersom du ønsker å være gjest selv og ønsker en mer rimelig overnatting og mer personlig vertskap, er dette en fin måte å spare penger og samtidig oppdage nye steder, ikke bare i Norge men utallige steder rundt i verden.

Som vert er du fri til å kun leie ut rommet, leiligheten eller huset, men du kan også gi en del ekstra service som transport, sightseeing og frokost. Sistnevnte er visstnok et pluss, ifølge nettsidene og får gjestene til å føle seg mer velkommen. Om du da får fine anmeldelser, vil flere ønske å være din gjest og du blir da en foretrukket vert. Hvor mange døgn du ønsker å leie ut bestemmer du selv, men avbestilling fra vertskapet er ikke populært og bør unngås. Arbeidet med rengjøring kan det tas ekstra for og hvor mye energi du ønsker å benytte på å være vert er opp til deg selv i forhold til bevertning, transport og sightseeing som er den vanligste ekstraservicen airbnb gjester kan få tilbud om.

 

Stikke på hytta ?

Noen verter oppgir å ha overlatt leiligheten til gjesten(e) og selv tatt turen på hytta. Dette høres litt risikabelt ut for mange, men ifølge nettstedet er ordningen basert på tillit og det funker fint i de fleste tilfeller. Airbnb har ansvaret om noe går galt med en begrenset forsikring så kan være lurt å forsikre seg i forhold til tyveri/innbo, noe de fleste nok har fra før. De har i tillegg ansvaret for oppgjør og kanselleringer og tjenesten går via dem i sin helhet. Uansett kan gjestene sjekkes på nett i forhold til tidligere opphold hos andre, og har man en dårlig følelse etter å ha hatt kontakt med gjesten  før ankomst, er det lov å trekke seg.

 

Vanlige skatteregler på utleie gjelder fortsatt - god delingsøkonomi

Det som gjør at du kan tjene penger på ordningen, er at det fortsatt er de gamle skattereglene som eksisterer i forhold til utleie her til lands: Leier du ut mindre del av boligen enn du benytter selv, som eksempelvis enkeltrom eller en mindre leilighet- så er dette skattefrie inntekter. Leier du derimot ut hele huset eller en større del enn du benytter selv, er skattegrensen 20 000 kroner.  Over dette beløpet må du skatte av leieinntektene. Mange av dere har hørt ordet delingsøkonomi i det siste, og denne delingsøkonomien på tjenester er fortsatt unntatt ytterligere skatteplikt i forhold til dagens regler.

 

Hvorfor du skal, eller ikke skal velge denne ekstrainntekten

For veldig mange kan dette fungere veldig fint og mange stortrives i rollen som både gjester og som verter når de ønsker det. Pengene virker forholdsvis lettjente og uten bryderi for verter som kan oppleve å leie ut i lange perioder med ulike gjester. Pengene betyr også mye for de som ikke har så mye å rutte med hver måned og kan utgjøre en god inntekt på årsbasis om man ønsker å leie ut mye og hele enheter i stedet for enkeltrom. Uansett er det ikke gitt at dette passer for alle, du bør nemlig verken være introvert eller lite gjestfri, da vil ikke konseptet omfavne deg. Dette er ordningen for de som liker å ta imot besøk og som liker ulike mennesker og kan få mennesker til å føle seg hjemme. Her må derfor det økonomiske motivet deles med  hjerterommet, så kan det bli en suksess for mange.


 

                            Følg meg gjerne via FB

 

Les også : Norges råeste ?

Les også: Økonomisk hverdagshelt