hits

Mestringsfølelse er helt utrolig !

kommentarer


 

Hvem har ikke sett det tidligere, spesielt på Luksusfellen etter rådgiverne har vært der første gangen.

Hver eneste deltaker er som et nytt menneske når de kommer tilbake igjen etter ca en måned. Det formelig skinner av ham/henne og det som blikket gjenspeiler, er noe helt spesielt: nemlig en enorm mestringsfølelse. Mange opplever denne følelsen i andre sammenhenger i forhold til jobb og private prosjekter, som oppussing eller å jobbe med noe de brenner for.

Økonomisk mestring gir minst like god effekt og målet med bloggen min er at flest mulig av dere lesere skal få oppleve denne mestringsfølelsen, den er veldig viktig i hverdagen og for noen kan det bety en helt ny hverdag i tillegg, uten de økonomiske bekymringene de hadde tidligere.

 

Begynn med kontoene dine

Regningene er selvfølgelig det du alltid skal få en oversikt over, men så kommer det området som er litt undervurdert og som mange av økonomene som har vært i media , underlig nok ikke har fokusert på og som er veldig avgjørende: Kontoene dine og hvordan du bruker dem.

Kontoene bør være først og fremst være i samme bank slik at du med jevne mellomrom kan gå inn å kikke på status på kontoene. Det kan selvfølgelig være lurt å ha sparekontoer i tillegg i andre banker, om de om tilbyr en bedre rente, men de kontoene du benytter ofte bør være i din egen bank.

 

Sånn kan det gjøres:

Lønnskonto:

Dette er hovedkontoen - og ikke minst bør den fungere som fordelingskonto for de andre kontoene, hvor du avsetter faste trekk hver måned på eksempelvis lønningsdag til de andre kontoene, slik at dette går av seg selv.

Regningskonto:

Her avsetter du et fast beløp etter summering av de regningene som er faste hver måned. Opprettes som brukskonto.

Matkonto:

Her avsetter du også et fast beløp, sjekk kvitteringer en måned eller to og se  hva du bruker, og sett av det som er nødvendig uten ekstra og unødvendig dyre matvarer. Opprettes som brukskonto.

Sparekonto kortsiktig:

Alle bør ha en mindre sparekonto som kan gå til uforutsette utgifter som eksempelvis en vaskemaskin som ryker eller uforutsett oppussing og faste overføringer til denne kontoen er lurt. Dette kan også fungere som reisekonto.

Sparekonto langsiktig:

Fast beløp, det vanlige er fra 500 kroner og oppover. De beste rentene får du ved å velge sparekontoer med fast sparing hver måned. Da tvinger du deg selv til å faktisk gjennomføre sparingen.

Forbrukskonto:

Her kan du avsette utgifter til eksempelvis: klær, frisør, bensin, kafe, kino og annet forbruk, som er gjentagende men varierende i beløp hver måned. Sett bare av det du mener du bør bruke i snitt og denne kontoen kan dessverre vise lite og hva du faktisk har til over når de andre kontoene er disponert. Opprettes som brukskonto.

La dere merke til hvor mange faste beløp det ble ? Alle kontoene har faste beløp som er avsatt med denne metoden. Det er nøkkelen, fast og forutsigbart...og da kommer ingen overraskelser i hverdagsøkonomien.

 

Gi deg selv " premier " av og til for det er viktig for motivasjonen å ha noe å se frem til :

Weekend

Ekstra klær

Trening / tur / jaktutstyr

SPA (også for menn.. smiler...;)

 

Lett hverdag:

Du kan i tillegg til disse grepene, ha flere bankkort for forbrukskonto med samme kode ,så blir det enklere for deg. Det viktigste er at du husker hvilken forbrukskonto som du benytter til de forskjellige formålene ,om du har et system på forbruket.

Disse konto - grepene er bedre i hverdagen enn å stadig sjekke selve budsjettet,  som for noen kan virke både kjedelig og vanskelig å overholde for de som ikke er spesielt økonomisk interessert. Så bare gjør det enkelt og husk at hverdagsøkonomien er lett å håndtere bare man får en bred og god oversikt, og nettopp det er nøkkelen ! 

Og dette gjør man ved å opprette flere kontoer. Det overraskende for mange når de begynner med dette, er at det kan føles som om man har mye mer penger enn før, rett og slett fordi man sprer inntekten og bruker den mer bevisst !

Det er budsjett i praksis..., lykke til ! :)

 

Følg meg gjerne via Fb

 

Les også: Hva året  dessverre lærte meg.. (enkelt årsbudsjett for alle) !