hits

Naive kvinner ?

kommentarer

Hun blir med på forretningsreise som koster mer enn de fleste tjener på en hel måned, hun shopper og tar spa, hun smiler og er tilfreds med livet. Mannen hennes betaler nemlig via jobben, så dette er jo et liv som er verdt å leve. Når hun kommer hjem tar hun seg av barna, mens mannen fortsatt er på jobb og tjener penger. Når barna ikke er der kan hun fixe huset, gå ut og handle mat, pynteputer og lekre klær, klær som mannen liker og som får henne til å føle seg vakker.

Mannen hennes tar seg av regninger og betaler huslån og billån, han er jo så flink med dette, ja reneste finansministeren i huset. Veldig greit egentlig, så slipper hun og det er jo praktisk. Han har oversikten og det er egentlig en lettelse for hun er jo ikke flink med sånt..

Noen som kjenner seg igjen?

I så fall håper jeg historien også inneholder:

 

* At dere faktisk eier familiehjemmet sammen.

* At du som er hjemme sparer til pensjon på din egen konto, siden du er hjemme med barn og taper viktig pensjonsgrunnlag.

* At du avklarer arveforholdet til særkullsbarn i tilfelle din ektefelle skulle falle bort.

 

Om du ikke er som kvinnen i denne innledningen, finnes det mange varianter av naivitet blant både unge og voksne kvinner når det kommer til økonomien. Mange jobber, men har langt fra den inntekten som mannen har og menn får ofte fritt spillerom til å jobbe overtid, mens kvinnene setter sin karriere på vent når barna er små. Da blir jo inntektsforholdet også veldig forskjellig etter hvert. Så kjøper kvinnen i huset maten og interiøret i huset, mens mannen anskaffer en ny bil, altså investerer i noe av mer varig verdi. Når det kommer til huset kan skylappene fortsatt henge på, siden det huset begge bor i, egentlig ikke er hennes...alt i alt en veldig dårlig forsikring for et eventuelt samlivsbrudd.

Og når samlivsbruddet skjer, ser kvinnen det plutselig så veldig klart for da kommer konsekvensene..

Dette er betenkelig og i mange tilfeller utrolig naivt og selv om kjærligheten er tilstede i forholdet, er det lov å tenke også med fornuft og sikre dine egne rettigheter på lik linje med mannen, så alt blir rettferdig for begge parter.

 

ADVOKATEN SNAKKER:

Advokat i familie og arverett, Cecilie Drechsler møter stadig økonomisk tapende kvinner og sier rett ut :

" Mens vi kvinner er ute og shopper, sparer menn til bolig og bil "

Drechsler ga i går på et seminar i Sparebank 1 i Harstad, hvor jeg selv deltok, nærmest en innstendig bønn om å ikke være naiv i saker som gjelder din egen økonomi. Du må ta ansvar og like mye som din partner. Hvis du står der en dag uten hus eller et rettferdig oppgjør, kan det være for sent å få gjort noe med dette. Mange jenter/damer i alle aldre var tilhørere og advokat Cecilie Drechsler, som har hatt flere skiftesaker etter skilsmisse og jobber mye med arv og skifte, hadde et klart og viktig budskap til alle oss damer om 2 vesentlige ting du må huske:

 

1. Sørg for å eie felles bolig.

2. Bolig og avtaler som gjøres som har stor økonomisk betydning ved bruddet, må tinglyses for å være gyldig, ikke bare skrives ned. 

 

Hun har flere saker hvor det ikke er gjort nødvendige grep fra kvinnene og de står igjen med mye mindre enn mannen etter skilsmisse:

 

KLIENTHISTORIER:

En kvinne hadde vært gift med mannen i 21 år og hadde såkalt "felleseie". De hadde ingen felles barn, men 4 særkullsbarn. Boligen de bodde i ble eid av hans aksjeselskap. Disse aksjene ble i stor grad før skilsmissen, fordelt på hans særkullsbarn, slik at kvinnen i dette tilfellet ikke ble sikret i det hele tatt men satt igjen med smuler etter skilsmissen. Boligen er jo, med få unntak, den eiendelen med høyest verdi som du kan dele ved en skilsmisse.

I et annet tilfelle fra Tromsø var det et samlivsbrudd hvor boligen ble verdsatt til hele 8 millioner kroner og med da fratrukket gjeld, stod det igjen 6 millioner for deling på partene. Men fordi mannen hadde hatt med seg egenkapital inn i ekteskapet, den gang 300-400 000, ble dette stipulert til 2 millioner i verdistigning på boligen. Disse 2 millionene ble derfor holdt utenfor delingen av de resterende 6 millionene. Disse pengene ble mannens og de 4 millionene som var igjen, skulle nå deles på 2.

Det hele endte dermed med at mannen satt igjen med 4 millioner og kvinnen med 2 millioner, for å etablere seg på boligmarkedet i Tromsø.

Drechslers budskap i den forbindelse er at du ikke skal stole blindt på såkalt "felleseie". Alt som begge parter tar med inn i ekteskapet er deres i utgangspunktet, selv om du gifter deg.

Andre råd fra Drechsler om kvinneøkonomi var hvor viktig sparing er for kvinnene, siden de er de som tjener minst, har mest permisjon og derfor trenger mer pensjonskapital når den tid kommer. Begynn sparingen tidlig og se til Danmark for der starter de sparingen med pensjonsfond i dåpsgave, og ikke sølvskjeer som i Norge. I tillegg bør alle skaffe seg medlemskap i boligbyggelag for å kunne ha fortrinnsrett på boliger når de skal ut på boligmarkedet.

 Lytt alltid til en erfaren jurist (advokat Cecilie Drechsler til høyre) på gårdagens seminar om kvinneøkonomi i Harstad. Tommel opp for kvinnelig bevissthet ! :)

 

Følg økonomidama via FB