hits

Blogg

Sorry Oslo, Siv har helt rett 

Spørsmålet er om dette er den beste strategien ?

For noen steiler og er imot de strenge innføringene av krav som settes av Finansminister Siv Jensen. Kan dette være nødvendig da, og er det ikke en smule urettferdig ? En ny forskrift fra Januar i år stiller nemlig strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften øker kravet til hele 40%. I resten av landet forblir kravet på 15%. Regjeringen innfører også et krav om at kundenes samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Hun talte onsdag på en boligkonferanse i regi av Norges eiendomsmeglerforbund i Oslo, og forklarte her hva hun mente med dette: 

Boligkonferansen med Siv Jensen

 

Kortsiktige og langsiktige mål

Av de kortsiktige målene som regjeringen kan ha, er det å innføre de strenge egenkapitalkravene en metode for å hindre at foreldre ikke bare tar opp lån i tillegg til de lånene de har i dag og ikke bare i den hensikt å skaffe seg en fritidsbolig, men for å kjøpe bolig til ungdommen. Privatgjelda øker og de som er ressurssterke skaffer seg da boligen ved å toppe budrundene og prisen fyker da i været.

På kort sikt er det lett å se at dette ikke er bra for markedet og det blir vanskelig å holde prisene på et normalt nivå, da det gjenspeiler foreldrenes kjøpekraft og ikke ungdommens. Lett forklart kanskje, men sannheten er jo at dette i tillegg blir mer sosialt ekskluderende, for de som ikke har de samme mulighetene med foreldre som stiller opp. En ungdom fra østkanten kan være rik, men hvis han ikke er det, så skal han ideelt sett kunne konkurrere med ungdommen fra vestkanten, og det uten foreldre. Her skal ingen Jørgen Hattemaker forbigås, og det er sånn sett en god sosialpolitikk.

I tillegg er det ett stort poeng at ungdommer er godt i gang allerede, med å ta opp forbrukslån for å komme seg inn på et presset boligmarked, og en videre prisoppgang vil ikke gjøre det lettere for ungdom å komme seg inn på markedet med egne oppsparte midler. Dette har jeg utdypet i et tidligere innlegg.

 

Stimulere boligbyggingen -  deregulering av boligmarkedet

Tiltakene finansministeren snakker om er det som er gjort tidligere for å stimulere til en rimeligere boligbygging, som rimeligere byggematerialer/ingen dokumentavgift, og er det langsiktige stimulerende tiltaket for økt boligbygging. Og dette er noe de mener det kan sås bedre frukter av fremover og da kan faktisk folk i Oslo fryde seg over et mindre presset boligmarked. Og med nyere private boliger og boligbyggelag er dette en vinn - vinn situasjon i framtida.

Arbeid blir det også av dette til både firmaer og til enkeltpersoner. Det er lett å se gode ringvirkninger, ikke bare samfunnsmessig men også sosialt og privatøkonomisk.

 

Mindre press - mer rettferdig privatøkonomi

For når det gjelder boligmarkedet, så er det så enkelt at flere boliger gjennom nybygg gir et mindre press mens samme antall brukte boliger i åresvis fremover uten boligbyggingen, gir adskillig mer press og unormalt høye priser.

Alt i alt er dette bedre for at en bredere del av befolkningen skal få delta på boligmarkedet og ikke minst for å sikre en god privatøkonomi, og at ingen ender opp som gjeldsslaver for å kunne konkurrere på det boligmarkedet som er i dag.

 

Er du interessert i privatøkonomi - Følg meg gjerne på FB

Les også:  Ungdommen din kan være gjeldsslave

 

 

 

 

  

Denne vil jeg ha !!


 

Vet du det ??

Jeg spurte venner og familie om de visste om denne muligheten, men av de 8 jeg spurte, var det faktisk ingen som visste om denne muligheten, alle visste om muligheten for å gå inn på en enkeltbutikk, men ingen visste om denne muligheten for å sjekke alle sammen på en gang. 

 

Matvarer

Alle tilbud på varene som gjelder det vi har størst anledning til å regulere i privatøkonomien og den utgiftsposten som kan gå fra minimum til veldig mye..Egentlig helt utrolig når det er en mulighet som har eksistert i flere år. Men må innrømme at jeg ikke visste det selv, kremt... så kanskje er det noe med at dette er elektronisk og en mulighet blant mange muligheter i mobilverden. Jeg er i allefall ikke særlig teknisk anlagt og det har høyst sannsynlig litt sammenheng der.  Jeg føler allerede at jeg ikke har fått sjekka alle tilbudene godt nok siden jeg ikke visste om dette.

Men gjett om jeg da ble positivt overraska !  Selv har jeg en liten konkurranse med meg selv om å handle mer og mer økonomisk når jeg handler matvarer. Og det å knuse sitt eget budsjett er morro faktisk !  Og det fordi det er så mye spare på akkurat det området om du sjekker og jeg tror ikke mange er klar over hvor mye egentlig. Matbudsjettet er det området du virkelig kan gjøre en forskjell i familieøkonomien..

 

Oversikt

Alle matvarekjedene, Narvesen og 7 eleven, er representert på student appen:  mattilbud, og du kan gå inn på hver enkelt og få oppdaterte tilbud på alle matvarer fra disse stedene og se dette i sammenheng med alle de andre butikkene.

Det fine med alle matvaretilbudene på ett sted, er at du faktisk kan gå inn på forhånd på appen og deretter lage din egen meny ut fra hva som er rimeligst den uka. Veldig bra syns jeg.  Og det at det er flere kjeder, vil bety at de fleste vil finne noe de pleier å kjøpe veldig mye av, til en rimelig pris i en av butikkene, og det er jo nettopp målet for mange:

Det du kjøper ofte og mye av lønner det seg å handle så rimelig som mulig og fange opp når det er på tilbud.

 

Kategorier:

Inne i oversikten på appen mattilbud, er det noe smart også:  du kan velge øverst mellom: " tilbud " eller  " kategori "  I den sistnevnte får du oversikt over eksempelvis alle tilbud i kategorien brus, eller for kjøttdeig, og sånn er det videre inndelt i de mest kjente matvarene. Du har i tillegg en egen underkategori på ferdigmat.

 

 

Strid om lignende app

Regjeringspolitikere og konkurransetilsynet har vært uenige med Forbrukerrådet  om en tidligere foreslått app, som  kunne vise lignende tilbud fra flere matvaregiganter. Forbrukerrådet ville ha en slik app selv, men Næringsministeren mente at dette ville være negativt og styrke samarbeid mellom matvarekjeder. Professor i økonomi Steinar Strøm var uenig i dette og på Forbrukerrådets side, og jeg tar med artikkelen som jeg anser svært interessant :   Ny app nektes....

 

 

Hurra for studentene

I alle fall er denne Mattilbud- appen eksisterende i dag og denne appen er laget av studenter som så at de kunne spare penger på å handle på tilbud.

Appen har siste ukes tilbud i Mars ser jeg -  så da har dette gått professorens vei og vi som ønsker gode lave tilbud er lykkelige over det. Motiver og analyser er mindre viktig å henge seg opp i her etter min mening, prisene er viktigst ! 

I tillegg får du ukens tilbud i denne appen, som viser det aller beste tilbudet blant matvaregigantene, samt ukens middagsforslag noe jeg synes virker inspirerende.

 

En av de jeg spurte om de kjente til denne appen ville mye heller handle i Sverige enn i dyre Norge, - ok dette er jo en mulighet om du ikke bor alt for langt fra grensa tenker jeg.  Men det er jo et poeng å ta bensinutgifter med i regnestykket og ikke bare tenke "kosetur" til Sverige og ikke bruke mer penger enn man hadde tenkt.  Jeg holder meg i Norge men vil nok bruke flere butikker enn tidligere, alt etter tilbudene som kommer. Konkurranse er nemlig bra for oss som bruker pengene våre der ute.

 

Følg meg gjerne via FB

 

Les også : Nei, jeg selger aldri huset !

#familie #mat

Nei, jeg selger aldri huset !


 

Når nøden er størst er det lett å ta feil avgjørelser. Og det å føle at du hverken har råd til å sitte med huset ditt eller leiligheten, er noe alle kan oppleve en dag.

For mange har det da vært ekstra fristende å selge huset sitt selv, fordi meglerfirma er jo så " sinnssykt dyrt " som mange sier og de fleste er skjønt  enige om at det koster mer enn det burde. Av den grunn er det i det siste oppstått en debatt om det å selge huset sitt selv er smartere enn å selge via megler. Og opp "popper " firmaer som tilbyr deler av jobben gjort om du selv tar deg av selve visningen. De vil da ta seg av transaksjonene videre.

 

Men er det lurt å stole på deg selv som megler ?

 

La oss se hva du betaler en megler for:

Jo du betaler for at en som er proff megler og fagperson kan gjøre en jobb ikke du som ufaglært og eier ikke kan gjøre på nøyaktig samme måte.

Du betaler for at du skal slippe å tenke at det juridiske blir feil og alle bekymringer som kan dukke opp i ettertid av salget fordi du er usikker på om dette er trygt nok.

Du betaler for at du skal slipp å organisere og bruke mesteparten av tiden de neste uker og måneder til tankevirksomhet rundt boligsalget.

Du betaler for at noen skal se på boligen utenfra, og da ikke med dine hjemmekjære og " ikke -nøytrale " øyne.

Sist men ikke minst, du betaler for PRISEN - den ekstra prisen  megleren klarer å få, nettopp fordi han er faglært og erfaren megler. Og det siste her skal jeg gjengi noen eksempler på:

 

Det han sa..

Jeg har diskutert dette med å selge selv kontra det å benytte en megler, med flere ulike personer. Jeg skal ikke selge boligen min, mens synes som økonom bolig og megling er et interessant og viktig tema. Ikke minst viktig for din privatøkonomi, siden det er store summer involvert.

Inntrykket mitt er at det er mange som kanskje tror at det er lett å få solgt like lett som meglerne, og dette uten videre arbeid og lett som bare det.

Og så diskuterte jeg dette spørsmålet med en kjenning som har jobbet som megler tidligere, og han sa derimot klart og tydelig at han aldri ville solgt huset sitt selv hvis han var meg eller andre, uten å ha meglerfirma til å gjøre den jobben. Han sa videre at jeg eller andre som eiere, godt kan tro på våre egne evner for å slippe et meglerhonorar, men salgsprisen vil neppe bli den samme. Og så forklarte han veldig godt sitt poeng:

Jo sier han, en megler har erfaringen til å få beste pris og det nettopp ut fra sin meglererfaring med andre kunder, mens du selv kanskje får solgt huset ditt, men det mest sannsynlig til en pris som ligger under den prisen du kunne fått, nettopp med bakgrunn i din manglende erfaring. Og da hjelpe det jo lite med at man bare " får solgt huset " som mange av de som velger eget salg, har som hovedmål. Målet må jo være best mulig pris ?

 

Velg heller rett megler

Jo jeg er enig med ham, jeg ville aldri solgt huset selv, for hvorfor ta den sjansen selv om det er billigere ? Det kan jo tvert imot bli ulønnsomt og det vet du jo ikke. Har du megler vet du at du har den beste sjansen iallefall. Og om velger rett megler er en annen sak, og nettopp det bør du etter min mening bruke tiden på å finne ut- før du selger boligen.

 

 

Følg meg gjerne på FB

 

Les også: Mestringsfølelse er helt utrolig !

 

Mestringsfølelse er helt utrolig !


 

Hvem har ikke sett det tidligere, spesielt på Luksusfellen etter rådgiverne har vært der første gangen.

Hver eneste deltaker er som et nytt menneske når de kommer tilbake igjen etter ca en måned. Det formelig skinner av ham/henne og det som blikket gjenspeiler, er noe helt spesielt: nemlig en enorm mestringsfølelse. Mange opplever denne følelsen i andre sammenhenger i forhold til jobb og private prosjekter, som oppussing eller å jobbe med noe de brenner for.

Økonomisk mestring gir minst like god effekt og målet med bloggen min er at flest mulig av dere lesere skal få oppleve denne mestringsfølelsen, den er veldig viktig i hverdagen og for noen kan det bety en helt ny hverdag i tillegg, uten de økonomiske bekymringene de hadde tidligere.

 

Begynn med kontoene dine

Regningene er selvfølgelig det du alltid skal få en oversikt over, men så kommer det området som er litt undervurdert og som mange av økonomene som har vært i media , underlig nok ikke har fokusert på og som er veldig avgjørende: Kontoene dine og hvordan du bruker dem.

Kontoene bør være først og fremst være i samme bank slik at du med jevne mellomrom kan gå inn å kikke på status på kontoene. Det kan selvfølgelig være lurt å ha sparekontoer i tillegg i andre banker, om de om tilbyr en bedre rente, men de kontoene du benytter ofte bør være i din egen bank.

 

Sånn kan det gjøres:

Lønnskonto:

Dette er hovedkontoen - og ikke minst bør den fungere som fordelingskonto for de andre kontoene, hvor du avsetter faste trekk hver måned på eksempelvis lønningsdag til de andre kontoene, slik at dette går av seg selv.

Regningskonto:

Her avsetter du et fast beløp etter summering av de regningene som er faste hver måned. Opprettes som brukskonto.

Matkonto:

Her avsetter du også et fast beløp, sjekk kvitteringer en måned eller to og se  hva du bruker, og sett av det som er nødvendig uten ekstra og unødvendig dyre matvarer. Opprettes som brukskonto.

Sparekonto kortsiktig:

Alle bør ha en mindre sparekonto som kan gå til uforutsette utgifter som eksempelvis en vaskemaskin som ryker eller uforutsett oppussing og faste overføringer til denne kontoen er lurt. Dette kan også fungere som reisekonto.

Sparekonto langsiktig:

Fast beløp, det vanlige er fra 500 kroner og oppover. De beste rentene får du ved å velge sparekontoer med fast sparing hver måned. Da tvinger du deg selv til å faktisk gjennomføre sparingen.

Forbrukskonto:

Her kan du avsette utgifter til eksempelvis: klær, frisør, bensin, kafe, kino og annet forbruk, som er gjentagende men varierende i beløp hver måned. Sett bare av det du mener du bør bruke i snitt og denne kontoen kan dessverre vise lite og hva du faktisk har til over når de andre kontoene er disponert. Opprettes som brukskonto.

La dere merke til hvor mange faste beløp det ble ? Alle kontoene har faste beløp som er avsatt med denne metoden. Det er nøkkelen, fast og forutsigbart...og da kommer ingen overraskelser i hverdagsøkonomien.

 

Gi deg selv " premier " av og til for det er viktig for motivasjonen å ha noe å se frem til :

Weekend

Ekstra klær

Trening / tur / jaktutstyr

SPA (også for menn.. smiler...;)

 

Lett hverdag:

Du kan i tillegg til disse grepene, ha flere bankkort for forbrukskonto med samme kode ,så blir det enklere for deg. Det viktigste er at du husker hvilken forbrukskonto som du benytter til de forskjellige formålene ,om du har et system på forbruket.

Disse konto - grepene er bedre i hverdagen enn å stadig sjekke selve budsjettet,  som for noen kan virke både kjedelig og vanskelig å overholde for de som ikke er spesielt økonomisk interessert. Så bare gjør det enkelt og husk at hverdagsøkonomien er lett å håndtere bare man får en bred og god oversikt, og nettopp det er nøkkelen ! 

Og dette gjør man ved å opprette flere kontoer. Det overraskende for mange når de begynner med dette, er at det kan føles som om man har mye mer penger enn før, rett og slett fordi man sprer inntekten og bruker den mer bevisst !

Det er budsjett i praksis..., lykke til ! :)

 

Følg meg gjerne via Fb

 

Les også: Hva året  dessverre lærte meg.. (enkelt årsbudsjett for alle) !

 

 

 

Desverre stemte detI blogginnlegget mitt " Naive kvinner " lurte jeg på om altfor mange kvinner er naive og ikke sikrer seg økonomisk. Det i forhold til hva mange menn gjør i hverdagen, i forhold til pensjon og bolig hovedsaklig. Temaet har i det siste blitt heftig diskutert flere steder, i media og på flere av kvinneseminarer om pensjon og sparing, som har vært avviklet i det siste. Kvinnene som deltar er enige om at dette slett ikke er akseptabelt og mange kjenner seg igjen og har egne dårlige erfaringer.

Og flertallet mener påstanden stemmer veldig godt med virkeligheta, kvinner generelt ER mer naive i forhold til menn i økonomiske spørsmål og mange har opplevd det selv eller har noen de kjenner som rett og slett er blitt lurt eller som ikke sjekker godt nok. For de har jo et ansvar selv for å sjekke dette og sånn sett kan man si at de er naive i denne situasjonen. En annen ting som er et tegn på at dette har pågått en god stund, er jo at så stor andel av minstepensjonistene er kvinner, mange flere enn menn. Det er betenkelig når man tenker på det faktum at kvinner lever lenger.

Det er viktig å ta grep før du blir for gammel for å kunne drive med langsiktig planlegging av din pensjon, ingen vet hvordan pensjonssystemet utvikler seg og pensjon er jo ikke bare sparing ved å sette inn penger på en sparekonto, nei det er i større grad det å spare i din egen bolig eller en bolig som du eier sammen med noen. Det regnes som den beste og sikreste langsiktige pensjonssparingen vi har her i landet.

Det som også er et faktum, er at mange menn også går i den økonomiske samlivsfella, om ikke i så stor grad som kvinner i antall, men det skjer og de stoler på at de har sine rettigheter eller blir rett og slett lurt når de flytter inn hos kvinnen. Det fikk jeg tilbakemelding på etter innlegget. Men heldigvis blir vi flinkere til å ta vare på vår egen økonomi og interessen for dette temaet er blitt mye større, noe jeg synes delingen av innlegget viste. Og det er positivt.

 

Følg meg på FB

Les også : Naive Kvinner ?

 

Beste BSU rente !

Nå er det blitt vanskeligere å få boliglån og da er det ekstra viktig å spare selv for å få sin egen bolig, samt å starte tidlig så man får utnyttet potensialet til ordningen som gjelder helt fra du er 18 og frem til du fyller 34 år.

 

Sjekker du selv ?

BSU ordningen har de beste sparerentene,  men jeg lurer på om det er sånn at de fleste ungdommer velger ut fra hvilken bank foreldrene har, eller om de sjekker selv hvilken bank som lønner seg ? Håper det siste....

Om du sparer hele den perioden du har mulighet til , kan du spare store summer som du i tillegg får skattefradrag på. Dette er veldig gunstig når du begynner å jobbe og ikke har egen bolig. Du får da i tillegg en redusert skatt i mange år om du begynner tidlig og utnytter BSU ordningen slik den best kan utnyttes. Nesten som man skulle ønske man var under 34 år selv så man fikk den samme innskuddsrenten, vi andre over 34 år må jo klare oss med skarve 2 % som renteavkastning på dagens innskuddsrenter.

 

SE Finansportalen  

Finansportalen er nettstedet som viser deg hvilke banker som tilbyr beste renter på lån og på innskudd i Norge til enhver tid.

Merk: Her kan du også etter det første enkle søket er gjort, søke på nytt og velge mer detaljert / krysse av i menyen til høyre følgende:  

lokal og eller landsdekkende, fast sparebeløp, fastrente m.m. 

 

Min sjekk:      valg:  innskudd

Alder : 18 år           Beløp: 25.000,-

Resultat: En del lokale banker er øverst med 3,75 %

Så kunne jeg deretter velge :

BSU, Landsdekkende, ikke fast beløp, ikke krav om medlemskap ,eller andre bankprodukter eller fast rente

Da fikk jeg som resultat en forskjell på nesten 1 % fra høyeste til laveste rente.

Dette er veldig mye i det lange løp og det lønner seg virkelig å ta en sjekk med jevne mellomrom og ikke være lojal til en bank om det ikke innebærer store fordeler på andre produkter som forsikringer, lån osv. eller dersom forskjellen opp til høyeste rente ikke er så stor at fordelen med å beholde kundeforholdet er bedre og mer praktisk i lengden. Men er det ikke det, ta det opp med banken og flytt BSU til bedre avkastning om du ikke får bedre vilkår.

                                                  

Spar opptil 25.000 kroner i året

Skal man få maks utbytte av BSU-sparingen, må man ha tjent minimum 69.650 kroner i 2016, uttalte Skatteetatens Ole Ekhaugen i et innlegg i et av landets økonomiblader for 3 måneder siden. En ungdom som er 17 år eller eldre i 2017 må tjene 74.650 kroner eller mer for å få benyttet maks BSU-fradrag av sparebeløpet på 25.000 kroner, for å få redusert skatten med 5.000 kroner, ifølge Skatteetaten.(Din side økonomi)

 

 

Altså :

Sparer du i BSU, er det grenser for hvor mye du kan spare i året, nærmere bestemt  25.000 kroner.

Av dette får du 20 prosent - maksimalt 5.000 kroner i skattefradrag.

Det maksimale sparebeløpet er på 300 000 kroner (Dette beløpet var tidligere på 200.000 kroner. men gikk opp i 2016)

 

 

Også verdt å merke seg:

Du får ikke spart etter du fyller 34 år og  pengene blir da returnert tilbake til deg om du setter inn mer penger.

Du kan bare ta ut penger en gang før kontoen regnes som maksimalt utnyttet til BSU. Men du kan ta ut rentene flere ganger for å benytte eksempelvis til kjøp av bolig eller til å betale boliggjeld etter boligkjøp. Renteinntektene holdes nemlig utenfor BSU ordningen. Sjekk med banken din.

Du kan flytte BSU kontoen din til annen bank, men dette må gjøres mellom bankene og kan ikke ordnes av deg selv.

 

God Sparing ! :)

 

 

Følg økonomidama på FB

Les også :

Banksjefens anbefaling til de unge (fortsatt aktuelt)

Boligkjøp, unngå ekstra kostnader

 

 

 

 

 

Lei misunnelse !I det siste er det nesten blitt en mantra for meg selv å si fra, fordi jeg opplever det hele tiden. På facebook, tv, blant venner og overalt ellers. Det er visst ikke lov til å lykkes på en eller annen måte og spesielt som kvinne har jeg inntrykk av, og det verste kommer frem hos enkelte.

De som misunner kan faktisk være blant de som virkelig burde unne deg i stedet - og selv har jeg kjent på andres misunnelse utallige ganger i løpet av dette livet. Om du ser bra ut eller rett og slett lykkes i noe, blir det feil for enkelte og det lages grunner for å jekke ned så godt man kan. Da er det ofte feil med de som lykkes på ulike måter, de er egoistiske, snakker rart, er dårlige mødre/fedre osv osv. Og damer er ofte de verste overfor andre damer, det såkalte " kvinner er kvinner verst " syndromet. Jeg ser menn og kvinner som lykkes bli hetset direkte på ulike måter via facebook og andre sosiale medier, og det er ingen lystig lesning.

 

Hvorfor er det så vanskelig for mange kvinner å takle andre kvinners suksess ?

Suksess gjennom eksempelvis det å tjene penger krever arbeid og små og store grundere som finner sin egen vei og skaper noe nytt, kvinner eller menn, skal kunne nyte sin suksess her i Norge og ikke bli nedsabla av misunnelse. Dette er nemlig oftest uten unntak, mennesker som jobber veldig hardt, ofte i årevis for det de satser på og som ikke får noe gratis på veien. De som kritiserer og ikke tåler denne fremgangen, kan med fordel finne på noe lurt selv så de blir opptatt med det i stedet, så de ikke har tid til denne meningsløse og lite fruktbare sysselen. Så damer: IKKE dyrk janteloven eller vær en del av den, i neste omgang er det deg selv det går ut over og tro meg: verden går ikke fremover ved at man misunner andre..

 

Menn er mindre misunnelige

Min erfaring er at menn tåler andres suksess mye bedre i forhold til både andre menn og andre kvinner, men selvsagt er det unntak fra regelen, det er det dessverre alltid.

Og hva resulterer den forskjellen i ?

Jo, menn spesielt kommer seg dermed bedre frem her i livet uten den ekstra janteloven som " kvinner er kvinner verst " mentaliteten representerer. Snakk om å bite seg selv i halen.

 

Snakk opp og frem

Alle kvinner, uansett om de kjenner eller ikke kjenner vedkommende, bør i stedet framsnakke kvinner- og her er det mye å gå på:

Det er nemlig lov å lykkes og det er lov å se bra ut. I tillegg er det lov og ikke minst LURT -  å tjene penger.

Og du som kjenner deg igjen, enten som synder eller offer her:

Om hver enkelt kan tenke på positiv framsnakking om andre og andres arbeid, så blir det faktisk en bedre privatøkonomi for mange flere - noe som igjen fører til en bedre samfunnsøkonomi.

og det er ikke lite...

 

En positiv hilsen til hver eneste av dere, fra meg

 

Følg gjerne økonomidama via Facebook

Les også: Naive kvinner

Les også: Dette kan absolutt bedre økonomien din

Naive kvinner ?

Hun blir med på forretningsreise som koster mer enn de fleste tjener på en hel måned, hun shopper og tar spa, hun smiler og er tilfreds med livet. Mannen hennes betaler nemlig via jobben, så dette er jo et liv som er verdt å leve. Når hun kommer hjem tar hun seg av barna, mens mannen fortsatt er på jobb og tjener penger. Når barna ikke er der kan hun fixe huset, gå ut og handle mat, pynteputer og lekre klær, klær som mannen liker og som får henne til å føle seg vakker.

Mannen hennes tar seg av regninger og betaler huslån og billån, han er jo så flink med dette, ja reneste finansministeren i huset. Veldig greit egentlig, så slipper hun og det er jo praktisk. Han har oversikten og det er egentlig en lettelse for hun er jo ikke flink med sånt..

Noen som kjenner seg igjen?

I så fall håper jeg historien også inneholder:

 

* At dere faktisk eier familiehjemmet sammen.

* At du som er hjemme sparer til pensjon på din egen konto, siden du er hjemme med barn og taper viktig pensjonsgrunnlag.

* At du avklarer arveforholdet til særkullsbarn i tilfelle din ektefelle skulle falle bort.

 

Om du ikke er som kvinnen i denne innledningen, finnes det mange varianter av naivitet blant både unge og voksne kvinner når det kommer til økonomien. Mange jobber, men har langt fra den inntekten som mannen har og menn får ofte fritt spillerom til å jobbe overtid, mens kvinnene setter sin karriere på vent når barna er små. Da blir jo inntektsforholdet også veldig forskjellig etter hvert. Så kjøper kvinnen i huset maten og interiøret i huset, mens mannen anskaffer en ny bil, altså investerer i noe av mer varig verdi. Når det kommer til huset kan skylappene fortsatt henge på, siden det huset begge bor i, egentlig ikke er hennes...alt i alt en veldig dårlig forsikring for et eventuelt samlivsbrudd.

Og når samlivsbruddet skjer, ser kvinnen det plutselig så veldig klart for da kommer konsekvensene..

Dette er betenkelig og i mange tilfeller utrolig naivt og selv om kjærligheten er tilstede i forholdet, er det lov å tenke også med fornuft og sikre dine egne rettigheter på lik linje med mannen, så alt blir rettferdig for begge parter.

 

ADVOKATEN SNAKKER:

Advokat i familie og arverett, Cecilie Drechsler møter stadig økonomisk tapende kvinner og sier rett ut :

" Mens vi kvinner er ute og shopper, sparer menn til bolig og bil "

Drechsler ga i går på et seminar i Sparebank 1 i Harstad, hvor jeg selv deltok, nærmest en innstendig bønn om å ikke være naiv i saker som gjelder din egen økonomi. Du må ta ansvar og like mye som din partner. Hvis du står der en dag uten hus eller et rettferdig oppgjør, kan det være for sent å få gjort noe med dette. Mange jenter/damer i alle aldre var tilhørere og advokat Cecilie Drechsler, som har hatt flere skiftesaker etter skilsmisse og jobber mye med arv og skifte, hadde et klart og viktig budskap til alle oss damer om 2 vesentlige ting du må huske:

 

1. Sørg for å eie felles bolig.

2. Bolig og avtaler som gjøres som har stor økonomisk betydning ved bruddet, må tinglyses for å være gyldig, ikke bare skrives ned. 

 

Hun har flere saker hvor det ikke er gjort nødvendige grep fra kvinnene og de står igjen med mye mindre enn mannen etter skilsmisse:

 

KLIENTHISTORIER:

En kvinne hadde vært gift med mannen i 21 år og hadde såkalt "felleseie". De hadde ingen felles barn, men 4 særkullsbarn. Boligen de bodde i ble eid av hans aksjeselskap. Disse aksjene ble i stor grad før skilsmissen, fordelt på hans særkullsbarn, slik at kvinnen i dette tilfellet ikke ble sikret i det hele tatt men satt igjen med smuler etter skilsmissen. Boligen er jo, med få unntak, den eiendelen med høyest verdi som du kan dele ved en skilsmisse.

I et annet tilfelle fra Tromsø var det et samlivsbrudd hvor boligen ble verdsatt til hele 8 millioner kroner og med da fratrukket gjeld, stod det igjen 6 millioner for deling på partene. Men fordi mannen hadde hatt med seg egenkapital inn i ekteskapet, den gang 300-400 000, ble dette stipulert til 2 millioner i verdistigning på boligen. Disse 2 millionene ble derfor holdt utenfor delingen av de resterende 6 millionene. Disse pengene ble mannens og de 4 millionene som var igjen, skulle nå deles på 2.

Det hele endte dermed med at mannen satt igjen med 4 millioner og kvinnen med 2 millioner, for å etablere seg på boligmarkedet i Tromsø.

Drechslers budskap i den forbindelse er at du ikke skal stole blindt på såkalt "felleseie". Alt som begge parter tar med inn i ekteskapet er deres i utgangspunktet, selv om du gifter deg.

Andre råd fra Drechsler om kvinneøkonomi var hvor viktig sparing er for kvinnene, siden de er de som tjener minst, har mest permisjon og derfor trenger mer pensjonskapital når den tid kommer. Begynn sparingen tidlig og se til Danmark for der starter de sparingen med pensjonsfond i dåpsgave, og ikke sølvskjeer som i Norge. I tillegg bør alle skaffe seg medlemskap i boligbyggelag for å kunne ha fortrinnsrett på boliger når de skal ut på boligmarkedet.

 Lytt alltid til en erfaren jurist (advokat Cecilie Drechsler til høyre) på gårdagens seminar om kvinneøkonomi i Harstad. Tommel opp for kvinnelig bevissthet ! :)

 

Følg økonomidama via FB

Dette kan absolutt bedre økonomien dinEn ordning som ikke alle vet like mye om, men som kan være en døråpner for en bedret økonomi. Som student, som singel, som aleneforsørger eller som familie, det kan være kjærkomne ekstrainntekter vi snakker om her. Alt avhenger av om du ønsker å åpne døren din for leietakere for en kortere eller lengre periode.

 

Hvordan funker det ?

Ordningen er basert på tillit og anmeldelse av verter og gjester på nettstedet airbnb. Og dersom du ønsker å være gjest selv og ønsker en mer rimelig overnatting og mer personlig vertskap, er dette en fin måte å spare penger og samtidig oppdage nye steder, ikke bare i Norge men utallige steder rundt i verden.

Som vert er du fri til å kun leie ut rommet, leiligheten eller huset, men du kan også gi en del ekstra service som transport, sightseeing og frokost. Sistnevnte er visstnok et pluss, ifølge nettsidene og får gjestene til å føle seg mer velkommen. Om du da får fine anmeldelser, vil flere ønske å være din gjest og du blir da en foretrukket vert. Hvor mange døgn du ønsker å leie ut bestemmer du selv, men avbestilling fra vertskapet er ikke populært og bør unngås. Arbeidet med rengjøring kan det tas ekstra for og hvor mye energi du ønsker å benytte på å være vert er opp til deg selv i forhold til bevertning, transport og sightseeing som er den vanligste ekstraservicen airbnb gjester kan få tilbud om.

 

Stikke på hytta ?

Noen verter oppgir å ha overlatt leiligheten til gjesten(e) og selv tatt turen på hytta. Dette høres litt risikabelt ut for mange, men ifølge nettstedet er ordningen basert på tillit og det funker fint i de fleste tilfeller. Airbnb har ansvaret om noe går galt med en begrenset forsikring så kan være lurt å forsikre seg i forhold til tyveri/innbo, noe de fleste nok har fra før. De har i tillegg ansvaret for oppgjør og kanselleringer og tjenesten går via dem i sin helhet. Uansett kan gjestene sjekkes på nett i forhold til tidligere opphold hos andre, og har man en dårlig følelse etter å ha hatt kontakt med gjesten  før ankomst, er det lov å trekke seg.

 

Vanlige skatteregler på utleie gjelder fortsatt - god delingsøkonomi

Det som gjør at du kan tjene penger på ordningen, er at det fortsatt er de gamle skattereglene som eksisterer i forhold til utleie her til lands: Leier du ut mindre del av boligen enn du benytter selv, som eksempelvis enkeltrom eller en mindre leilighet- så er dette skattefrie inntekter. Leier du derimot ut hele huset eller en større del enn du benytter selv, er skattegrensen 20 000 kroner.  Over dette beløpet må du skatte av leieinntektene. Mange av dere har hørt ordet delingsøkonomi i det siste, og denne delingsøkonomien på tjenester er fortsatt unntatt ytterligere skatteplikt i forhold til dagens regler.

 

Hvorfor du skal, eller ikke skal velge denne ekstrainntekten

For veldig mange kan dette fungere veldig fint og mange stortrives i rollen som både gjester og som verter når de ønsker det. Pengene virker forholdsvis lettjente og uten bryderi for verter som kan oppleve å leie ut i lange perioder med ulike gjester. Pengene betyr også mye for de som ikke har så mye å rutte med hver måned og kan utgjøre en god inntekt på årsbasis om man ønsker å leie ut mye og hele enheter i stedet for enkeltrom. Uansett er det ikke gitt at dette passer for alle, du bør nemlig verken være introvert eller lite gjestfri, da vil ikke konseptet omfavne deg. Dette er ordningen for de som liker å ta imot besøk og som liker ulike mennesker og kan få mennesker til å føle seg hjemme. Her må derfor det økonomiske motivet deles med  hjerterommet, så kan det bli en suksess for mange.


 

                            Følg meg gjerne via FB

 

Les også : Norges råeste ?

Les også: Økonomisk hverdagshelt

 

 

 

Norges råeste ?

" Rabothytta er plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan.

Stedet er fantastisk vakkert med utsikt til breen og til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten "

(For dags og overnattingsbesøk må minst en i følget være DNT medlem.....)Var ikke denne flott dere ?

Jeg vil i dette innlegget komme med ett godt tips til dere som ikke har en egen hytte og som ønsker å benytte både den vakre naturen vi har her i landet og kunne dra på en fjell/hyttetur uten å betale i dyre dommer.

Har du en anstrengt privatøkonomi eller bare mangler egen hytte, er det mange muligheter allikevel !

 

IDEALET

For det er jo sånn at en egen hytte koster en hel del, og i dag er du jo nesten litt utenfor det gode selskap  om du ikke har egen hytte som du kan dra til i helger og ferier. Det er en del av den norske kulturarven å kunne dra på hytta og er derfor en selvfølge for mange, men ikke alle dessverre. For det er dyrt å anskaffe hytte og det koster å vedlikeholde og betale kommunale eiendomsavgifter som vann/avløp og eiendomsavgifter.  Det skapes derfor et skille som mange kjenner på når helgen kommer. Er du i tillegg enslig og inntektene ikke strekker til, er det minst like ille å komme seg inn på fritidsmarkedet.

 

DNT

Men da er det flott at det finnes en mulighet for å komme seg på hytta allikevel og det til en super pris !

Jeg snakker om turistforeningens hytter rundt om i hele landet og i alle fylker. Noen er betjente hytter med vertskap som eksempelvis Gaustadtoppen. hvor jeg var på tur sist oktober, rett og slett en fantastisk opplevelse :

   
 

 

UBETJENTE HYTTER

De helt ubetjente hyttene har det du trenger for å kunne overnatte der som: ved, vann, dyneposer og nødvendig kjøkkenutstyr. Så har du de delvis betjente hyttene som har litt mer utstyr som eksempelvis tørrvarer for enkle måltider. Disse hyttene er undervurderte alternativer til egne hytter. Det bygges stadig nye hytter og alle vedlikeholdes og har eget tilsyn for å sikre at alt er på plass.

Så folkens: for 5-600 kr i medlemsskap pr år, får du ikke bare ei hytte som du kan benytte, men attpåtil mange hundre du kan velge i til den nette sum av 150 kroner pr natt eller 40 kroner for ett dagsopphold !  Det forutsetter at du er medlem i DNT for å få denne prisen og noen hytter må reserveres på forhånd. Dette står på turistforeningens sider. Og er du av den usosiale sorten kan du derfor undersøke litt nærmere hvilke av hyttene som er lite besøkt og rett og slett bare prøve, for alle har nemlig rett til å benytte hytta.

Bonus i tillegg til pris: Fantastisk variert natur som gir valuta for pengene,

God tur til dere !

 

Følg meg gjerne via FB : Økonomidama

 

Les også : Økonomisk hverdagshelt

Les også : Ungdommen din kan være gjeldsslave


 

Økonomisk hverdagshelt ?


 

Fasade

Det er lett å tenke at det å ha god råd har en klar sammenheng med hvor mye du tjener. Da er selvfølgelig resonnementet videre at tjener du mye har du også bedre råd enn andre og det blir på en måte godkjent som sannhet utad.

I løpet av årene har jeg lært meg at dette nødvendigvis ikke stemmer og det er noen mennesker som virkelig har imponert meg i forhold til sin egen økonomistyring, og hvor mye de har fått ut av en veldig, veldig liten inntekt.

 

Men først til de som tjener mer :

Man tenker som sagt automatisk at de med høye inntekter kan leve et veldig romslig liv uten økonomiske bekymringer i det hele tatt og det ser ut til at de i denne gruppen, har råd til absolutt alt av materielle ting som: hus, bil, hytte, bobil, dyre reiser, og de slipper å tenke på matbudsjettet. Så om denne gruppen mister nattesøvnen, så skyldes det i hvert fall ikke økonomien - tenker man.....

 

Forbruk og forventninger

Forbruksmønsteret og kravene til levestandard har utviklet seg enormt, og det bare på noen få tiår. De fleste var eksempelvis kjempefornøyd med bare det å ha et eget hus på 1970- tallet og så ble det til å være fornøyd med hus OG bil på det tidlige 80- tallet. Men så eksploderte det i siste halvdel av 80 årene med den såkalte "jappetida" og kravene for materielle ting steg flerfoldige hakk! Overfloden vokste av materielle ting, men samtidig vokste lånene...

De fleste ønsker en viss standard også i dag og det fører til at veldig mange som tjener mest, i tillegg bruker mer, rett og slett fordi muligheten til å gjøre det er der. Og da blir det samme for denne gruppen, som for mange andre med lavere inntekt, nemlig låneopptak både i hus, bil og hytte, uansett hvor god inntekten og sparepotensialet er. For mange av disse ender det med dårlig råd selv om forutsetningene for noe helt annet var tilstede, rett og slett fordi de ikke holder forbruket nede men kjøper over evne allikevel ! 

Luksusfellen er et godt bevis og ytterpunktet på dette fenomenet, hvor det ikke har stått på høy inntekt hos deltakeren, men på det enorme forbruket.

 

Hverdagshelter

De som har imponert meg mye opp gjennom årene og fortsatt gjør det, er de som klarer å få det utroligste ut av en liten inntekt og allikevel ikke bruker mer enn de har. Noen har kun stønader som eneste inntekt og noen er også uten arbeid. Med dagens priser og krav til standard, er dette rett og slett en akrobatisk øvelse i god økonomistyring og beundringsverdig etter min mening. 

Og jeg kjenner til flotte folk som knapt har hatt penger til de faste utgiftene hver måned, nettopp siden inntekten er så lav. De lever rimelig gjennom å kjøpe second- hand klær og billig mat, og unner seg ikke mer enn de kan betale for der og da. De har barn og ingen partner å støtte seg til, men de klarer det utrolig nok hver måned og de klager ikke. Og de forteller at de handler like mye på Fretex som andre steder og snur på hver eneste krone. Med små barn som de har ene- eller delansvaret for, er dette alt annet enn en enkel hverdag. I studietiden var jeg i lignende situasjon, med veldig dårlig råd og alene med barn. Ingen glory- glory halleluja, det kan jeg si. Menn eller kvinner, det er mange i denne situasjonen og i dag er kravene til standard i tillegg mye høyere utad.

Samlivsbrudd kan også være en kilde til dårligere økonomi hos både menn og kvinner i lang tid når du er alene om utgiftene. Men uansett grunn, så viser dette at det er ikke hvor mye du har å rutte med i hverdagen som teller men hvordan du takler det, rett og slett fordi du ikke har noe annet valg. Og med dagens krav til standard og press er det bare å ta av seg hatten, økonomiske hverdagshelter kaller jeg det.

 

Følg meg gjerne via FB: Økonomidama

 

Les også: Ungdommen din kan være gjeldsslave

Les også: "Ta en Trump" du også !

 

 

Ungdommen din kan være gjeldsslaveTror ikke mange vet hvor stor gjeld mange ungdommer egentlig har. Det er en kjensgjerning, at den er større enn mange foreldre tenker på og faktisk vet.  Og unge voksne er i en ekstra belastet gruppe, skal vi tro flere finansinstitusjoner:

 

I en artikkel fra Juni 2015 (NRK/NTB) står det svart på hvitt:

"Inkassogjelden blant unge nordmenn er nå på svimlende 1 milliard kroner. Unge som setter seg i dyp kredittkortgjeld, kan ende i en situasjon hvor de for eksempel aldri blir i stand til å kjøpe seg en egen bolig. De blir rett og slett liggende «bakpå» før voksenlivet har begynt", sier leder i DNB Personmarked, Trond Bentestuen, til NTB.

Norges røde kors har i tillegg vært på banen i denne saken (samme artikkel fra 2015) : "Vi ser i våre aktiviteter med barn og unge hver eneste dag hvor viktig det er med en grunnleggende forståelse for økonomi for at de skal mestre livene sine", sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Dette er det lett å være enig i og flere ulike fagpersoner har etterlyst nettopp dette, spesielt de siste årene hvor gjelden bare øker og øker blant unge.

 

SISTE ÅRS UTVIKLING:

Videre viser Lindorffs analyser for 3. kvartal 2016, dystre tall for inkassosaker :

 

" UNGE VOKSNE ØKER MEST

Ved utgangen av juni viser Lindorffs undersøkelser av siste 12 måneder sterkest vekst i antall saker knyttet  til forbrukslån blant unge voksne og  de eldste. For unge voksne i aldersgruppen 26 - 35 år var antall saker knyttet til forbrukslån opp med 61 prosent, mens nordmenn mellom 36 - 45 hadde 65 prosent flere saker over de siste 12  månedene ved  utgangen av juni, sammenlignet med tilsvarende periode for ett år siden. Antall saker mot eldre over 66 år vokser også, men fra lave nivåer."
 

 

Jeg vil peke på flere årsaker som jeg tror er sannsynlig bakgrunn for dette:

 

ALTFOR LETT TILGANG

* Netthandel har eskalert og det er bare et tastetrykk så har ungdommer de forbruksvarene de ønsker seg via betalingskort eller faktura.

* Tilgangen til forbruksgjeld er blitt skremmende lett:  via internett kan de få store summer i forbrukslån med påfølgende skyhøye renter. Noen benytter nå også forbrukslån for å finansiere egenkapital i bankene.

* Kredittkortene "går varme" og er heller ikke vanskelige å skaffe, noen banker har dette som en del av produktpakken og du får Mastercard enten  du ber om det eller ei.

* Bankene har vært mer lempelige med boliglån blant unge, noe som kan bli en " felle " for ungdommer når renta stiger.

 

UNGDOMMER HAR IKKE NØDVENDIGE RUTINER :

Mange ungdommer har ikke den nødvendige rutinen og kontrollen  som skal til for å få betalt regningene sine. I tillegg er det lettere å ta opp nye lån for å " brannslukke " i denne aldersgruppen, hvor ting i større grad foregår på impuls. De låner penger fra familie og venner og slipper å ta ansvar når rentene begynner å løpe. Regninger kan bli avglemte, bevisst eller ubevisst  ikke betalte og karusellen er i gang !

 

LÆRDOM OG ÅPENHET :

Faget om personlig økonomi skulle vært inne i skolen for lenge siden, ikke bare tilfeldig, men som et ordinært skolefag som alle ungdommer siste året på grunnskolen måtte bestå som eget fag. I dag er det en lærdom som ikke blir tatt nok på alvor, men som flere og flere politikere har blitt oppmerksomme på. La oss håpe at de tar ansvar på området og får dette på plass. I en situasjon med høyere renter, vil det være for sent for de som allerede har tatt opp denne gjelden, siden denne forebyggingen for mange ikke ble gjort i skolen eller hjemme.

Og foreldre må snakke med barna om økonomi - jo tidligere jo bedre ! Ikke bare mens de bor hjemme men også etter at de er ute av hjemmet, spesielt studenter som er flyttet hjemmefra og har dårlig økonomi. Da er det for mange en sårbar økonomisk fase hvor man lett kan falle for fristelsen å starte et betalingsmønster som man ikke kommer seg så lett ut av.

Les også: " ta en Trump" du også

Les også: Sjokktall !!

" Ta en Trump" du også !

Donald Trump, "The great businessman", fikk full pott på fjoråret og kunne innkassere et stort utbytte som nåværende president i USA. Hans utbytte ellers har nok også vært formidabelt som suksessfull forretningsmann, blant de beste i USA. Men rollen som president gir ham nok en ekstra inntjening også som forretningsmann videre, og han kan smile.

Vi andre "dødelige" må nøye oss med mindre forhold, men det er trolig ikke mange som misunner ham verken hans lave popularitet eller alle pengene han strengt tatt ikke trenger. I stedet kan vi glede oss over at vi faktisk er litt bedriftseiere hele gjengen!

Veldig mange av oss eier nemlig Coop sammen, andelslaget som gir oss utbytte nå i månedsskiftet januar/februar. I tillegg gir sameiet vårt en rekke rabatter hos bensinstasjoner, hoteller, samt verdikuponger og forsikringer. Og dette er ingen reklame, jeg er ikke kjøpt og betalt av noen. Men jeg eier sammen med mange av dere, så en liten info blant sameiets medlemmer...Andre ordninger er eksempelvis Trumf kortet og mine søk på tidligere undersøkelser angående uttak, viser at det er enorme summer som blir stående på disse kontoene, noen blir nok avglemt, men flere og flere benytter i alle fall Coop kontoen som sparekonto. Ifølge undersøkelser fra 2016 (Aftenposten) så viste det seg at det var mest menn som hadde utestående på denne medlemskontoen.

Selv om du ikke får like mye i utbytte i år som Donald Trump, så kan det være veldig greit med litt ekstra penger nå på nyåret. Mange glemmer dette utbyttet. Og ønsker du å ha en sparekonto, er denne en perfekt mulighet siden du ikke merker sparingen i hverdagen og renta er i tillegg blant markedets beste på innskudd. Godt Utbytte!

 

Les også. Brukte penger på kvinnfolk og "piss"

Les også: Sjokktall

 

Brukte penger på kvinnfolk og "piss"Ja hva skal man si ?

For utrolig til å være sant...

Floskler som:  " har ikke hørt lignende i min levetid " blir jo rene sannheter i kveldens program. Ja nesten for utrolig til å være sant.

En flott ung mann med hele livet foran seg, har dessverre brukt penger og strødd rundt seg omtrent som "en full sjømann"  med  290 000 kroner på uteliv. Og det er en utrolig totalgjeld vi snakker om, en gjeld som Daniel trolig hadde vært nødt å slite med resten av livet, dersom ikke Luksusfellen hadde eksistert. Men for hans del gjør den heldigvis det, og i kveldens program kan man se at forbruksgjelden ikke trenger å ha noen som helst grenser.

Men det er viktig å merke seg at det ikke skal være enkelt å sette seg på sin store hest og være formanende, menneskelige forhold har tatt knekken på mang en økonomi - og vice versa. I dette tilfellet var deltakeren noe så uvanlig som uheldig med boligsalget, forhold som man ikke kan råde over. Men mye egenskapt gjeld var det også, som det å være for snill...

 Historien:

Singel 25 åring kjøper tomannsbolig som selges med tap på over 900 000 kroner etter 2 år. Det tas opp et forbrukslån for å dekke tapet overfor selger og rentene begynner å løpe. Forbruket stopper ikke allikevel, men fortsetter som før med nye forbrukslån og kredittkort for å opprettholde forbruket som er unormalt stort.

 

Hva han gjorde feil

For å oppsummere er det flere fallgruver man kan gå i for å havne i Luksusfellen og dette gjelder ikke bare gjelder deltakeren i kveldens program, men faktisk talt alle, om man ikke er forsiktig nok:

Større pengebruk av årsaker som :

* Gjøre inntrykk utad på venner og familie eller kjæreste

* Bruke penger hemningsløst på byen, men inntekten er ikke stor nok.

* Ta opp stadig mer gjeld for " reparere " den gamle

* Svært dyre ferier

* Fortsette forbruket selv om du har fått større gjeld

* Fortsette å ta opp forbrukslån og bruke kredittkort

* Dyre matvaner som kafe, restaurant

* Dyre forbruksvaner / livsstil

* Dyrt bilhold

 

Og for å sitere deltakeren selv : 

"Jeg brukte penger på piss rett og slett"

og sånt blir det mildt sagt trøbbel av...

 

I tillegg ble det kjøpt bolig i altfor høy prisklasse, som ble solgt med stort tap. Et tap som ble finansiert med ny stor forbruksgjeld. Spiralen var i gang og taksameteret begynte å gå, tilslutt var gjelden oppe i svimlende 2,6 millioner kroner. Han eier ingenting pr i dag.

 

Uvitenhet og kommunikasjon

For å ta det først som sist : har man fått et betalingsproblem er den viktigste faktoren man kan fokusere på fremover kommunikasjon.

Det viser seg at de som får virkelig store betalingsproblemer, har samme fellestrekk : de trekker seg unna kreditorer i stedet for å kommunisere ut at:  jeg har faktisk et problem og trenger litt mer tid. Kreditorer er ikke slemme folk som bare venter på å få deg i gjeldskrisa. De fleste vil tvert imot ha pengene sine, enkelt og greit. Og da er de ikke så motvillige og med så dårlige hensikter som mange tror. Nei de er åpne, og ringer du eller avtaler direkte om annen betalingsdato som ligger innenfor rimelighetens grenser,  så er de lydhøre. Det er verre å betale regningen for sent eller aldri og skape det dårlige inntrykket, enn å enkelt å greit avtale en mer passende dato eller betale regningen i flere avdrag som alternativ. Uvitenhet er derfor noe som også er et fellestrekk : Enkelte tror at kreditorer er noen store ulver som bare venter på å spise deg. Det er feil. Om du ikke betaler  derimot, kommer du i registre som gjør deg upopulær og det er det man må unngå for å kunne få tillit hos kreditorene man skylder penger. Dette gjelder uansett om det er selskaper eller håndverkere, man må være på forskudd hele tiden.

 

Kontroll er sport

Økonomisk styring, også i privatøkonomien, er noe man må jobbe med hver dag, enten det er å følge opp brev som kommer i postkassen eller sjekke kontoen for status. Det samme gjelder rutiner som bør innarbeides for bevare denne kontrollen. Om man er alene er jo det enkelt hvem som har ansvaret, om man derimot er et par, så betyr det ikke at den andre har ansvaret, man er allikevel kun en kunde for kreditorene. Tillit i parforholdet er selve grunnmuren i økonomien som ellers i forholdet. Privatøkonomi kan og skal gjøre deg litt sliten, nettopp fordi det er så mange faktorer som må stemme. Men det er bedre med gevinst i den andre enden fordi du tok det ansvaret enn mange måneder og år med bekymring og manglende nattesøvn. Bestem deg hvor mye du skal bruke på de enkelte tingene så er det lettere å vite når du skal stoppe.

Kveldens deltaker fikk god hjelp. Han er nok mange erfaringer rikere. For andre blir det et skrekkens eksempel på dårlig kontroll i privatøkonomien.

 

Les også: Sjokktall !!

Les også: Kjøp av bolig til barna frarådes

 

Sjokktall !!


Nå starter en ny sesong av den populære serien Luksusfellen. Serien engasjerer og berører og mange er uten tvil blitt mer bevisste på sin egen privatøkonomi, ja kanskje mye mer enn tidligere, takket være nettopp Luksusfellen.

 

Rådgiverens rolle og ansvar viktig

I et tidligere blogginnlegg hadde jeg et kritisk blikk på den "dobbeltrolle" som så ut til å eksistere hos en av rådgiverne i programmet, Forbrukerøkonomen Silje Sandmæl, gikk da ut i media og reklamerte med sin eget kredittkortbruk i innlegget: Jeg bruker kun kredittkort. Dette mente jeg og mener fortsatt, er å gi hjelp med ene hånda og ta med den andre, og dette bør jo ikke være en trend med flere og flere offer for kredittkortgjeld. Og faktum er at Luksusfellen er blitt et såpass stort program, sett av rekordmange mennesker og gjeldsbyrden er skremmende stor. Da er ansvaret ekstra stort hos alle rådgiverne. Deltakerne har stort sett gjeld i form av forbrukslån og/eller kredittkortbruk. Da er ansvaret det samme for alle rådgiverne, enten det gjelder å fraråde deltakere mer gjeld eller å klippe kredittkortet i alles påsyn.

 

Tallenes tale

For forbruksgjelden har dessverre økt ytterligere og det med utrolige 12% siste året ! Dette ifølge leder i Finansnorge Tom Stavi. I tv programmet Nrk debatt den 12. Januar, sa han bastant og rett ut at forbruksgjelda er blitt altfor stor og gikk i tillegg så langt som til å oppfordre alle forbrukere som ikke vet at de kan betale tilbake, til å ikke å ta opp denne type gjeld overhodet !

 

"Worst case" 

Tallene for i år og signalene er derfor veldig klare på hva kredittkortbruk og forbrukslån har vært med på å medføre, for de som valgte dette "salgsproduktet" fra bankene. Nemlig en mye større og farligere gjeld med tilhørende betalingsproblemer i framtida ! La oss håpe det ikke blir en ytterligere forverring også neste år og at salget går dårlig. Akkurat nå ser det det ikke mye lyst ut, og stiger i tillegg renta på boliglån blir det stor gjeldskrise hos mange som det eneste resultatet.

"Worst case" har allerede oppstått.

 

Les også: Kjøp av bolig til barna frarådes

Les også: Billigere bensinTips

 

 


 

Kjøp av bolig til barna frarådes


Boligmarkedet har overrasket selv de mest erfarne makroøkonomer og analytikere det siste året. Og det viser seg at nesten 4 av 10 unge har fått hjelp av foreldrene til å kjøpe egen bolig, også det siste året. Dette ifølge Norstat på vegne av Danske Bank. Dette er en dobling i løpet av 5 år, da det siste ble gjort en lignende undersøkelse utført av Finans Norge. Norges bank sier samtidig at unge som kjøper bolig må gjøre det for å bo, ikke som en mulighet for å tjene penger på en eventuell prisoppgang . Med andre ord vil altså markedet snu seg fortere enn noen aner, noe samfunnsøkonomene som sagt har fryktet en god stund. Ser man på rentestatistikken for de siste 10 årene, kan man se dette helt klart, og statistikken lyver sjelden:

Styringsrenten de siste fem årene og anslag fremover

Figuren under viser styringsrenten i prosent de siste fem årene og anslag fremover fra siste Pengepolitisk rapport med vurdering av finansiell stabilitet. Figuren oppdateres samtidig med publisering av rapporten.

rentefigur

Kilde: Norges Bank

 

Så det er kanskje ikke så rart når Finanstilsynet strammer inn på muligheten for sekundærlån ved å øke kravene til hvor mye du kan låne i forhold til inntekten din, i tillegg til at bankene ikke har mulighet til en fri skjønnsvurdering som tidligere. Dette kan være en fordel for deg og meg som låntakere og skal forhindre at man sitter med for mye gjeld når grafene stiger som forventet.

En annen ting er hva de unge vil lære av å få en bolig finansiert og fiks ferdig som jo er resultatet i praksis. Den beste lærdommen i forhold til økonomi er å ha opplevd hard- times, noe mange kan bekrefte. Foreldrene er jo heller ikke tjent med å sitte med regninga og renta i andre enden.

 

Følg gjerne Økonomidama via FB

 

Les også: Billig bensinTips

Les også: Hva året lærte meg - om mennesker og penger

 

 

Billigere bensinTips

 Du trenger ikke å betale den oppgitte prisen på bensin lengre og alle vet vi at bensin er irritasjonsmoment, det er dyrt. Og i tillegg skal man ha service, nye dekk, betale bompenger og en dyr bilforsikring. Egentlig er bil det verste pengesluket man kan skaffe seg og salige er de som har nedbetalt bilen og ikke sliter med billån i tillegg.

Men så er det altså fastslått: Bensinen er billigere på søndagskveld og mandagsmorgen. Skulle du allikevel være utslått etter helga av en eller annen morsom grunn, gir torsdagsmorgen deg en ny mulighet og uka kan være reddet.

Og har du ellers medlemskap i et boligbyggelag, bestemte foreninger eller eksempelvis Coop, får du rabatt pr liter når du fyller. Coop gir deg rabatt i ettertid direkte på utbytte, som du kan ta ut siste dagen i Januar.

Når du fyller bensin eller diesel så husk å trekke medlemskort før du trekker bankkortet, slik at rabatten registreres.

Kjør forsiktig og ha ei finfin helg!

Følg meg gjerne på FB via siden: Økonomidama

 

Les også innlegget:Om meg

Les også innlegget: Hva året dessverre lærte meg - om mennesker og penger

Hva året desverre lærte meg - om mennesker og penger

       
Jula er kommet på avstand og vi sitter alle igjen med erfaringer, gleder eller sorger. Og for det første lærte jeg, og sikkert flere med meg, at utrolig mange unge mennesker er sosialt utilfredse og svært ensomme. Dette ifølge media. Så ta vare på hverandre, helse og privatøkonomi går nemlig veldig tett, ja rett og slett hånd i hånd for det meste. 

Kontrastene er store her i landet, men privatøkonomien trenger ikke å ha samme kontrast, spesielt ikke i Januar som kan være den verste måneden etter jul og alle innkjøpene. av mat og gaver. 

Så for det andre lærte jeg i 2016, at ting koster mer enn tidligere og spesielt matvarene er blitt dyrere i de fleste butikker og med den lave lønnsveksten vi hadde i fjor, samtidig som matvareprisene er gått opp. Dette er en dårlig kombinasjon.

Og om du er blant de som i tillegg har brukt altfor mye mer enn du skulle og hadde råd til, tenker du kanskje: hva skal du gjøre? 

Svaret er : 

1)  Du er absolutt ikke alene om dette og trenger ikke være spesielt uøkonomisk av den grunn.    

2) Det finnes konkrete råd som faktisk virker.

 

Mange grep kan gjøres om du er kreativ og her kommer de viktigste, enten dere er 2 voksne som deler på utgiftene eller du er singel: Nøkkelordet er kontroll:

Lag det budsjettet du aldri har realisert, men sikkert har tenkt på "tusen ganger" i livet, og skill veldig klart mellom faste og variable utgifter hver måned. Inntekter og faste utgifter som: renter/avdrag huslånet, kabeltv, internett, forsikringer og diverse abonnement som treningsavgift og ukeblader/aviser. Disse kartlegges først! Inntektene fratrukket disse faste utgiftene, viser din rest til variable utgifter. Variable utgifter kan være: lege/tannlege, bensin, telefon, strøm, mat klær,sminke, tur utstyr, bompenger og annet forbruk. Disse variable utgiftene kan reguleres mest. Så gå rett og slett gjennom absolutt alle! Matutgiftene er de som det er mest å hente på, ved å sjekke gode tilbud og forskjellige butikker, ja du kan faktisk fort redusere disse med en tusenlapp eller to, og spesielt om du ikke har hatt kontroll  tidligere. Sjekk i tillegg strømmen og kalkuler så nøyaktig du kan i budsjettet ditt ut fra tidligere og forventet forbruk fremover. 

Skaff deg flere kontoer som: regningskonto, daglig forbrukskonto, reisekonto og sparekonto for uforutsette utgifter. De nevnte kontoene dekker det meste du trenger og gir en svært god kontroll, ja det kan være en oppvekker for hver av oss hvordan vi bedre kan håndtere den daglige økonomien via avsatte penger til de forskjellige kontoene. Disponeringen kan gjøres via automatiske trekk hver eneste måned til kontoene. For mange kan dette bli en ny kontrollverden hvor du kan få følelsen av å ha mer penger rett og slett fordi du får bedre oversikt og blir mer bevisst gjennom denne disponeringen av inntekten hver måned. Og du oppretter kontoene selv i nettbanken, noe som er lekende lett. Og trenger du hjelp har du banken du kan spørre, både via chat og telefon, de kan opprette kontoer for deg på no- time.

Og få for all del automatiske trekk hver måned på regningene dine, via regningskontoen. Dette via avtalegiro eller e-faktura. Opprett dette selv ved å velge e- faktura/avtalegiro i nettbanken. Mottakere kan søkes opp dersom de ikke legges inn som forslag automatisk. Sørg for å få alle inn der. Du blir da kvitt alle papirfakturaer, og ikke minst: alt arbeidet som er å legge inn alle fakturaer som for oss alle, kan være litt her og der, alt etter som. Du får en helt annen kontroll på regninger og slipper å tenke på dette hver eneste måte når det går automatisk og kun en og annen uforutsett utgift kommer som du da merker og kan gjøre noe med. 

Bonus: Du slipper administrasjonsgebyr på alle papirfakturaene, noe som kan utgjøre endel kroner hver måned, om du regner etter. 

Disse grepene er veldig enkle og skal kunne gå greit for de fleste.Men pass opp: for noen begynner det bra, men kan raskt skli ut i overforbruk og lite kontroll på de variable utgiftene. Da er det lett å ty til kredittkort. Fyfy, ikke gjør det, det koster så mye mer enn det smaker! Forbrukslån og kreditt krever rett og slett ekstremt god kontroll siden du da hele tiden låner penger du faktisk talt ikke har neste måned. For da kan det være noe annet som er uforutsett eller noen ønsker seg i familien. Og du må betale urimelig dyre renter tilbake om du venter bare en måned å betale. De fleste har ikke denne superkontrollen og dette beviser tallene fra eksempelvis Lindorff, aldri har kredittgjelden vært høyere blant gammel som ung! 

Når du begynner med enkelt budsjett for deg eller dere, er det i tillegg lurt å skrive det rett inn på eller i-pad, pc eller rett og slett på mobilnotat. Da er budsjettet og planen lettere å kontrollere og justere underveis om det viser seg at forbruket er større eller mindre i vesentlig grad. Rett på tallene ved store avvik. Og du skal helst komme ut med et ekstra beløp hver måned,til ukentlig forbruk, eller populært kalt "lommepenger" Her vises det hva du har til overs når faste, variable og reise/sparepenger er fordelt. Har du brukt mye på å være julenisse, er disse borte denne måneden og februar er neste sjanse. Husk da at Februar og Mars er regningsmåneder med årsavgifter. Men budsjettet vil gi deg mestringsfølelse og glede, så bare bevar kontrollen, så går det seg til!
 

Banksjefens anbefaling til de unge: Kjøp bolig for å bo, ikke som en investering

Mange unge kommer nok til å få det vanskeligere fremover i forhold til opptak av boliglån. Avdragsfriheten er i tillegg foreslått innskjerpet av Finanstilsynet. Det å skaffe seg en bolig som en investering er ikke som det en gang var, skal vi tro Sentralbanksjef  Øystein Olsen.

På den ene siden er det ikke forventet at renta umiddelbart stiger, sies det i uttalelsen fra rentemøtet 19. Mars, tvert imot kan vi forvente en styringsrente i intervallet 1/2 til 1 1/2% frem til neste rentemøte i Juni. Det skulle jo normalt tilsi at man kan slappe av i forhold til rentenivået og at sentralbanken ser positivt på utviklingen av boliglånsrenta. Men det er mer komplisert enn som så.

Sentralbanken la frem en rekke signaler i det norske markedet å forholde seg til før de tok avgjørelse vedrørende styringsrenta. Arbeidsledighet, oljepriser, lønnsvekst og internasjonal økonomi er blant disse, Det er faktorer som påvirker norsk økonomi og som  sentralbanken tar hensyn til når styringsrenta skal fastsettes.

Etter den søte kløe kommer den sure svie og tidene har vært gode for renta i svært lang tid. Dette tilsier erfaringsmessig at trenden kan snu fortere enn vi aner.

Sentralbanksjefen ga også sitt råd til unge boligkjøpere på denne pressekonferansen:

" Ikke kjøp bolig som et investeringsobjekt, men for å bo over lengre tid! "

Dette er et sterkt signal, for mens bolig lenge nettopp har vært et investeringsobjekt for de fleste og mange unge studenter har spekulert i kjøp av bolig som en langsiktig investering, kan dette tolkes å være en svært lite lur strategi i fortsettelsen. Det kan derimot se ut for at det blir en blåmandag for boligprisveksten og fall i boligprisene, om ikke nå eller neste år, så i overskuelig framtid. Og dette av den enkle grunn: fordi markedet har vært godt over lang tid. Og fordi endringene vi har hatt i norsk økonomi inne olje- og kronekurs kan tyde på en annen kurs også på renta de nærmeste årene.

 


 

 

Pressemelding angående styringsrenta og signaler til ungdommen:

http://bcove.me/qmq14xcu

 

 

#privatøkonomi #boliglån #rente #avdrag #økonomidama

Positiv tvang

 

Noen ganger kan tvangstiltak i økonomien være av det bedre. Vi raser over eiendomsskatten, tv-lisens og veiavgift og mange av oss er enige om at det er bortkastede penger. Mange tenker vi ikke får nok igjen for denne betalingen som også er en stor utgift pr år og kanskje derfor denne følelsen av meningsløs pengebruk.

Gjelden din derimot, vil du måtte leve med og forholde deg til i mange år fremover, ofte helt til du går av med pensjon. Den er den største gjelden vi har og blir ikke noe mindre om du unnlater å betale ned på den over en lengre periode, dvs såkalt avdragsfrihet.

Grunnen til at noen skaffer seg avdragsfrihet kan være god nok, enten det er oppussing eller andre investeringer som griper inn i privatøkonomien. Du har ikke pengene der og da, og veien til avdragsfrihet en periode kan virke svært forlokkende.Men har du et stort boliglån og skal beholde boligen i mange år til? Betal avdrag!

Pensjonisttilværelsen er et veldig viktig argument i denne sammenheng og ved å betale jevnt og trutt vil du sikre en bedre hverdag som pensjonist med nedbetalt boliglån. Undersøkelser som er gjort siste år viser at flere og flere av dagens pensjonister har altfor mye gjeld. Dette i en fase hvor økonomien burde være på topp og man etter mange års arbeid endelig skal kunne  nyte godt av en romslig økonomi.

Avdragsfrihet bør ikke brukes aktivt, men kun som et unntak fra regelen. Gjelda blir nemlig ikke mindre eller mer behagelig på den måten og det kan bli katastrofalt for de som nå har tatt opp for mye gjeld som de ikke kan betjene om renta går opp noen prosent i årene som kommer.

Finanstilsynet kommer snart med konkrete tiltak for å bremse den enorme gjelden som nordmenn nå har skaffet seg. Det nevnes konkret et forbud mot avdragsfrihet på boliglån. Et tiltak som absolutt kan være av det bedre (se link under innlegget nederst på siden)

Så betal ned gjelda mens renta er lav, og nå har du i så måte en unik mulighet siden renta er tilnærmet "gratis"nå, med skattefradrag på de årlige renteutgiftene. Dette spesielt om du skal beholde boligen noen år til og har veldig stor gjeld i forhold til inntekt.  


 

                     
                      Nedbetalt boliglån - romsligere økonomi

 

 

Link: Tiltak Finanstilsynet kan sette i verk: 

http://www.nettavisen.no/na24/na-tar-han-alle-pa-senga/8555078.html

 

 

 

 

#privatøkonomi #økonomidama #boliglån #renter #pensjon

  

Er dette virkelig nødvendig?

Fikk en personlig mail fra en kvinnelig leser av bloggen min, og hun skriver følgende:

"Heisann! Reagerer litt på at artikler, blogger og luksusfellen stort sett omtaler mennesker som havner i økonomiske problemer som om de skulle være hjernedøde idioter. Nå er det ikke slik at alle som havner i sånne vansker gjør det fordi de måtte ha den fineste tv en eller nyeste designerklærne. Selv fikk jeg økonomiske problemer etter et totalt uventet er samlivsbrudd. Boligen ble solgt med tap, faren til barna mine stakk av, og der satt jeg igjen med alt alene. Da kreditorene ikke kunne hjelpe meg lenger med utsettelser og rentefritak, og jeg ikke klarte betale, så gikk jeg rett i kjelleren. Jeg mistet SFO plassen. Hvilket var så pinlig at jeg tok med barna og flyttet noen mil unna. Etter måneder med depresjon hadde hele min økonomiske verden rast sammen og i dag har jeg fortsatt lønnstrekk, og til tider vet jeg ikke om jeg orker prøve kampen mot kreditorene igjen.
Poenget er at uforutsette ting kan skje og ikke alle er like heldige med bemidlet familie som kan bistå.
Kom gjerne med råd til oss som av grunner havnet i økonomisk ruin uten at vi ønsket nye pradasko."

 

Og via dagens blogg stiller jeg derfor spørsmålet kanskje flere av oss burde gjort: Er det riktig å trykke ivei med angreknappen på Tv3 programmet luksusfellen og alle andre steder ? Og kanskje viktigere: Er det riktig å gjøre det ukritisk overfor alle? Riktignok skal dette virke avskrekkende på de som har en dårlig økonomisk holdning, så den er vel ferdig analysert og forståelig som middel for å nå det riktige målet. Men hva med de som er havnet i dette økonomiske uføret av andre årsaker enn "økonomisk slendrian og dårlige holdninger ?"

Dårlig økonomi er ikke alltid selvforskyldt og det er nok mange som leseren ovenfor her. Hvor rett det da blir å trykke på angreknappen og gjøre alt generelt som en del av et tv-konsept, blir vel til syvende og sist et psykologisk og etisk spørsmål som andre faggrupper bør ta seg av. Men det er kanskje lett å glemme at bak disse historiene er det mange skjebner som er uforskyldte også. Da er det kanskje bedre å ikke bli så totalt ukritisk og personlig  blottlagt i et program som sendes ut i de tusen hjem? Økonomistyring eller ikke...


Boligkjøp? Unngå ekstra kostnader!

 

           
   

En av leserne mine spurte meg om en veiledning i salgs- og kjøpsprosessen av sin bolig, spesielt i forhold til kostnader som påløper. Lurt spørsmål! siden boligsalg og deretter kjøp, er noe av det mest kostbare vi foretar oss i løpet av livet. Her kan man spare penger.

Selve forarbeidet er veldig viktig! Det å undersøke hvilken megler du skal bruke, eventuelt om du skal selge privat, kan bli en stor del av kostnaden og derfor noe man bør bruke tid på. Mye tankevirksomhet må man regne med i begynnelsen.

En regel jeg vil anbefale er å selge før du kjøper, du vet nemlig aldri hvordan markedet ser ut om en liten stund, eller om boligen blir solgt for det du tror.

 

Valg av salgsmetode:

Det å selge privat er blitt mer og mer vanlig, men det kan bli mer krevende enn ved å velge megler. I tillegg kommer det advokatutgifter til selve kjøpekontraktene. Egne visninger kan slå begge veier siden man er forskjellig og markedsfører derfor boligen forskjellig.

Å legge boligen ut på FINN, samt i lokalavisa, er 2 måter å markedsføre boligen privat.

Valg av megler er det mest vanlige og da er det en del å spare på å velge taktisk:

Her er det flere momenter å tenke på. Den dyreste megleren er ikke alltid den beste. Se hva du får for pengene! Husk også  at styling er viktig, førsteinntrykket til kjøperne er avgjørende og mange bestemmer seg i løpet av de første minuttene. Syntes Hallgeir Kvadsheim (uavhengig forbrukerøkonom kjent fra luksusfellen -tv3) hadde en fin oppsummering nylig. Her er artikkelen fra Nettavisen: http://forbruker.nettavisen.no/slik-finner-du-den-beste-eiendomsmegleren/ 


Styling er alfa-omega

Et rotete inntrykk gir lavere bud og det har utallige meglere  bekreftet. Det samme gjør en en altfor privat stil i boligen , dvs mye og feile farge,samt familiebilder som gjør det vanskelig for kjøperne å identifisere dette som sitt framtidige hjem. Dette er noe du kan fixe opp i selv ved å rydde vekk familiære gjenstander og velge farger som er mer nøytrale. Ofte er noen malingsstrøk på vegger og store flater, det eneste som skal til. Se kritisk for deg hva de fleste liker, så blir det enklere enn du tror. Dette gir flere interessenter og en høyere pris.


VED KJØP AV NY BOLIG

Mindre kjøpekostnader ved kjøp av borettslagsleilighet

Overføring av borettslagsandel anses ikke å være overføring av fast eiendom. Kjøper man andel i borettslag, dvs bolig i borettslag, så slipper man dokumentavgiften. Dette er en utgift ved boligkjøp som er stor, siden den utgjør 2,5% av boligens salgssum. Kjøper du i borettslag kommer du unna med noen få tusen i overtakelseskostnader.

 

Ta høyde for oppussing

Det vil alltid være noe du ønsker å endre på i en ny bolig. Ta høyde for dette og tenk på det når du bestemmer deg. Hva kreves av den boligen du skal kjøpe og spesielt: Er bad og kjøkken oppdatert? I motsatt fall må man påregne en del ekstra kostnader i forhold til dette i fremtiden. Det samme med det elektriske og rørsystemet. Gamle hus krever mer.

 

Ta med fagfolk på visningen og les taksten

Å ta med noen som har peiling på hus på visning, kan spare deg for unødvendige problemer i fremtiden. De fleste fagutdannede kan også gå gjennom takst for deg, slik at du skjønner det som står.

 

Bud skal kunne dokumenteres av megler

Som kjøper har du rett til å se hvert eneste bud som er innkommet til megler. Det er innskjerpede regler i forhold til budgivning og du har alle rettigheter for innsyn i forrige bud. På den måten unngår du å gi mer for boligen enn du trenger.

 

Skaff deg en god rente!

For en liten stund siden skrev jeg om at forhandlingsposisjonen til låntakere aldri har vært bedre. Det var sant, men nå er den faktisk enda bedre, ved nytt boliglån i kombinasjon med en egenkapital ved salg av gammel bolig, er utgangspunktet det beste! Dette siden renta er bedre enn noensinne. Vurder fastrente hele eller deler av lånet om du kommer ut med lån på grensen av din/deres betalingsevne.

 

Husk å stå som hjemmelshaver

Hjemmelshaver betyr at du eier boligen, og når du kjøper sammen med andre står dere på skjøtet begge to. Selv om vi lever i 2015 er det fortsatt noen som går i fella når det gjelder dette. Det betyr mye når dere skal selge boligen og det økonomiske oppgjøret skal foretas.VED BÅDE KJØP OG SALG ANBEFALER JEG FORSIKRINGER:       EIERSKIFTE OG KJØPEFORSIKRING

 

 

Følg meg via twitter eller Facebook:

https://twitter.com/oekonomidama

"Økonomidama" på FB

 

 

 

 

 

 

#økonomi #bolig #økonomidama #boligkjøp #boligsalg

 
Damenes Hat-trick !

                

                 SOPHIE ELISE kan smile på vei til banken....

Ett av de viktigste momentene i all økonomi er resultater, og som økonomiblogger tenker man automatisk på dette!

Det mange glemmer, er at det finnes ikke bare en fastlagt vei til en vellykket økonomi. Det gjelder  å finne det du er god på, og dette har bloggeren Sophie Elise lyktes særdeles godt med! I 2014, som i flere år tidligere. Da er det ikke så farlig at det finnes mange misunnelige jenter der ute. Men de mest innbitte, bør da finne på noe så de kan få et bedre fokus og la være mobbing.

Som ny blogger har jeg vært " en god nr 2"  etter Sophie Elise på blogglisten for bloggere som er bosatt i Harstad, etter at jeg begynte å blogge for bare noen måneder siden. Nivåforskjell tallmessig, men det er et resultat jeg er godt fornøyd med for 2014!

Jeg hadde forresten en runde med kommentarlesning på hennes blogg i sommer, for å se hva som rørte seg av kommentarer på bloggen. En blogg jeg hørte var utsatt for mye kritikk, og der skal jeg si det var veldig mye! Mye stygt er lagt ut på bloggen hennes, både fra unge og voksne mennesker, og kan skremme de aller fleste fra å begynne å blogge! Sophie Elise er fra samme by som meg og ei jeg også har sett tilfeldig her. For meg så hun ut som hvilken som helst søt ung jente uten for mye sminke eller glamourfaktor.

Det viktigste i denne sammenhengen og ikke minst, bevis på hennes økonomiske suksess, er at hun har opparbeidet seg en tilhengerskare av lesere og en god nok økonomi til å skaffe seg sin egen bolig i svært ung alder. Og der kommer min respekt for denne dama inn: hun vet hva hun vil og hun gjør det uansett. Det blir det gode resultater av. Hva hun har av operasjoner eller interesser forøvrig, er i denne sammenheng irrelevant, synes jeg. De fleste unge har faktisk disse interessene. Hun er en vellykket blogger, nå på tv og viser andre sider og kvaliteter, noe som forteller at hun er mer enn bare utseende.

 

Forbilder:

Vil jo selvfølgelig oppfordre de helt unge leserne av rosablogger, til å legge interessen sin til litt mer varige verdier som : din egen økonomi og fremgang! Det finnes nemlig mer enn bare den siste "outfitten" som publiseres. Utseende og klær er ikke alt her i verden, og kjøpepresset kan fort ta helt overhånd om man ikke passer seg.

Bli ditt eget forbilde rett og slett! :)

 

Andre kvinner med godt økonomisk resultat i 2014:

Andre som har bygd opp sitt eget, nærmest fra ingenting, er 2 damer som har oppnådd stor suksess i løpet av få år. De også bosatt her i Harstad,og lever og ånder for sin egen butikk! 

Veldig godt eksempel på opparbeidelse av både bedrift og egen privatøkonomi! Her er deres suksesshistorie og de er i tillegg kandidater til næringslivsprisen 2014!

http://www.ht.no/incoming/article10585863.ece

 

Godt jobbet!

 

I et senere blogginnlegg: Guttas "Hat-trick" i 2014!...

Lik og følg meg gjerne via FB :     Økonomidama

Gifte deg? Rimelig budsjett

 
                Det beste budsjettet du kan lage foran ditt eget bryllup, er det budsjettet hvor du starter tidlig!


En god plan er derfor alfa omega i den sammenhengen! og enten du er mann eller kvinne, er det økonomiske det man lettest kan ha kontroll på!  Resten av dagen og hva andre gjør er en annen ting. Så da er det bare å ta kontrollen så blir det bra!

Alle de forskjellige tingene man tradisjonelt har i ett bryllup, kan bli dyre hver for seg. Det enkle kan bli det beste uansett, og det er utrolig hvordan man kan spare bare man endrer tanken om at det dyre er det beste, til at det enkle og rimelige er vel så bra.

I dette innlegget har jeg bakgrunn både som utdannet interiørkonsulent og med en ualminnelig stor familie med mange bryllup og selskaper som erfaringsgrunnlag:

 

Invitasjoner 

De fleste ferdigkjøpte invitasjoner koster en god del, og mange er ikke personlige i utformingen. Sats heller på egenkomponerte invitasjoner og vær kreativ ! Alene eller sammen med en god venninne eller 3, kan man lage noe veldig fint og personlig selv. Fine tips kan hentes på nett. Ellers kan en enkel invitasjon skrives via pc og printes ut på fargepapir. Det koster lite, men litt avhengig av papiret du velger, kan dette fint se både eksklusivt og personlig ut uansett. Invitasjoner skal forresten være personlige. Med bilder fra dere var barn eller da dere møttes, blir dette garantert en suksess!

 

Blomster

Er dyrt og mange blir ikke fornøyd med resultatet. Da er flere tusen kroner brukt på noe du ikke kjenner deg igjen i, og det er ille siden blomster er veldig viktig i bryllupet, for det skaper atmosfære og stil. Hva liker du? Roser eller andre blomster? Spør menn om hva roser koster å kjøpe så skjønner dere poenget :)

Har du sommerbryllup? Da ville jeg valgt selvplukkede blomster, fra "mammas hage" eller rett og slett ute i naturen, alt etter hvor du skal ha bryllupet, gammel gård eller fint lokale i byen? Tenk kreativt også her, og er du ikke kreativ av natur: tenk hvem du har i nærheten som er det! Kan spare mye på blomstene. Må du kjøpe, så undersøk flere tilbud.

 

Middagen

Middagen er viktig, spesielt siden maten er viktig for gjestene og alle gleder seg til en bedre middag.

Catering bør derfor velges utfra egen din erfaring med maten og du bør ha benyttet firmaet tidligere. Da vet du at du liker maten deres og neste helt sikkert "hva du får". Prisen kan variere og ofte er det de minste firmaene på markedet som er de rimeligste, siden de kjemper om konkurransen. Undersøk også firmaer et stykke fra der du bor, om du bor sentralt.

Det beste for budsjettet, siden dette koster mange 100 kroner per person (eller kuvert på fagspråket) er å lage maten selv. Eller ikke helt selv, men ved hjelp av familie eller noen du kjenner godt. Mange lager god mat privat. Skal dere ha et mindre bryllup eller bare noen til middag, så er grunnen ekstra stor for å velge dette alternativet!

Her sparer du MASSE!

 

Lokalet

"The thief "  eller stedets lokale samfunnshus?

Her er vel kanskje lista lagt fra begynnelsen av og alt avhengig av parets økonomi. De som har råd til førstnevnte, trenger nok ikke disse rådene uansett. Men de fleste er vel et stykke unna denne standarden og hvorfor ikke velge et rimelig lokale?, stemningen er også avhengig av gjestene.

Har du eller den kommende ektefelle tilgang til lokaler gjennom jobb, venner eller idrettslag for den del? Da sparer dere fort fra 5000 kroner og oppover. Geografi er viktig, mange lokaler er ledige på "bygda" men ikke i byen. Undersøk og start tidlig, det nytter ikke å komme 1 måned før.

 

Alkohol

For de fleste er dette "ett must"  i bryllupet. Når alkohol skal serveres, så utgjør det en stor kostnad om man dekker all drikke gjennom hele festen selv. Da er det bedre å begrense det til å servere velkomstdrink, samt drikke til maten som øl/vin/mineralvann. Da har man allikevel servert det som anses som naturlig. Skal gjestene drikke utover kvelden, er det ikke uhøflig å gi beskjed om medbragt drikke, når man dekker mye selv. 

 

Fotografen

Man kan raskt komme opp i fra 5-10 000 kroner for en profesjonell fotograf. Og i hastverket kan bildene bli like tilfeldige som de blir gode, så hvorfor ikke velge en amatørfotograf? Dagens kameraer er helt annen kvalitet enn tidligere og kan fint gi veldig proffe bilder!

Skal vedde på at du har en god fotograf/videotaker i din nærhet og som dukker opp i bryllupet. Avtal med ham/henne, så sparer dere utgiften rett og slett.

 

Smoking

Eller dress..noen velger bare dress. Det viktigste er at det passer til brudens antrekk. Det fine med dette antrekket er at det garantert blir benyttet flere ganger, noe som jo er økonomisk i seg selv! Adskillig rimeligere enn brudekjolen er den også. Rett og slett en engangsinvestering som lønner seg!  KJOLEN.......

For bruden det viktigste...her må jeg virkelig legge meg i selen for å ikke komme med for billige råd....

Her har jeg E-bay eller FINN som forslag og billigere enn å kjøpe nytt. Leie er vel ikke noe særlig billigere og et alternativ som kun anbefales dersom ekstra god leiepris.

Ellers kan du selge den kjolen du kjøper og få tilbake pengene helt eller delvis. Kun det beste, men bestem deg hvor mye du vil og kan bruke på forhånd. Lettere å holde budsjett da tror jeg!

 

Bryllupsreise

Mange velger bort bryllupsreise og det er blitt vanlig med alternative og rimelige weekendturer. Uansett så finnes det et alternativ som jeg helst anbefaler om bryllupsreisen må på plass:

Legg ut kontonummer og la det være et gavealternativ. Dette er ikke uhøflig, men tvert imot perfekt for de som ikke liker å kjøpe gaver fordi de ikke klarer å bestemme seg for hva de vil gi dere! Beste alternativ!

 

Godt bryllup til dere!! <3

 Følg meg gjerne via Facebook elle Twitter:      Økonomidama

 


 

Menn i 40 årene, fremtidas gjeldsslaver?


                                  
                                        

                                                                                          

 Er du mann og nærmer deg 40 årene?

I så fall må du være oppmerksom på følgende:

Tall fra kredittanalysebyrået Experian viser at 8,3 prosent av alle menn mellom 40 og 44 år har opparbeidet seg betalingsanmerkninger. Prosentandelen er nesten like høy for menn i slutten av 40-årene, skriver Aftenposten i  gårdagens artikkel: "Denne aldersgruppen er de dårligste betalerne" 

Så det gjelder spesielt menn i denne aldersgruppen. Dette strider imot inntrykket man har fått gjennom media tidligere, hvor menn har vært mer bevisst enn kvinner på sin egen økonomi, enten det har vært: lønnsnivå, pensjon eller eierskap i bolig. De har historisk sett vært flinkere til å ivareta sin egen økonomi, rett og slett.

 

Men hva skjedde så når lommeboka ble åpnet, og det så ettertrykkelig at gjeldskrisa slo inn?

Et spørsmål som sikker genererer flere spørsmål enn svar, men vi kan ane konturene av en del sammenhenger og noe kan vel sies som ikke er sagt i artikkelen, og jeg kaller det "den enkle ABC"

 

A: Betalingsproblemene skyldes selve skilsmissen og det økonomiske oppgjøret, ikke minst bidraget!

Tidligere tiders undersøkelser har vist at menn har kommet bedre ut ved skilsmisse i forhold til kvinner. Er dette en trend som er i ferd med å snu? Skilsmisse kan jo være fordyrende i seg selv og det kan være minst en av grunnene. Det som mangler viktig fokus etter min mening, er bidragene menn i denne gruppen betaler, dette er en veldig viktig faktor for betalingsevnen, og er ikke nevnt konkret av forbrukerøkonomene i artikkelen.

B: Andre grunner er høyere kredittkort/forbruksgjeld blant den norske befolkningen, noe denne aldersgruppen også er en stor del av. Kreditt opplyses å utgjøre en del av årsaken i artikkelen. Ny MC, bil eller båt som ønskes i en eventuell selvrealiseringsprosess (les 40 års krise) , kan også gjøre mange blinde for de økonomiske realitetene etterpå.

C: Et kjent forbruksmønster, og som ikke nevnes er menns tradisjonelle spandering på kvinner.., og her ligger nok noen av svarene. Via imponering av nye kjærester, kan et forbruk fort ta seg opp og komme helt ut av dimensjoner. Reiser og middager er en dyr fornøyelse i den sammenheng.

 

Så økonomien kan få seg en knekk av både enkle, men også vanskelige uforskyldte grunner!  På toppen av et boliglån som er ubehagelig høyt, er dette noe man kan slite med økonomisk i mange flere år enn det som var planlagt.Uansett hva disse betalingsanmerkningene skyldes, selvforskyldt eller ikke: betalingsanmerkninger blir en veldig dyr pris å betale.

 

Konsekvenser:

Konsekvensene er ikke nevnt, men jeg sier at de er like enkle som de er brutale: betalingsanmerkninger gjør deg ikke attraktiv som ny lånekunde på lån som søkes i bank evt andre steder, som har krav om betjeningsevne. Videre er du også lite attraktiv som arbeidstaker, hvis orden i økonomien, er ett av kravene.

 

Tips:

Ta grep tidlig, spesielt ved endret sivilstatus, kutt ned der du kan på både faste og variable utgifter, eksempelvis gjennom billigst mulige forsikringer og strøm, nedbetalingstid på lån og ikke minst:

Lag budsjett for økonomien og følg det!

 

 

                  

Blogg på Facebook: Økonomidama

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Slå til på fastrente nå!?

Det store og evinnelige spørsmålet: Skal du binde renta?

Mange har allerede gjort det, skal man tro bankenes uttalelser. Og Kanskje ikke så dumt i disse usikre tider?  Vi har en rekordlav fastrente og skulle det vare, er det jo kjempeflott! Skulle det ikke, er det mange som er sårbare, siden husholdningene har stor lånebelastning som stadig øker, skal man tro fremlagte tall på dette.

Norges bank har nytt rentemøte i Mars og da vil vi få et ytterligere signal på hvordan fastrentene kan komme til å bli fremover. Holder spådommen om en økning av renter (og dermed fastrentene) i år, eller fortsetter den usedvanlig positive renteutviklingen vi har hatt til nå, som resultat av styringsrenten til Norges bank. Det er utrolig spennende tider...

 

Hva som taler for en rentebinding nå: 

 

* Usikre tider, vi vet ikke hva neste år bringer i forhold til boligpriser, renter eller kronekurs, viktige momenter for vår privatøkonomi.

* Fastrenta er statistisk rekordlav!

* Selv om alle mener flytende rente er best over tid, fastrenta er særdeles attraktiv nå.

* Du/dere har lånt mer enn økonomien deres tåler ved en renteøkning.

 

 

Hva som taler for at du lar være å binde renta:


* Du har en lav låneandel i boligen din i forhold til verdien av boligen.

* Du har ikke fellesutgifter via borettslag og er ikke sårbar på denne måten ved en større renteøkning.

 Eller fellesutgiftene er svært lave.

* Du er nesten ferdig med nedbetaling av boliglånet ditt eller kan øke nedbetalingstiden på lånet.

* Du skal bo i boligen i mange år til og satser på at den flytende renta er den mest lønnsomme over tid, slik statistikken har vist.Her kan du sjekke hva de beste fastrentetilbudene er til enhver tid , samt få en oversikt over utviklingen på fastrentene siste år:

 

http://www.kortogkontant.no/fastrente

 Dyre eneboliger kan raskt gi svært dyre lån dersom renta stiger..
 

 

Boligeier? Hva skjer fremover?

Nå har renta rast nedover og de fleste mener man ikke kan se for seg at den blir noe særlig lavere.

I tillegg er det på den andre siden en urovekkende utvikling som gjør at vi forbrukere allikevel ikke kan ligge på latsida økonomisk, fordi det med en lavere kronekurs blir dyrere for oss å kjøpe varer. Det vi merker det spesielt godt på i hverdagen er dagligvarer som vi bruker mye  penger på.

Noen vil også bli arbeidsledige i løpet av året, fordi med lavere kronekurs blir det dyrere for bedrifter å investere (importere) noe som selvfølgelig går utover arbeidskraft.

Man skulle tro at vi boligeiere kan lene oss tilbake og slappe fullstendig av oppi det hele, renta er jo rekordlav og vi lever godt hver måned i forhold til tidligere. Men hvor lenge varer dette?

Vurderingene du som boligeier bør gjøre, er flere:

 

Sparing i boligen

Det er et velkjent råd fra økonomer at man legger opp til en form for sparing i boligen sin.

Nå fremover kan dette bildet endre seg, det er ikke sikkert boligen vil fungere like godt som "sparegris" i fortsettelsen.

Kanskje er det lurt å skaffe seg en buffer på siden og ikke legge alle pengene dine i boligen. Og gjøre det nå mens du har muligheten til å skaffe denne bufferen.

En slik buffer kan du benytte til å betale ned på gjelda om renta skulle stige mye. Eller du kan benytte den som "ekstrainntekt" som du fordeler over lengre tid mens renta er høy. Boligen din kan i tillegg tape seg i verdi fremover. Da mister du mindre av de pengene du har lagt i boligen eller sikrer verdifallet gjennom å spare penger ved siden av.

På samme måte kan det være lurt å unngå låneopptak for å investere ytterligere i boligen, du legger da mer penger i boligen for å oppgradere den. Penger du kanskje aldri vil få igjen. Om du da ikke er helt sikker på at du vil fortsette å bo der i mange så kan dette bli bortkastede penger.

 

Fastrente på deler eller hele lånet

Fastrente kan være aktuelt for de som har sårbar økonomi og vet de ikke klarer 1-2 % renteøkning fremover. En sårbar økonomi på det nivået krever en plan B, som man sier. Og det som er helt sikkert, er at renta ikke vil holde seg som nå i mange år fremover. Det vil i så fall stride sterkt imot rentestatistikken. Så alternativet er å binde renta.

Her kan man velge å binde en del av lånet eller hele, ikke fordi man er sikker på at det lønner seg i forhold til % i fremtiden, for man vet jo ikke hvordan rentebildet er om 3, 5 eller 10 år. Nei, man binder renta fordi man vil ha forutsigbarhet i budsjettet. Enkelt og greit. Og det er en løsning som gir deg større frihet og ikke minst: trygghet fremover. Tenk over dette i alle fall.

 

Boligsalg

Det stadige tvilsspørsmålet for mange boligeiere. Når skal jeg/vi selge?

Det er en temmelig sikker prognose i nærmeste fremtid. I nord selges boligene ofte over takst. Tendensene holder seg på samme nivå også sørover i landet og få meglere melder om sviktende boligmarked. Kanskje kan det være lurt å selge mens tendensen holder seg på det nivået, om du har vurdert det. I løpet av året er det meldt om en liten stigning, mens det vil flate ut de neste årene, skal man tro ulike statistikker,fra blant annet SSB.

 

Utleie

Har du utleiemulighet i boligen din, har du en ekstra inntektskilde som kommer svært godt med om det skulle bli en endring i rentebildet eller privatøkonomien din ellers. Dette kan være det som avgjør om du kan satse på flytende rente eller om du må sikre deg gjennom en større forutsigbarhet.

 

 

Det som uansett er sikkert, er at det privatøkonomiske bildet er mer spennende enn noen gang fremover. Dette fordi de ulike faktorene som påvirker AS Norge kan slå tilbake på oss forbrukere og gi oss enn langt dårligere økonomi enn vi har nå. Tapt lønnsvekst, høyere og uventet ledighet, svakere kronekurs, kan gi en totalt sett dårligere økonomi for den enkelte.

  

Ikke la deg lure

 

Januar er tiden for salg og mange vil ønske å skaffe seg billigere varer som : Klær, sko, interiør, elektriske artikler eller andre forbruksvarer. Og mange kan ikke vente til jula er over, før de kaster seg inn i salget. Og dette med mål om å være økonomiske.

Joda, salget er såpass stort i Januar at man kan finne gode kupp flere steder, spesielt på klær som er dyre i utgangspunktet og en stor forbruksvare gjennom hele året. Og det er det vi er spesielt opptatte av: å handle klær på salg.
Noen råd kan allikevel være verdt å ta med seg spesielt nå i Januar, for det er flere områder vi fort kan gå i fella, for å si det enkelt. Det billige kan fort bli dyrt, om vi ikke tenker mer over alle kjøpene etter julens store utskeielser.
Tenk over disse 3 regningsfellene nå i Januar:
1. Salg kan bli dyrt....
Vi tropper opp i butikkene tidlig om morgenen første virkedag i Januar og det skal være verdt det!
Butikken har rett og slett knalltilbud på nettopp den varen du ønsker deg og trenger, og da skal du sikre deg "kuppet"  Greit nok, men hva om du ikke har budsjett til dette?
Det mange ofte glemmer er å tenke mer enn her og nå. Økonomien er en lang distanse hvert eneste år og den stopper ikke fra lønn til lønn, den stopper jo aldri. En  langtidsplan er en del av god økonomi, og det kuppet i januar, kan være noe du har ønsket lenge, men som du egentlig ikke har råd til.
2. Du handler ofte flere ting enn selve kuppet.....
En del av butikkenes måte for å få deg til å handle mer, er å  komme med såkalte "lokketilbud" Det er nettopp for å få oss til å handle mer enn vi hadde tenkt. Nå er det så lett å falle for alle disse tilbudene, vi får ikke lenger tilbud bare i posten, nei nå har de også funnet ut hva du pleier å handle i butikken. Du får gratiskuponger i posten for nettopp disse varene i ettertid, eller en stor rabatt på nettopp disse varene, og plutselig er du der og handler.
Sms som viser tilbud, spesielt på lønningsdager er et annet lokkemiddel for forretninger. Problemet blir å holde seg til nettopp disse varene og det andre rimelige som du finner. Ofte handler man mye mer og ofte dyrere varer i tillegg til tilbudsvarene fordi det er fristende, eller vi rett og slett er sultne på tidspunktet vi handler. Det er det mange som opplever at handleturen blir dyrere enn hensikten var. Handlelapper og planer er tingen for et godt handlemønster over hele året.
3. Kreditt er lånte penger....
Etter jul er det mange som har tømt kontoen sin og regningene tok visst ikke juleferie. Det merker nok spesielt de som har lav eller variabel inntekt.
Det er fristende å benytte kreditt i disse tilfellene. Ikke gjør det. Ring heller til strømleverandør, telefonselskap eller rørleggeren du benyttet før jul. Få til en betalingsavtale. Leverandører er interessert i å få pengene sine og da er de mer fleksible enn mange tror!  I stedet for en stor regning på januar, kan det være du får ordnet en betalingsavtale for 2 eller 3 måneder, avhengig av størrelse på regningen. Det lønner seg å spørre, ikke å la være å betale, da blir regningen dyrere og du får etterslep på regningene utover året.


 


 

 

2015 - Vi får dårligere råd selv om renta går ned!

Nyttårsrakettene har blitt skutt i været og det nye året ser ganske så forlokkende ut.

Men: etter å ha studert forskjelllige økonomiske faktorer de siste månedene, ser det ikke ut som vi kommer unna den svarte røyken som legger seg etter alle rakettene som er smelt opp! Og ikke pga det dyre fyrverkeriet i seg selv, vi bruker nok mye av det samme budsjettet på fyrverkeri hver enkelt av oss, siden hver enkelt stort sett har samme kjøpemønster og holdninger til hvor mye vi bruker på nettopp det.

 

På samme måte er privatøkonomien din et resultat av de samme vanene år ut og år inn, og det er også det som vil sette økonomien din på en stor prøve i 2015.

Alt ser jo tilsynelatende veldig fint ut: Storbankene vil sette ned lånerenta di, men hvor mye utgjør vel det i praksis?

0,25% utgjør kun noen hundrelapper i måneden,, selv om du kan hende har over en million i boliglån. Det er ikke mye, spesielt om dette blir eneste rentenedsettelsen, noen spår det motsatte og det kan like gjerne slå til.

Nok om renta, men ta den med deg i analysen.

 

Det som verre er, er at matvarene blir dyrere!

Kronekursen som vi har hørt om den siste måneden, gjør at Orkla, som er en av de store importørene av matvarer og produkter vi kjøper spesielt mye av, sa før helgen at de nekter å ta utgiftene som endret og dårligere kronekurs representerer. Da blir maten også dyrere! Er det noe vi bruker mye penger på hver eneste måned foruten bolig, er det mat, også om vi er sunne og unngår biff hver helg, nytter ikke! Maten er et stort budsjett for oss alle! Produkter som de fleste av oss kjøper: Pizza Grandiosa, Big One, samt produkter fra Lilleborg og Nora, andre renholdsprodukter og merket Pierre Robert som har mange produkter i sortimentet. Og så er det andre leverandører som også importerer og som ikke kommer til å stå for regninga, den må vi betale gjennom dyrere mat- og forbruksvarer vi bruker til vanlig.

Alt i alt vil din økonomi være avhengig av hvordan du tenker når du handler mat nå fremover. Impulskjøp blir mye dyrere enn før og mer enn de hundrelappene renta går ned med nå.Hvem vet hva som skjer på neste rentemøte? Ingen.

I tillegg er det spådd en høyere arbeidsledighet og ingen lønnsvekst for 2015. Og da blir det å tenke nøye over hva du handler hver måned i forbruksvarer etter gammel vane, dette blir forskjellen for mange. Man kan med andre ord ikke tenke bare ensidig på lavere rente,- og 2015 blir ett av de mest spennende årene økonomisk på lang tid og vil være en prøvelse for mange av oss forbrukere. Når det ikke blir noen økt lønn, vil det tære på økonomien automatisk. Planlegging og struktur blir derfor ekstra viktig nå på grunn av nettopp kronekursen, og en rente som er uforutsigbar.

Håper allikevel på ett Godt Nyttår med de beste ønsker til dere! og takker så mye for mange positive og konstruktive tilbakemeldinger i året som har vært.

Ser også frem til nye økonomiske analyser i 2015, det ser i sannhet veldig spennende ut, og krever mer av oss privatpersoner i forhold til økonomien. Stå på! :-)

Trine N

 

  
 

 

Slik sikrer vi netthandelen ! 

Julehandelen "tar snart av" for alvor, og kanskje er det noen ekstra julegaver som handles på internett ??

Mye tyder på nettopp det !

Undersøkelsene fra SSB og e-handelsbarometeret fra fjoråret, viste nemlig at detaljvarehandel over nett økte med hele 20% fra november til desember måned, og det er vel ingen grunn til å tro at det vil handles mindre i år... Stadig flere av ungdommene våre handler over nett, men også vi voksne handler mer nå i denne perioden. Og menn var i flertall ifølge undersøkelsen.

Hele 58% av oss kjøpte en eller flere julegaver over internett i fjor.

 

Da er det viktige og unngåelige spørsmålet:

 

Hvordan kan vi sikre oss at handelen og pengene våre ikke går tapt?

 

Dette er kanskje spesielt viktig når så stor andel av ungdommer bestiller varer for eget bruk på nettet og det er en rekke lover og regler som kan tas i bruk for å sikre denne handelen. Her er en rekke linker du generelt kan benytte både før og etter du har foretatt viktige "tastetrykk" :

 

 

Forbrukerkjøp
Angrerett
Ehandel
Kredittkjøp
Avtaleloven
Vergemålsloven
Markedsføringsloven
Personopplysningsloven
Panteloven
Finansavtaleloven
Luganoloven

 

 

Videre... 

Salgsbetingelser skal være tilgjengelige
Når du handler på nett er den anbefalte modell for avtaleinngåelse at det finnes noen salgsbetingelser som sammen med en ordrebekreftelse ivaretar bestemmelser i ovenfor nevnte lovverk.Det finnes standardbetingelser nettbutikkene kan benytte, som er utarbeidet på dette grunnlag. Lovgivningen forutsetter at salgsbetingelsene skal presenteres samlet for deg som forbruker.

Du skal på en tydelig måte gjøres oppmerksom på vilkårene og skal akseptere disse før en handel inngås.

I forarbeidende til e-handelsloven er det uttalt at salgsbetingelsene aldri skal være mer enn et klikk unna, gjennom hele kjøpsprosessen. Du skal også ha tilgang til salgsbetingelsene via ordrebekreftelsen, for eksempel gjennom en lenke eller som et vedlegg til ordrebekreftelsen.

Her er eksempler på noen vesentlige bestemmelser fra noen av lovene:

 

1. Angrerettloven
Angrerettloven innebærer at du som forbruker kan gå fra avtalen du har med selger, dersom du melder fra om dette til selgeren senest 14 dager etter at du mottok varen. Sammen med varen skal du også ha mottatt et angrerettskjema. Dersom du ikke har mottatt angrerettskjema, eller selger har unnlatt å gi deg de opplysninger om varen/tjenesten som han/hun etter loven plikter å gi, utvides angrefristen til tre måneder. Dersom selger ikke har gitt opplysninger om angreretten, er angrefristen ett år.

2. Forbrukerkjøpsloven
Dersom varen har feil eller mangler har du klagerett etter kjøpsloven. Betingelsene for klageretten er at du fremsetter klagen innen rimelig tid etter at du oppdaget feilen/mangelen. Etter forbrukerkjøpsloven kan du for eksempel kreve prisavslag, utbedring, erstatning eller heving av kjøpet dersom mangelen er vesentlig. Den absolutte klagefristen (reklamasjonsfristen) er to år. For varer som er ment å vare vesentlig lenger enn to år er reklamasjonsfristen satt til fem år.

3. Garanti
En garanti skal gi deg rettigheter utover det reklamasjonsretten etter forbrukerkjøpsloven gir deg. Dersom garantien ikke gir deg en større rett enn det reklamasjonsretten etter forbrukerkjøpsloven gir deg, kan garantien være ulovlig i henhold til markedsføringslovens bestemmelser. Garantiutsagnet som selgeren gir i markedsføringen, er bindende for selgeren.

Handel over landegrensene
Vær klar over at norske forbrukerlover bare gjelder i Norge.

Hvis du velger å handle varer fra andre land og får problemer, kan du imidlertid sende klage via Forbrukerrådets Europiske klageordning, Forbruker Europa.

Klageordningen gir deg hjelp til å klage om du opplever brudd på forbrukerrettighetene din i et EU-land eller Island.

Se også: Veileder til Forbrukerrådets Europeiske klageordning

 Hva bør jeg som forbruker selv passe på?
Forviss deg om hva som inngår i avtalen før du bekrefter ordren. Dobbeltsjekk innhold, både varetype og antallet du har lagt i handlekurven. Merk deg også leveringstidspunkt og leveringsmåte for din bestilling.

Hva gjør jeg dersom jeg er misfornøyd?
Dersom butikken du har handlet med leverer en vare med feil eller mangler, eller hvis det er andre ting du er misfornøyd med, må du snarest ta kontakt med butikken.

Gjelder loven eller salgsbetingelsene?
Dersom dere ikke kommer til enighet, vil salgsbetingelsene til nettbutikken (gitt at disse er i tråd med lovene som er angitt) sammen med ordrebekreftelsen og din bestilling ovenfor kunne regulere forholdet.

Avviker salgsbetingelsene fra loven er det lovverket som gjelder.

Hos Forbrukerombudet kan du finne samlet informasjon om hvilke regler som gjelder for kjøper og selger under netthandelsprosessen. Her kan du finne ut mer om hvilke rettigheter du har og hvilke krav som gjelder for næringsdrivende.

Forbrukerportalen har mye nyttig informasjon til deg som netthandelskunde. (kilde: Nettvett.no)

 

 

Denne siden som allerede er nevnt, kan være verdt å merke seg ved:  internettkjøp i utlandet :       

http://forbrukereuropa.no/no/

 

(Utdrag fra deres sider: Kan Forbruker Europa hjelpe meg?)

JA !! ifølge nettsidene kan de tilby god og ikke minst, gratis hjelp:

 "Forbruker Europa tilbyr gratis hjelp og veiledning til norske forbrukere ved kjøp av varer og tjenester fra EU-land og Island. Vi tilbyr også gratis hjelp og veiledning til forbrukere fra EU og Island i forhold til varer og tjenester som er bestilt fra Norge eller kjøpt under besøk i Norge, men forbrukere fra EU og Island må først kontakte sitt lokale Forbruker Europa kontor.

Forbruker Europa behandler ikke klager på bank- eller forsikringstjenester. Dersom det gjelder en klage på bank- eller forsikringstjenester, kan du finne informasjon om hvor du kan henvende deg hos Finansklagenemda.

Forbruker Europa behandler ikke klager på kjøp av bolig, men vi kan behandle klager på tjenester knyttet til salget, som for eksempel tjenester levert av eiendomsmegler eller advokat"

 

netthandel_stort

Mange uføre vil rett og slett gå konkurs.....

 

De uføre jeg kjenner, er svært flinke med å holde orden på økonomien sin, og det gjelder også de som har barn. Kanskje er det nettopp fordi de er vant til å klare seg med lite...... 

Mange har heller ikke mot til å kjøpe seg bolig med en så lav inntekt, eller for å være helt nøyaktig: de har ikke råd til det!  Derfor leier de et hus eller en leilighet istedet, noe som vi alle vet koster mer enn det smaker. Leieprisene er nå på nivå med et huslån dersom du skal ha en stor nok bolig for en barnefamilie. Enkelte steder er leieprisene faktisk enda høyere enn et huslån ville vært....

Økonomiske råd og ett relevant budsjett til uføre, vil derfor by på store utfordringer, siden økonomien til uføre med barn kan forverre seg dramatisk om en stund og i verste fall gi flere "kredittslaver.." Da blir det en stor floskel å skulle mane til nøysomhet og balansert budsjett.

Det som skal kuttes ifølge forslag, er et barnetillegg som er behovsprøvd og kommer uføre med barn til gode. Det utgjør i dag en betydelig del av det de får utbetalt hver måned og det heter:

 

Forsørgingstillegg"Personer med forsørgeransvar kan dessuten ha rett til .forsørgingstillegg.

Du kan få barnetillegg hvis du har barn under 18 år som ikke forsørger seg selv. Størrelsen på barnetillegget er 40 prosent av grunnbeløpet for hvert barn.(kilde NAV)

 

 

Grunnbeløpet  pr mai 2014 var: kr 88 340,-   40 % av dette er altså et betydelig beløp, og spesielt med flere barn i huset! Dette foreslås erstattet av "et standardisert" tillegg og kan bety en betydelig reduksjon for større barnefamilier med allerede svak økonomi, og ikke minst for enslig forsørgere.

 

For hva koster det å ha barn/ungdom i huset?

Vi vet jo at det går mye mer til matutgifter for ungdommer som vokser og spiser deretter.., samt røyk og snus for enkelte. I tillegg er det klær og aktiviteter som innebærer ekstra utgifter, som eksempelvis idrett. Det å ikke ha penger til å la barna holde på med sunne fritidsaktiviteter, vil minne svært lite om velferd for de som rammes. Velferd er jo å skjøtte privatøkonomien til de svakeste gruppene også. De uføre har sjelden mer enn 200.000 brutto pr år i uførepensjon. For disse vil det bli en "umulig" oppgave å få privatøkonomien til å strekke til. Dette siden hvert barn utgjør en så stor del av husholdningsbudsjettet. Og med manglende restarbeidsevne blir dette en vanskelig økonomisk oppgave for de som er enslige eller ikke har en ektefelle med høy inntekt....

 

 

 

                                       

           
            

Tapt Forsørgertillegg = økonomisk velferd??...........

 

 

Følg meg gjerne via "Økonomidama " på Twitter eller Facebook

 

                                   

 

 

#økonomidama #økonomi #Forsørgertillegg

 


 

Denne "stjeler" lunsjen min.....

 

Å ha mannlige kolleger som er inne på EL-biler er ingen spøk..., ja det virker som om det er det mest saliggjørende i denne verden, før, nå, fremover og for alltid....amen! :)

 

Så nå har jeg hørt om: gratis parkering, pris, lav driftskostnad, farger, hvem som burde kjøpe av de "håpefulle eksperter", samt El uttak muligheter og ikke minst: for en fantastisk oppfinnelse!...

..og det morsomme er at alle disse opplysningene blir etterfulgt av et salig glis.....ja har virkelig skjønt at dette er noe helt spesielt for menn med sans for biler...

 

Så nå har de endelig klart å vekke min interesse for å utvide mine kunnskaper!,, og jeg har da googlet den mest kjente med:  "Tesla fordeler" 

Jeg fant jo da i tillegg noe svært interessant om disse berømte EL bilene, -også ut ifra et privatøkonomisk perspektiv.

Bil er jo tross alt en stor utgiftspost hver eneste måned for veldig mange, og penger spart er penger tjent .....

 

 

Landsomfattende fordeler - Norge • Om bedriften

  50% firmabilbeskatning

       

   
 • Om bedriften

  Fritak fra engangsavgift og moms

          

   
 • Finansiellt

  Årsavgift kun 425 kr

       

   
 • Traffic

  Tilgang til kollektivfeltet

   

   
 • Traffic

  Gratis passering i alle landets bomstasjoner og fritak for rushtidsavgift

   

      
   
 • Om bedriften

  Høyere kjøregodtgjørelse for elektriske kjøretøy: 4,20 kr per km

   

         
   
 • Finasielt

  Taxisjåfør

  (i) En taxisjåfør er kvalifisert til et unntak av inntektsskatt på 1,5 kr per km for reisen mellom hjem og arbeidsplass, og tilbake.

  (ii) Firmaet hvor taxien er registrert er kvalifisert til et unntak av firmaskatt på 4,20 kr per km kjørt i arbeidstiden.

   

 

 

Meeen... alt har ikke bare fordeler, ei heller her.... Prisen er avskrekkende for oss "vanlige folk" og da skjønner dere sikkert at jeg lukket ørene...

I tillegg er det visstnok et "laddeproblem" i kulden.......

 

Så fin bil, men fader så dyr!..Jeg holder meg foreløpig til min nedbetalte bensinbil jeg... :)

 

 
Fin..men.....;)

 

 

 

Følg meg gjerne via:  Twitter og Facebook:  "Økonomidama"

 

 

 

 

#økonomi #økonomidama #biløkonomi

 

Vi forbrukere har rangen !...snart jul....

Nå begynner det å komme over oss...alle tilbudene og påminnelsen om at det ikke er lenge til vi absolutt "må" åpne lommeboka og bruke en del penger. Vi er nesten programforpliktet og ungene, ikke minst, forventer gaver hvert eneste år.

Med denne forventningen kommer også presset, ett press om å  ha de riktige tingene, de riktige gavene og til de riktige beløpene. Spesielt barn har forventninger om hva som kan være akseptable priser sett i forhold til kompiser og venninner. Og vi vil jo gjerne være snille,,,.bare vi har råd selvfølgelig.

Kanskje må de som nå trues av fjernet barnetillegg skrenke inn på julegavene i år?,,,det er i så fall et signal om at en av de økonomisk svakeste gruppene blant oss, ikke lenger har råd til å glede sine egne en gang i året....dette bør følges opp.

Men for andre som enten slipper å tenke på dette økonomiske spørsmålet og kan gi de gavene de vil, eller bare trenger å holde litt igjen, så er spørsmålet: Hvor mye skal vi la oss påvirke og gi ??

Handelsstanden tjener hvert år mye på oss private forbrukere lenge før jul, siden vi åpner lommeboka ekstra og mange av oss lar oss rive med. Handel på internett er en tilgjengelig fristelse.... Etter jul står en del av oss igjen med regninga og renta....Noen har kontroll og klarer å betale tilbake før rentene begynner å løpe (kreditt) mens mange klarer ikke dette. Da kan gjelden bygge seg opp og vi blir hengende etter. En uskydlig gave kan fort bli en veldig dyr gave ett halvt år etterpå..

 Men for å holde oversikt og kontroll kan det være greit å tenke på følgende i denne perioden:

 

1. Sett opp handleliste med "kostnadsramme" på julegavene du skal gi, små som store gaver. Dette etter hvor mye du har å avse etter de vanlige utgifter pluss julemat er handlet inn.

2. ...Følg den!

3. Ikke bruk mer enn du vet du har! og unngå å havne på etterskudd etter jul, det kan bli vanskelig å "hente inn"

4. Glede andre er veldig viktig! Men hvorfor ikke gi deg selv også en liten førjulsgave akkurat i denne perioden?  Du har jo stått på hele året og førjulstiden er en spesielt krevende tid arbeidsmessig og privat. Så hva med en "egen påskjønnelse" ? Litt SPA eller liten førjulsgave til deg selv ?...den gaven du faktisk kan bestemme 110% selv og som kan være tilpasset din egen økonomi, smått eller stort. Det å ta vare på seg selv oppi stresset, kan ses på som investering i egen helse, som igjen påvirker privatøkonomien.....På mange måter er det butikkene som prøver å ta over makten over oss forbrukerne med føringer og press, og dette for å få oss til å kjøpe ekstra mye til jul. Ikke la deg "rive med" er mitt privatøkonomiske tips nå i tiden fremover, ta heller kontrollen selv!  Og husk at det er du og jeg som forbrukere som har "rangen" og bestemmer, uansett hvor mye handelsstanden frir.....:-) 

 

Følg meg gjerne via:  Twitter og Facebook:  "Økonomidama"

 

 

 

 

#privatøkonomi #handel #helse #økonomidama #jul #kreditt

 

 

Forkastelig uttalelse fra Luksusfellens Silje Sandmæl


 
Luksusfellens Silje Sandmæl står frem i  ett intervju i går via Nettavisen og forteller om sin kredittkortbruk, og hvor lønnsomt det kan være. Hun kommer med uttalelser som:  "Jeg bruker kun kredittkort" !  
 
Med all respekt for Luksusfellens konsept og Sandmæl selv, et program jeg for øvrig har fulgt med på og sett hvilken stor hjelp det er for de som har vært med på dette. Men denne uttalelsen er vel det nærmeste man kommer en total "skivebom" fra en som er programleder i nettopp "Luksusfellen" !?
 
Det er i tillegg ifølge henne, ikke måte på hvilken kontroll vi kan ha selv om vi velger å benytte kredittkort til det meste. Og i samme slengen føyer hun til at det ikke står SÅ dårlig til med kredittkortbruken, og spesielt ikke blant damene....
 
 
Har Forbrukerøkonomen fulgt med i timen??
 
 
* Senest denne uka, var det i Forbrukerinspektørene på NRK1, ett innslag om hvor lett det er å skaffe seg kredittgjeld, og det ble vist til at nordmenns kredittgjeld bare øker og øker og den er altfor stor! OG den kommer mer og mer ut av kontroll ifølge rapporter.
 
* Mange roper et varsko og utallige rapporter siste år, viser konkrete eksempler og tall (som bla.Lindorffs offentlige publikasjon) Tall som forteller hvordan den private kredittgjelden har økt som aldri før. Og da snakker vi faktisk om kortgjeld også, ikke bare forbrukslån. Det tyder på at de fleste ikke klarer å ha den kontrollen som Sandmæl reklamerer for!
 
* Det er velkjent at kredittgjelden øker hos de fleste av oss, både hos menn og kvinner, og det er feil når forbrukerøkonomen påstår: "ikke er så ille som man tror"
 
 
Spesielt betenkelig kan man si uttalelsen er, når hennes kollegaer i Luksusfellen går ut og advarer mot nettopp denne kortbruken, hva i all verden er logikken i dette?? Det samme programmet som viser en rekke skjebner som nærmest får sine liv ødelagt av  kredittkortbruk, og i neste omgang må trøstes av forbrukerøkonomen i den vanskelige økonomiske situasjonen de er kommet i... I tillegg må enkelte finne seg i, ja ikke bare enkelte, men ganske mange av deltakerne i programmet: å få kredittkort klippet i to for å hindre ytterligere  kredittkortbruk. Det skulle man faktisk kunne tolke som en dramatisk utvikling, eller ??!
 
Derfor blir det etter min mening, rene "Galemathias" å stå frem med sin egen kontrollerte kredittkortbruk i media og samtidig si at forholdene ikke er så ille blant forbrukerne. Med hennes påvirkningsevne blir det rett og slett å oppfordre folk til å senke skuldrene og ta opp mer kredittgjeld bare de har kontroll , -ja  det er rett og slett helt uforståelig...
 
Det er vel da man skal tenke hva i all verden skyldes denne, i beste fall, ubetenksomme uttalelsen?...
 
...Og da lander jeg på det som er sakens kjerne og som jeg håper leserne skjønner :
 
Det er tydeligvis forskjell på en forbrukerøkonom ansatt i en bank som tydelig selger ett produkt her! (kredittkortene) 
OG  de dokumenterte uttalelsene basert på realiteter.
 
Realiteter om hvor enkelt det er å gå i kredittkort fella. Det er tvertimot noe du aller helst bør unngå,og ikke velge bevisst selv!!
 

 
 
 
 Ikke velg kreditt.......
 
 

 

 

Følg meg gjerne på FB eller Twitter (Økonomidama)

 
 

LETT Sparing folkens.. Love it !!

 

Synes du det er vanskelig å legge av penger til sparing hver måned ? Møbler, ny telefon eller en spesiell reise du ønsker deg ??

 

Vi er flere...men nå har jeg oppdaget "kruttet" for å si det sånn. En ny type spareform som ikke har kommet til sin rett og som virkelig "gearer" opp småsparingen! Og det helt ubemerket ...lekende lett og elegant kommer det penger inn på sparekontoen, ja omtrent uten at du merker det....Jeg snakker om det konseptet som enkelte banker har hatt en stund, men som mange nok ikke har oppdaget ennå..

 

Konseptet er sånn:

Du sparer samtidig med at du benytter (trekker) betalingskortet ditt, dvs overalt du betaler med kortet: butikker, bensinstasjoner, ut å spise eller andre steder... Det blir trukket et fast beløp fra kontoen din som du bestemmer på forhånd. Setter du inn 10 kroner som fast trekkbeløp i spareavtalen, er det derfor fort gjort å spare 30 kroner med 3 korttransaksjoner den dagen. Da blir dette hele 900 kroner pr mnd, og så er det i tillegg lekende lett! På den måten fyller du opp sparekontoen din, og det uten at du tenker over det eller trenger å planlegge.

 

OG ikke minst: Hver gang du drar kortet ditt og bruker penger, så sparer du faktisk samtidig, en veldig god følelse som er uvant, men desto bedre....

 

 

SPARE-BARRIEREN ER OVER....

Det som før har vært en barriere med å sette av hele beløp på kontoen, kan nå ubemerket gli inn på sparekonto mens du følger med. Sparemålet til denne småsparingen, kan være basert på din egen ønskeliste, eller du kan dele sparemål og konto med andre som du vil spare sammen med. Det kan være fotballturen til London med sønn og venner, eller SPA ferien med venninner... Og har man en felles brukskonto med partner som man ikke ønsker å trekke sparebeløpet fra, så kan man trekke fra sitt eget betalingskort/brukskonto. Konto det trekkes fra er valgfritt og det samme er trekkbeløpet.

Et par ting du bør huske på allikevel: Når du velger å sette opp en avtale, enten det er "morsom sparing" , "mikrospar" eller andre avtaler som går på dette prinsippet, bør du tilpasse trekkbeløpet, enten det er 5 eller 50 kroner, slik at det står i forhold til bruken din og hvor mye du har "å rutte med" på denne brukskontoen. I tillegg kan det være lurt å få sms varsling når du har lite igjen på konto, beløpene trekkes jo i tillegg til det du handler, så veldig greit med en oversikt.

Jente/eller gutteturen kan veldig fort bli en realitet ved denne spareformen, - eller den spisestua du lenge har ønsker deg. Du kan selv gå inn å sjekke hvordan saldoen øker, ja hver eneste dag øker den, noe som gir en god motivasjon. Og det er faktisk veldig morsomt, bare prøv selv ! :)..

 

 


En av bankene tilbyr denne spareformen, med tilbud om å legge inn dine egne bilder av sparemålene, som ekstra motivasjon! :)

 

Følg meg gjerne via Twitter og Facebook:  "Økonomidama"

 

https://www.facebook.com/økonomidama

Farlig å skjemme bort barna økonomisk

 

Den siste tids debatt er ganske klar i konklusjonen: Opplæring i privatøkonomi må inn i grunnskolen!

Det er noe mange fagpersoner innen økonomi ser på som en nødvendighet, da det kan redusere mange problemer senere, ala skylapper og luksusfelle-problematikk.

 

Så langt alt vel.., men er det eneste tiltaket som er nødvendig og hva er foreldrenes ansvar?

Gutten eller jenta som får oppgaver hjemme og må bidra litt til fellesskapet for det de får i penger hos foreldrene under merkelapp: "ukelønn", lærer seg ansvar. De lærer trolig også at om de skal få noe som i det hele tatt har ordet "lønn" i seg, må de jobbe for det. I motsetning til gutten eller jenta som ikke trenger å gjøre en døyt for samme ukelønn.

Og videre er spørsmålet: Er det sunt å se at kompisen får det samme som du gjør, for å gjøre ingenting!? 

Neppe...men det eneste man kan konsentrere seg om som foreldre, er å tenke på hva som gagner ditt barn og snakke om barnet ditt om dette, også det som ungdommen skal leve av i fremtida: Lønn og økonomi..

 

Start tidlig

Jo tidligere du starter med å flette inn litt økonomisk innsikt hos barnet ditt, jo tidligere får jo barnet økonomisk forståelse, og en forståelse av at dette er naturlig og en del av hverdagsliv på samme måte som andre hverdagslige ting man skal være bevisst på. Man snakker ikke om "terping", men rett og slett litt bevisstgjøring og noen krav til "lønna"

La også barnet ditt få foreslå ekstraoppgaver som gir ekstra ukelønn, for på den måten får de noe å strekke seg etter og kan også utvide det vi kaller mestringsfølelsen sin. I noen tilfeller kan man sikkert avsløre om det her er snakk om en liten "grunder" eller en som bare gjør et pliktarbeid...

 

La det være lysbetont !

...det å skulle lære seg om pengebruk og det å jobbe for ukelønn, skal ikke fortone seg som en negativ ting for barna og det er nok lurt å gjøre det så interessant og gjerne humoristisk som mulig for dem. Ta gjerne eksempler på dette med å tjene penger og hva som er fordelen med å tjene egne penger og jobbe for dem. Snakk om disponeringen av pengene, uten å legge konkrete føringer for bruken i ettertid. Det er tross alt de som har jobbet for det, så da er det deres penger. I motsatt fall lærer de neppe det å ta ansvar for selve bruken og det er vel ikke det som er målet....både jobben og disponeringa er deres ansvar og vi kan best veilede tenker jeg.

 

Bruk tid og snakk gjerne om sparing

Unger er forskjellige og noen av barna har så ulike interesser, at man ikke skulle tro de var søsken.Det gjelder også økonomisk interesse. Som i annen oppdragelse er det sikkert lurt å føle seg frem hvor du best når ditt barn i forhold til pengebruk og økonomi. Humor og egne eksempler kan gjøre det mye lettere enn du kanskje først tenkte og ingen opplæring uten prøving og feiling....ser barnet at det blir lite lommepenger i forhold til søsken fordi innsatsen er laber, ja da kan det være det som er læring nok for ham/henne. Noen vil ikke og er ikke interessert, da  trengs det kanskje mer tid og det må modnes.

 

Men jo tidligere et barn/ungdom blir økonomisk bevisst, også på hjemmebane, jo tidligere vil det forstå det med ansvar og mestring på området. Det at skolen skal ha et ansvar fremover med opplæring, vil være et positivt bidrag til bevisstheten, men også i hjemmet skapes de gode opplæringsvilkår for god privatøkonomi, det er jo tross alt der man skal praktisere!

Og resultater av en oppdragelse med økonomisk veiledning, tror jeg er gull verdt, vi har ingenting å tape og kan hende klarer poden selv å kjøpe den boligen de ønsker når den dagen kommer, de er jo tross alt da blitt eksperter på å tjene og spare penger på en smart måte....

               

              

               

               

#økonomidama #økonomi #bevissthet #sparing #foreldre #privatøkonomi

 

 

 

Privatøkonomi, politikk og ansvar...

 

Nå er det virkelig side opp og side ned om hvordan oljesektoren er i fare og de som skal ha ansvar fremover må lønnes opp og i mente.... Og dette for å ta ansvar i en periode som vi jo alle visste kom ??
 
For vi kan se tegn på at det ikke bare er en liten antydning  til nedgang når krona stuper.... Og så lederen for olja, som forsvant "på dagen",,, -ja man spørre seg hva om hva som skjer?, hvor alvorlig var sykdomsbildet??....
 
Det som er et faktum uansett, er at det ikke er like glamorøst for ledere å lede et selskap i nedgangstider som i oppgangstider, og i dette tilfellet har det vært en mangeårig jevn strøm av oljeinntekter og gode priser, som nok har gjort oppgaven mer takknemlig enn utakknemlig....
 
Men vi blir ikke rikere  eller klarer å holde på den norske velferden med å irritere oss over de som leter etter mer attraktive jaktmarker, selv om de som gjør det er norske statsborgere...Nei, da får vi  jaggu mange å irritere oss over! De som har skapt noe i dette landet skal også ha all ære for det, tenk på skatteinntektene.....
 
Uansett, vi visste alle at oljeinntektene og glamorøse oljepriser ikke ville holde seg i all evighet og det er derfor bare å stikke fingeren i jorda og spørre seg:
 
Hva kan jeg selv gjøre nå?
 
Privatøkonomi handler først og fremst om å ta ansvar for egen økonomi, men det handler også om å ta det felles ansvaret. For nå er oljen ikke lenger redningsplanken, vi er i en periode hvor vi må ha flere ben å stå på. Mellomstore bedrifter kan styrke både privatøkonomien og landets økonomi om de er mange nok! I motsatt fall trenger vi noen store grundere som ønsker å satse for å bygge opp en solid skatteinntekt og skape arbeidsplasser for deg og meg, slik at vi kan ha samme velstand i årene som kommer...
 
 For vår privatøkonomi er veldig avhengig av arbeidsplassene, det er opplagt, men i tillegg har vi noen ubrukte ressurser, og vi får noen små signaler om dette fra tid til annen, fra store grundere som allerede er vel etablert og som har gjort det stort. Signaler om å skape noe ut av ens egne ressurser, for vi skal visst alle ha noe vi er gode på, skal vi tro de som vet! Og vi kan dessverre ikke tenke på oljen som en inntekt vi kan lene oss på, og  som ikke angår oss personlig...for det gjør den!

 
De fleste av oss har ressurser til å skape noe selv, og noen er heldigvis mer risikovillige enn andre. I kombinasjon med en ukuelig optimisme og tro på det man gjør, så kan det faktisk bli en suksess, og det har vi sett før!... Oppskriften ligger ofte i å finne på noe som passer for både tiden og behovet der og da, og den som "knekker koden" kan visstnok gjøre det stort som grunder i fremtida.
 
Og vi  vet at skatteinntektene også er de inntektene på Statsbudsjettet som virkelig  monner, i tillegg til oljeinntektene. Da er det ikke urimelig at vi alle tenker på hva som kan gjøres fremover for å  skape  noe som igjen generer arbeidsplasser og skatteinntekter.
 
Så kan jo kritikerne av den nye regjeringens skattepolitikk bare kritisere, men man skal ta med hva som er hensikten, som også er å legge selve grunnlaget for den private etableringen og verdiskapningen, som skal til i årene fremover, når oljeinntektene eventuelt går ned.
 
Det som derimot kan kritiseres, er at de uføre nå også er foreslått trukket i barnetillegg av den samme regjeringen, for i den hensikt å være en del av dette verdiskapningsbildet..., og den er det mange av oss som ikke kjøper, spesiellt når vi vet hvor lite dette kuttet utgjør i budsjettet.

Men da skal man kanskje ikke glemme hvilket parti som er en del av regjeringen... og på denne måten kan de legge til sin "signatur" på dette Statsbudsjettet... For det er vel i det store og hele en slags "signatur" på hvem vi har valgt inn i regjeringsposisjon? FRP gikk på valg på en "strammere" arbeidslinje. Nå kan de ønske å vise sine velgere at de er handlekraftige i forhold til disse løftene.
 
Så ikke alt handler om økonomi,,, selv om det blandes inn i statsbudsjettet. Her snakker vi om politikk også. Dessverre går det hardt utover privatøkonomien med umiddelbar virkning for mange svake, og heldigvis skal det forhandles!  Her har de andre partiene et ansvar for de som ikke er sterk nok til å skape sin egen privatøkonomi.....

 


 

Fordelingen blir.............?

 

#politikk #privatøkonomi #ansvar #uføre #økonomi #økonomidama

"Frk Renteinntekt og den beryktede Skattelista..."

Nå på Fredag den 17.oktober foreligger skattelistene for 2013, som viser hva: naboen, venninna, sjefen, eller andre mer perifere personer du kjenner, har i nettoinntekt, nettoformue og utlignet skatt.

På slutten av dette innlegget kommer en historie om den berømmelige skattelista, som er verdt å få med seg....men først: 

 

Skal du sjekke tallene?

I år er det som du sikkert har fått med deg, blitt litt mer komplisert enn tidligere. Du vil ikke kunne gjøre skattesøk uten at dine søk blir registrert og kan vises hos den du sjekker.

Eller: komplisert og komplisert, bare litt pinlig i verste fall... alt etter hvem du velger å sjekke opp...Kanskje er det noen som du ikke har et forhold til, eller kanskje verre: noen du kjenner som kanskje lurer på hvorfor du sjekker nettopp dem...her kan det faktisk bli store rom for misforståelser, med denne "lukketheten" som det legges opp til fra Regjeringens side, og muligheten for å "ettergå" de som bare er nysgjerrig...

Grunnen til at det nå er offentlig hvem som sjekker andre i skattelistene, er at det "skal styrke privatlivets fred" ifølge regjeringen. Man kan jo da spørre seg om dette er så farlig, når regjeringen også vet at ikke alt kommer frem via skattetallene... En formue på 0 betyr jo ikke at du ikke eier noe, en inntekt på 0 betyr jo heller ikke at du ikke tjener noe, for å ta hurtigversjonen....så hva er hensikten?

 

Dette må i beste fall være å unngå misforståelser hos deg som sjekker tallene, og det uten å ha den hele og fulle bakgrunnsinformasjonen om de 3 tallene du får oppgitt:

 

 

1: Nettoinntekten: 

kan være totalt annerledes enn brutto, pga fradragene på den ene siden og inntektene på den andre siden, som øker eller reduserer inntekten før skatt.

 

2: Nettoformuen:

Kan være totalt annerledes enn brutto, pga skjulte verdier som hus, bil, båt osv (ligningsverdi oppgis her, ikke reell verdi som er større), mens gjelden på den andre siden trekker ned og gjør at mange kommer ut i 0 i formue selv om de eier mye!  (boliglån trekker mye hos de fleste)

 

3: Utlignet skatt:

Som utlignes som et resultat av nettoinntekt og nettoformuen, og som enkelt og greit viser hva du skal betale i skatt når alt er trukket fra og lagt til. 

 

Du kan derfor "gå på en smell" om du  irriterer deg over kollegaen som har en så høy inntekt?  med samme jobb som deg attpåtil... eller dersom han/hun betaler mye mindre skatt?, uten denne bakgrunnsinformasjonen. 

Søk i skattelistene gir deg derfor ingen fasit på økonomien til hverken: naboen, venninner, kollegaer eller andre, du må vite mer om dem enn hva bruttoinntekten deres er, og videre litt om:  Hvor store lån har de?, hva eier de og hva er det verdt totalt sett?, har de penger på konto og hvor mye? Hvilke fradrag har de?

 

Om du vet litt om dette, ja DA kan du ha en sånn noenlunde sjanse til å konkludere utfra skattelista.

 


         

 

 

 

Så ett lite eventyr sånn på tampen,... Skattelistas hemmeligholdelse kan tydeligvis avstedkomme ekstra kreativitet hos økonomibloggeren.. og her ble resultatet av litt tankevirksomhet en sen nattetime:).....

 

"Herr Boliglån hadde lenge gått alene og "sparka i grusen", helt til han møtte Fru Sparekonto...og deres forhold viste seg å bli en stor SUKSESS !! 

Men som andre par hadde de sine utfordringer etter hvert....:Den yngste utfordringen het Frk Renteinntekt,.. men hun skikket seg stort sett vel! og voldte sine foreldre lite problemer og ga de mye glede med sitt lette sinn....

 

Den 5 år eldre Gjeldsrenta deres, eller "Renta" blant kjente, var det derimot større utfordringer med...Han var nemlig mer uregjerlig og uforutsigbar i sin adferd, og de berømmelige tenårene ga store utfordringer, da det gikk både opp og ned med ham....Men det var godt håp, siden han hadde hatt en god og stabil oppfølging i mange år.

 

Årene gikk og Frk Renteinntekt vokste opp til å bli ett vakker skue....hun var dessuten svært populær og høstet stor beundring fra både familie og venner , men også blant de nye "studievenninnene" hennes, Høyrente og Fonds-bertene. De ga henne ny inspirasjon til å tørre mer mens hun ennå var ung....De mer anonyme "innskuddsvenninnene", spesielt Frk Brukskonto, satte hun også pris på og henne hadde dessuten foreldrene et veldig godt forhold til!.....

 

Årene gikk og alt ble bare bedre og bedre, både for Herr Boliglån, som etter hvert fikk mye trening og ble en mer slank utgave av seg selv...og Fru Sparekonto som kunne slå ut i full blomst! Det ble både venninneturer og SPA  i 50 års gave. Begge var nå blitt faste medlemmer av den trivelige "Formuesklubben"....og alle hjerter gledet seg og ungene skikket seg vel.

 

Tilslutt fant Frk Renteinntekt  en snill, men dog beryktet match, nemlig Skattelista...de ble etter hvert mer enn gode venner og levde lykkelig sammen i alle år siden!.............

 

 

 

 

 

#økonomi #skatt #økonomidama #inntekt #skattelista #personligøkonomi #renter #formue

  

 

 

Får du snart dårligere inntekt?....

I mange tilfeller av overforbruk og påfølgende kreditter, skyldes det at man som forbruker holder på gamle vaner....

Det er lett å bruke altfor mye når man tror eller regner med at det er noe på konto. Det som også er en utfordring dersom man får dårligere råd av ulike årsaker, er å klare å omstille forbruket sitt til nåværende inntekt. Det brukes like mye som før fordi de fleste av oss er "vanedyr", og hverken ønsker, vil eller klarer å la være å kjøpe det samme som før. 

Det kan være at det blir omstillinger i den bedriften du jobber i eller det kan være at du går over på avklaringspenger av helsemessige årsaker, begge deler kan være temmelig dramatisk, ikke minst inntektsmessig...

Så hva bør du gjøre?

Den mest opplagte grunnen til at ting skjærer seg, er ofte at man ikke har evne til omstilling, og det gjelder også i privatøkonomien. Man kan naturlig nok ikke fortsette på samme løp som før når det gjelder forbruket. 

Det er også utrolig viktig med et nytt budsjett, fordi man har jo ikke de samme grunnlaget som før, og det er viktig å sette det opp så tidlig som mulig, så snart man vet tallene.

Det kan i tillegg være at man da glemmer å endre på skattekortet sitt. Skjer dette tidlig på året er skattegrunnlaget ditt beregnet og da blir dette gjeldende for resten av året på den gamle, mye høyere inntekten. Det kan få konsekvenser for deg, da du får mye mindre å rutte med enn tidligere. Dette om inntekten går fra lønnsinntekt til avklaringspenger eller uføretrygd, som er de vanligste årsakene til langt lavere inntekt.

...Hverdagen blir mye tøffere økonomisk når du går over på stønad istedenfor 100% arbeidsinntekt. Mitt råd er derfor å ta kontakt med ligningskontoret å sikre at nettoinntekten din blir bedre hver måned. Da reduserer du den kortsiktige konsekvensen det er å ha en langt dårligere inntekt enn før. Det blir faktisk noen 1000 lapper i året ekstra, og ikke minst: Du får en bedre økonomisk hverdag!

Den beste omstillingen er å gjøre det med en gang man vet endringen, så slipper du å ta opp forbrukslån/kredittkort og få en kredittgjeld på toppen av inntektstapet. Det gjør jo bare økonomien mye verre på lengre sikt....

 

 Fjerner skattefordelen for gifte - lønner seg å jobbe

Her viser regjeringen med FRP seg som frontfigur for moderne tenking og vil markere at «hjemmeværendeperioden» er ugjenkallelig slutt...

I sin tale i dag understreket Finansminister Siv Jensen at produksjonen er det viktige for oss fremover for å øke inntektene. Denne produksjonen  fordrer, som vi vet, mer arbeidskraft og en aktiv deltakelse i "AS Norge".

Som gift har du frem til nå sammen med din ektefelle blitt lignet i Skatteklasse 2, dersom dette er det mest lønnsomme for dere. Regjeringen vil nå fjerne denne muligheten:

 «Regjeringen mener ordningen med å la personlige skattytere lignes i skatteklasse 2 svekker arbeidsevnen til mange hjemmeværende, fordi skattefordelen forsvinner dersom den hjemmeværende begynner i lønnet arbeid.»

 Man kan se at det naturlige er at regjeringen tenker : For å hindre at mange hjemmeværende vurderer å bli værende hjemme over lang tid, ikke bidrar på arbeidsmarkedet eller taper sin egen inntekt for den del,- så fjernes denne skattefordelen  totalt.

For ektefeller som dette gjelder, kan det oppleves som å miste en stor økonomisk fordel med å være gift. Men dersom man ser hva regjeringen stimulerer til og i hvilket år vi nå er kommet til, så er denne endringen tross alt en fordel for de som går glipp av viktig inntekt i mange år, med en tilhørende pensjonsopptjening.

Videre opplyses det om at: blant de om lag 70.000 ektepar som vil få uttelling på å lignes sammen i 2015 uten denne regelendringen, utgjør størstedelen ektepar hvor minst 1 av ektefellene er innvandrer. Til dette sier forslaget klart: «Å fjerne klasse 2 kan derfor fremme likestilling og er særlig viktig for integreringen»

Uten å behøve å beskyldes for innvandrerfiendtlighet, så er faktumet at vi lever i 2014 og denne skattefordelen kan med fordel tas bort.

I tillegg er det mange samboende som Ikke får denne fordelen, og dette kan i dagens samfunn føles urettferdig og er heller ikke en politikk i takt med tiden, slik samfunnet og boformene har endret seg. Det er derfor en tydelig «stimulering» fra regjeringens side, til både bidrag til felleskapet og til ens egen økonomi.

 

 

 

              
                                   

Denne perioden kan bli kortere for mange flere.....

 

#økonomi #likestilling #politikk #økonomidama

 

NÅ er du helt sjef !!

"Den utroskapen du bør prøve" het egentlig dette innlegget,,, 

..og jeg skrev det allerede for 1-2 måneder siden......rart egentlig og helt fantastisk, at fra å være sånn småforsiktig og en 5% andel av befolkningen som gjør noe med renta,,, til nå at flere kan kjøre i den farta de selv ønsker overfor banken sin, DET er en følelse jeg unner alle bankkunder, små som store...

Saken er at vi alt for lenge har vært prisgitt fordelsprogrammene i bankene og måtte veie for og imot, opp, ned og i mente: hva lønner seg og hvilken bank kan gi et anstendig tilbud??? Nå kan fordelsprogrammet være en "saga blott" og i tillegg er renta satt ned ytterligere. VI ER I FORHANDLINGSPOSISJON FOLKENS!.....

Nå har nemlig  finanstilsynet satt foten ned,  og selv bankfolk ser de store fordelene kundene kan oppnå, så det er bare å brette opp ermene:

Nå er det dags for å få en oversikt for vi kan nå faktisk velge og vrake i flere banker og sette sammen vår egen "pakke" Og det uten å måtte ta en fordelspakke i egen bank...

Og ikke vær beskjeden: Gjør det!!

 

Men først til innlegget jeg skrev for over en måned siden og som har ligget og godgjort seg:


Alt har egentlig vært en eneste lang lykkerus...Norges formue (BNP),steg til nye høyder iår, og vi kan slappe av foreløbig tenker vi nok,,men dessverre ikke mer enn det...

For vi tar lån som aldri før og har stort forbruk, ja selv Lindorff skriver bekymringsfulle rapporter om pengebruken...og vi får lån, masse lån...Når kan vi vente oss iskaldt vann og søvnløse netter?...Vi er noen økonomer som lurer...

Men saken er at vi ALLE må tenke over dette og være på forskudd, ikke som veldig ofte før: på etterskudd.. Og det innebærer ikke det som kalles venting!....

For vi har lenge hatt en økonomisk glanstid og vi økonomer kan se det klart:

Når vil renta gå opp? Når kommer kniven på strupen med tilhørende familiekrangler (ingenting vi krangler mer om en  økonomi historisk sett..) og i verste fall flere skilsmisser, lukkede postkasser og desverre enda bedre tider for luksusfellen...Ikke noe å se frem til i så fall,, for svært mange....
Men alle statistikker tilsier at en reell renteøkning trolig kan være like om hjørnet, nettopp fordi vi har hatt en svært lang periode med lav boliglånsrente og en tilhørende kjøpefest i denne perioden, både på forbruksvarer, boligkjøp/hytter, biler, båt og reiser, -for å nevne noe...

Og nettopp derfor er NÅ  tiden for å tenke på det som også har vært nevnt før, men som virkelig lønner seg for oss privatpersoner på det tidspunktet vi er på, det er i gode tider vi må bygge opp grunnlaget for økonomien fremover!

Hvorfor?
Jo rentene er på et historisk lavt nivå akkurat nå og nettopp derfor er man i best posisjon til å forhandle som privatperson og dermed sikre seg økonomisk fremover i tilfelle dårlige tider. For de kommer jo...

Norges bank trodde den tid skulle vært her allerede for ett år siden, men måtte endre prognoser,og det har halt noe ut i tid. Kanskje er smellen like om hjørnet?, alt det er uforutsigbart, derfor har vi den styringen og Norges banks analytikere til å passe dette nøye for oss.

Og mange har tatt opp svært mye lån i denne perioden og mer enn 3 ganger inntekt som er en huskeregel, og i en periode med ei knallrente. I gode perioder er det lett å miste hodet og tenke at dette går bra. Men hva hvis renta nå går kjapt opp med 3-4% til ca 7-8% ??  Klarer du eller din familie det?

For en renteøkning kommer fort og nådeløst og ofte iløpet av mange rentemøter bare på ett år. Ikke urealistisk å se dette om man tenker litt historie og statistikk..og det er realist man må være.

Så,, lar du autotrekket ditt rulle og gå i nettbanken, uten tanke på hva som kan skje om du ikke er forberedt slik du bør være fremover? Nei....som låntaker kan man med fordel være: Bevisst, målrettet, høflig, men allikevel om nødvendig utro overfor de som kan gi deg de beste forutsetninger:  banken din!

En sjekk for beste flytende rente i markedet og din forhandlingsmulighet er på sin plass nå. Enten via bankenes nettside og lånepriser eller via  Finansportalen. Husk på at banken tjener penger på lånene dine, og det såpass mye at du er en attraktiv kunde selv om du ikke tror det selv! Selv om du følte du bare "nesten" fikk lånet og var overlykkelig. Selv om du nettopp har fått det.  Ikke la deg lure. Og det er akkurat NÅ  i glansperioden, du virkelig er i forhandlingsposisjon, med en flytende rente på knappe 3,5%!
Så du kan og bør bruke dine beste egenskaper, kommunikasjon er som kjent nøkkelen til suksess og er du tilhenger av enkel kommunikasjon,så si det enkelt: "jeg vil ha en bedre rente". Om du er totalkunde kan du tenke totalt tilbud på forsikringer og lånerente. Og i banker finnes det handlefrihet, du tenker bare ikke på muligheten som DIN..


For det er: DINE forsikringer, DINE lån og det blir DIN dårlige økonomi når rentene stiger, om du lar dette være og renteøkningen kommer om ikke lenge.....

Saken er ikke bare at store lån gir flere tusen kroner dyrere lån på kort tid, ja selv lån under millionen kan gi store utslag om du har fellesutgifter å betale på i tillegg gjennom eksempelvis borettslag.  

For hva skjer om renta plutselig går opp og i verste fall stiger fort?? Tror du som sikkert mange andre at da er tiden for å gjøre noe? Forseint! Da er det nemlig bankene som er  i posisjon og de tenker naturligvis lønnsomhet, så de setter opp fastrenta paralellt med den flytende,og det før Norges bank har tørket blekket av sitt siste signerte rentemøte.....

Så tenk på deg og dine lån og forsikringer nå og snakk med andre banker om du ikke når gjennom! Her får man ikke noe uten å spørre , og bytt bank om du ikke får den renta du mener du kan kreve, spesiellt som totalkunde...

Saken er at vi alle må tenke og være på forskudd, ikke etterskudd..ikke ta oppgjøret om renta når det skjer, ta det nånår du kan og har mulighet!

Vil ikke banken , snakk og flørt med andre banker, det er du som skal leve etter renteøkningen også....

 

......Ja folkens, like greit det kunne ligge å godgjøre seg en periode, det som kom ut i andre enden av denne måneden er, om ikke et mirakel, så i hvertfall "en revolusjon", som bankene selv antyder og forhandlingsposisjonen er bedre enn aldri før!

 

Finanstilsynet har nemlig anmodet bankene om å fjerne fordelsprogrammene, og friheten til å plukke og velge produkter innen forsikring, lån og sparing, gjør tilbudsjungelen lett fremkommelig og det lettere for deg å finne det beste tilbudet.

 

Det vil nemlig:

Skjerpe konkurransen mellom bankene

Gi oss som kunder et bedre tilbud, enkeltvis og totalt sett

Mer oversiktlig tilbud, vi vet hva vi har og hva vi kan regne med av oppgjør og resultat i andre enden, enten det er forsikringer, lån eller sparing.

Økonomisk FRIHET......

 

Så ha en strålende ny frihet i disponeringen av finansene dine, utgangspunktet og muligheten er NÅ bedre enn noen gang som bankkunde ! !

 

 

 

 

                  
                                                                                                        

 

             VGs reportasje om kredittilsynets brev til bankene:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/bank/banktopper-vil-gi-lavere-boligrente/a/23305900/

 

               #økonomi #økonomidama #lån #forsikring #renter


 

SAMARBEIDSBLOGGER MED NETTAVISEN

 

Hei! :)

Her om dagen fikk jeg en flott tilbakemelding fra Nettavisen på bloggen min og en mulighet til å bli samarbeidsblogger!

Nettavisen har flere sider som Side 2 og side 3, etter målgruppe og emner. Dette vil være blogging for Nettavisen, som har: nyheter, økonomi og sport som kjerneområder.

Det er en kjempegod nyhet for meg som bare har skrevet om privatøkonomi i en 2 måneders tid og det er er jo ikke til å legge skjul på at det er veldig motiverende å nå ut til flest mulig lesere, det merker jeg allerede!!  

Så det er med glede jeg skal prøve å lage tidsaktuelle, spenstige og ikke minst: fortsatt lett forståelige innlegg om privatøkonomi -til leserne.

Morsomt at også unge lesere synes bloggen er interessant!

 

God helg til dere alle der ute, vi blogges! :))...

Trine I.M.

 

 

                        

 

                                  FØLG MEG GJERNE via FACEBOOK HER:

 

HUSK Å SIKRE DEG VED BOLIGKJØP !

 

Den dagen du kjøper bolig alene eller sammen med noen, gjør du den største investeringen på lenge. Huset er verdt mange hundre tusen eller flere millioner kroner, og da kan man selvfølgelig ikke ta lett på kjøpet. Og idet du har satt nøkkelen i døra og er klar for innflyttingsfest, eller bare skal kose deg med en vellykket flytting, så er det for sent å sjekke om du da har gjort det du kan for at problemer ikke skal dukke opp i ettertid! 

Mye kan faktisk skje, og en bruktbolig "selges som den er" Da er det din plikt å undersøke at tilstanden ikke er så ille at du vil få problemer i ettertid.

 

Regelen er følgende:

"Hovedregelen er at brukte boliger selges som de er, og at boligen skal være i samsvar med med det som er avtalt og i samsvar med lovgitte krav, med mindre annet er avtalt. Har imidlertid selger holdt tilbake opplysninger om boligen, kan du klage. Er det ikke snakk om tilbakeholdte opplysninger, kan boligen bare kalles mangelfull hvis de er i "vesentlig dårligere stand" enn det du som kjøper hadde grunn til å regne med. Dette betyr at utbedringskostnadene utgjør minst fem til seks prosent av kjøpesummen."

 

Huskeliste dersom feil/mangler:*   Det første du bør gjøre når du oppdager noe du mener er feil med boligen, er å sende inn en klage.

*   Den absolutte reklamasjonsfristen er 5 år.

*   Alle henvendelser bør tas skriftlig.

*   Advokatbistand kan være en fordel og ofte en ren og skjær nødvendighet.

  

Problemer og feil kan utgjøre mange hundre tusen kroner og vil være en stor belastning for de fleste. Bittert vil det også være å måtte ta opp et lån for å betale skader eller ordninger du ikke visste om. Å ta med seg en fagperson som kan lese gjennom takst/prospekt ,er noe som bør være obligatorisk før du kjøper. Da er sjansene mindre for å oppleve en sak i ettertid med alt det negative som det medfører.Utallige historier viser at dette har noe for seg, og her er et utdrag historier som gir et godt bilde på ulike scenarioer som kan oppstå:

 

SAMEIE:

Et par kjøpte leilighet i et sameie med flere seksjoner. En taklekkasje oppstod, og i prospektet stod det at taket var skiftet " i senere tid" noe som i dette tilfellet betød i 1975...Siden dette paret nettopp hadde kjøpt boligen og flyttet inn, fikk de dekket mer enn de andre i sameiet, men måtte allikevel ut med nesten 200.000 kroner etter et forlik.

 

DRØMMEHUSET: 

En familie kjøpte en enebolig fra 1954 som var pusset opp i flere omganger. Etter hvert ble det kjent at huset hadde en "hyttetank" som kloakkløsning, noe som familien mente de ikke var opplyst om. I tillegg sprakk fliser i gangen etter hvert. Store problemer oppstod med kloakken, men ifølge finansklagenemda var det ikke bevist at selger kjente til disse problemene. Kjøper måtte da ta alle kostnadene ved utbedringen.

 

NYTT HUS:

Et ungt par kjøpte et 3 år gammelt hus, som overraskende viste seg å inneholde mange konstruksjonsfeil. Dette ga utslag som:  fukt, skifte av kledning på hele huset, mangler med vinduer og dører og totalt beløp det seg til 700.000 kroner, ifølge takstmannen. De fikk noe igjen på villaforsikringen, samt 150.000 kroner av selger, men måtte ut med resten selv for å rette opp feilene. Siden de hadde boligkjøperforsikring fikk de hjelp underveis, noe som gjorde det adskillig lettere for dem i en vanskelig prosess. 

(kilde: Dine penger ,nr 6- 2014)

 

Det er en ekstra trygghet å kunne forsikre seg ved boligkjøpet som best man kan og det har i mange år vært vanlig med eierskifteforsikring. Det som er svært lurt og som kan bli nødvendig å ha i tillegg, er en såkalt boligkjøperforsikring. Flere meglere tilbyr dette i dag. 

BOLIGKJØPERFORSIKRING:

Dette en forholdsvis ny type forsikring som kan tegnes ved boligkjøp og som dekker advokatutgifter ved behov for hjelp etter boligkjøp. Har selgeren tegnet en eierskifteforsikring, er han sikret advokatbistand. Da kan det også være lurt for deg som kjøper å ha dette. Advokatbistand er en ekstra og viktig ressurs i prosessen ved en klage i ettertid! Investering i en slik forsikring, er ikke dyrt og det er snakk om "småpenger" i forhold til kjøpesummen på boligen. Den sikrer deg om du ikke har kunnskap om hvordan du skal gå frem den dagen du står der med problemene. Da kan dekning av advokatutgifter og den praktiske bistanden hjelpe deg å gjøre de rette tingene! 

 

 

 

#bolig #økonomidama #økonomi #forsikring

Hvor finnes de rimeligste studentboligene ??

 

I fortsettelsen av forrige innlegg om rimelige boliger for studenter, denne gangen i forhold til leie, foreligger den årlige studentboligindeksen, som ble oppdatert  nå for noen dager siden, den 30.juli 2014.

Den viser hvor i landet studentboligene er rimeligst og i den forstand hvor det faktisk kan lønne seg å vurdere å studere om man skal studere et lengre løp. Ett godt eksempel i artikkelen, er at studenter på et femårig masterstudie må ut med hele 164.400 kroner mer iløpet av studietiden i Tønsberg, istedenfor å velge Evenstad (Hedmark) som studiested. Det er mye penger.

Det overraskende i undersøkelsen er at byer som Oslo, Gjøvik og Lillehammer er blant de rimeligste i klassen på studentboliger, mens Drammen og Tønsberg er de dyreste, noe som er litt motsatt av hva privatmarkedet kan representere om du skal leie der. Spesielt i Oslo...etter all sannsynlighet pga flere studentboliger tilgjengelig....

 

  

 

  

Ett annet viktig poeng som viser seg, er at studenter ønsker ikke nødvendigvis eget bad eller kjøkken, men godt kan dele dersom de får bo rimeligere. Det gjelder nesten 60% av de spurte, dersom husleien ble redusert med inntil 1500 kroner pr mnd. 

Det sosiale fikk også en god score, da 26% ville bo i kollektiv til samme pris som å ikke bo kollektivt. Men resultatet viser at prisen har mest å si for de fleste!!

 

 

 

Link til artikkel og tabelloversikt:

http://www.studenttorget.no/index.php?show=5665&expand=3797,5665&artikkelid=14099 

 

 

 

 

*  Økonomidama er på Facebook  *

#økonomidama #student #budsjett #bolig

 

                                                                                                                                                                                                  

 

KJØP AV BOLIG TIL SØNN / DATTER

 

Hvis du har fulgt litt med på boligmarkedet/nyhetene, så kjøper stadig flere bolig til barna sine som skal studere etter videregående. Og tiden er også inne for det i disse dager før studiestart. 

Dette kan jo se ut som en åpenbar fordel for studenten (sønn/datter) men er det det for deg som mor/far og låntaker?

Ja det kan det absolutt være. Boligkjøp er alltid lønnsomt økonomisk, spesielt siden leieprisene ser ut til å gå til himmels for tiden, uansett hvor du skal bo, men kanskje spesielt i pressområdene som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Også i studentbyene Tromsø og Bodø er det svært høye leiepriser, og tendensen har økt ifølge meglere og de som leier bolig nå.

Så det å investere i bolig for å hjelpe "poden" med bolig er i utgangspunktet to fluer i en smekk i forhold til både ha dette som en lønnsom investering for fremtiden og en investert bolig du kan leie ut videre senere eller selge når markedet er på topp. 

 

 

Det er også en rekke måter du kan gjøre dette på i forhold til selve kjøpet og eierforholdene:

 

Eneeier: 

Du kjøper og eier boligen selv og får alle skattefordeler av dette og hele fortjenesten når den selges. Du/dere som foreldre står som eiere av boligen og dette fordrer at dere har mulighet til boliglån på bolig nr 2 i forhold til økonomien.

 

Medeier med sønn/datter:

En løsning for å ta ungdommen mer inn i selve investeringsprosessen og han/hun vil også få skattefordeler i forhold til sin eierandel. 

Eierandel: hvilken andel som eies av deg og hvilken som eies av han/henne. Trenger ikke være 50-50. Smart i forhold til hvem som har råd og hvem som ikke har råd å investere i denne perioden, noe som naturlig nok gir seg selv her. Om studenten da i tillegg står som leietaker med sin lavere eierandel, betaler han/hun plutselig på noe som de selv også får avkastning på -gjennom den totale prisstigningen på boligen i ettertid.

 

Sønn/datter eier boligen alene:

Denne løsningen fordrer en viss økonomisk garanti eller egenkapital for studenten og kan være vanskelig å gjennomføre. Men et selvstendig kjøp kan dekke eget behov og åpner ikke minst for utleie til studievenner eller andre. Så blir det en ekstra leieinntekt for dekking av boliglånet.Spesielt gunstig løsning i pressområdene med mangel på boliger og muligheter for høy leieinntekt, selv med utleie av bare ett ekstra rom i leiligheta.

 

Foreldre låner opp > gir videre privat lån til sønn/datter som kjøper:

Foreldrenes låneopptak vil da ikke ha noe med boligen å gjøre, siden dere tar opp et generellt lån. Dere kan og bør inngå en låneavtale med sønn/datter i disse tilfellene. Foreldrene får ingenting igjen for dette, annet enn ren hjelp og ingen skattemessige fordeler eller økte boligpriser ved salg, siden de ikke eier boligen. I tillegg låner du/dere kanskje opp på huset eller hytta, og det er en risiko.

 

Foreldre Kausjonist:

Du/dere står som garantist dersom lånet misligholdes og kravet blir da sendt videre til dere. En sjanse å ta. Anbefaler også å la lånet gå som et nedbetalingslån, dvs at renter og avdrag betales gjennom hele lånetiden, så ansvaret ikke blir "evigvarende". Lånet du stiller som kausjonist for bør også være så lavt som mulig, slik at du i verste fall kan betjene det, om det skulle gå galt og det blir misligholdt. 

 I alle tilfellene er det en investering og studenten slipper å bruke masse penger på å leie bolig.

 

Som i alle innleggene "grovskisserer"  jeg mulighetene jeg vet om, detaljer og nye regler i forhold til skatteetaten bør dere kryssjekke;)

Her er en link jeg fant som kan være til nytte: 

https://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Bil-og-bolig/Bolig/Utleie/Utleie-av-del-av-bolig/Skatt-ved-utleie-av-bolig/?chapter=3869#kapitteltekst


  

  

....Så vil jeg skrive litt i tillegg om et annet perspektiv ved dette. Og siden jeg nettopp (se forrige innlegg) snakket så varmt om bevissthet, så kan jeg jo ta litt her også:

 

Som sagt kan dette med kjøp av bolig generelt og også til studenten i huset være en smart investering økonomisk, ingen tvil! men så har du det med å skulle klare seg selv videre i livet og nårtid skal man det??

For å sette det i mitt eget økonomiske perspektiv, så kommer det ganske klart for meg i alle fall og spørsmålet kommer naturlig nok:

Hva representerer de som har lykkes i livet økonomisk?

Jo hardt arbeid..ikke bare fysisk men også bevissthet og anstrengelser for å klare seg økonomisk og å bygge opp noe. Vi har en rekke kjente personer jeg har nevnt tidligere, som har bygd opp sin egen formue fra ingenting faktisk, krone for krone.

Nå høres det kanskje litt stort ut i forhold til at man nødvendigvis ikke trenger ha riktig så voldsomme vyer for sine barn,, men uansett så mener jeg tankegangen er den samme:

Man lærer ikke det samme ved å få eller arve penger som å erverve dem helt selv.....

 

Så da har jeg til slutt sagt min mening veldig forenklet.... men rent økonomisk for foreldrene:  mange valg og muligheter!....:-)

 

 

                                           

 

(Ps:   Jeg legger ut alle  innleggene mine på Facebook og på Twitter, og  lenken til sidene finner du her nederst i høyremenyen..

 

          

     

 

 

 

                             #økonomi #bolig #studenter #økonomidama 

 

 

 

 

 

  

 

 

  


 

ER DU BEVISST?.... 

Kanskje ett litt rart spørsmål å stille? Men for å gå videre med bloggen og en økonomisk tilnærmimg i det daglige, så ser jeg at jeg må innom det som det hele starter med i privatøkonomien, og det er faktisk bevissthet.

Ett litt humoristisk eksempel fra dagliglivet kan illustrere det litt bedre:

 

For å ta deg som jente eller dame først : hva gjør du med veska di??

Jo den vokter du som gull!

og hva er det så oppi denne "kista" di ?

Joda,, der er det jo gjerne:  

Noe sminke

litt mer sminke...

nøkler til jobb og hjemme.

tyggegummi....

et hårstrikk eller to...

hårkliper ( gjerne overalt! :))

håndkrem...

herregud mobilen ! ( skulle jo stått først :D !!....

litt papir fra bensinstasjonen

småpenger og kortmappe...

 

UPS:...Jeg glemte forresten: 

en flaske med vann, kvitteringer på småhandel fra butikkene, solbrillene til deg og poden -og sikkert et par øredobber fra H&M !.. 

 

Og alt dette verdifulle som egentlig ikke koster all verden... vokter jenter/damer som GULL.....!

 

Men hvordan er det med samme ivaretakelsen av hele økonomien din da?

Jeg mener da din økonomi, hvor bevisst er du på den?

Og for menn sin del kan man sikkert spørre i forhold til eksempelvis bilparken eller hobbyrommet, som mange menn passer på samme måte....

Men bevisstheten blant altfor mange er dessverre veldig liten, og jeg har fått tilbakemeldinger på at nettopp bevissthet på privatøkonomi trenges der ute! Og det ifølge: venner, media, leserinnlegg i blader, tilfeldige jeg møter på reiser (fly) - ja du hører faktisk at "Luksusfellen" er toppen av isfjellet... Det er utrolig mange som hver gang jeg snakker til dem  om privatøkonomi, så vet de ikke grunnleggende lover, regler eller hvordan de kan skjøtte økonomien sin best mulig på helt grunnleggende basis. Så ja,det burde absolutt vært et fag i grunnskolen, etter min mening.. 

Noen er flinke med penger og i tillegg til å være bevisst, bruker de kun fra brukskonto, mens altfor mange andre tar opp kreditter og bruker opp en høy inntekt selv om de kunne spart i stedet og "lagt seg opp" penger til eksempelvis bolig. Noen ekstra flinke har full kontroll selv med liten inntekt , mens altfor mange igjen, lar frivillig andre styre sin egen økonomi gjennom såkalt  "felles" økonomi og har ofte liten eller ingen oversikt over hva lønnen deres egentlig går til, sparepotensiale eller noen som helst planer eller struktur for SIN framtid.

Noen har på en eller annen måte også vært ekstra lempelig eller rett og slett uheldig, og er kommet under forvaltning med tvungen økonomistyring.

Men mange ubevisste altså..

Så før jeg går videre til praktisk økonomi, som budsjett, sparing, pensjon osv, - har jeg hatt flere bevisstgjøringsinnlegg på forskjellige økonomiske tema.

Flere enn jeg selv planla, fordi det kom naturlig å fokusere på bevissthet før jeg kan skrive om struktur og mål i fortsettelsen....

 

Hva brukes lønna di til ? Vet du sparepotensialet ditt?  

Bevissthet er veldig viktig! 

 

Kos dere i varmen, så høres vi :-)...

 

 
#økonomi #livsstil #bevissthet #økonomidama 

 

 

SKOLEPLASS OG YRKESVALG...

Som alltid er det mange som går ut fra videregående som ikke helt vet hva de skal gjøre i framtida, "hva passer jeg egentlig til" ??

Som ung er det jo ikke greit å vite alle disse svarene med en gang, og her om dagen leste jeg et innlegg i et blad om en jente som alltid hadde fulgt foreldrenes ønsker. Det gjaldt det meste, fra innetider til festing- sistnevnte noe som var totalt bortkastet i deres øyne. Og når denne jenta skulle søke høyere utdanning gikk hun ut fra videregående med toppkarakterer.

Men så kom vendepunktet: Jenta ønsket veldig å bli sykepleier, mens foreldrene hadde sett for seg en legeutdanning som mer passende. Noe mindre var ikke godt nok for dem. Hun gjorde som alltid før, hørte på foreldrene  og begynte på legeutdanningen som jo også innebar flytting fra foreldrene. Resultatet av denne "tvangen" var at jenta ikke var motivert i det hele tatt og i stedet for å få de beste karakterene hun kunne få, slik som tidligere, så byttet hun ut karakterer med tapt festing det første året. Da de første resultatene kom, viste de strykkarakterer. Men i hemmelighet hadde hun søkt på sykepleierstudiet, så det endte med at hun tok med seg både karakterene og inntaksbrev til sykepleierstudiet når hun dro hjem.

Historien er sikkert ikke unik og veldig illustrerende for hvor fort vi kan gjøre dårlige valg, som tross alt ikke bare betyr bortkastet tid på studier, men også bortkastede penger, siden man tar opp studielån samtidig...

Noen tenker kanskje ikke så hardt på valget, siden man er ung og ikke helt vet hvilken vei man skal gå. Noen tenker så enkelt at de ønsker å tjene mest mulig penger og ser klart for seg hvilke yrker som kan gi best uttelling! Ikke dum tanke i utgangspunktet.

Men om man bare velger utdanning ut fra hvor mye man skal tjene, så er jo det store 1000 kroners -spørsmålet: Er motivasjonen god nok da??

Jeg vil påstå at den ikke er det, den motivasjonen du trenger over år for å være i det samme yrket, skal ha mer hold i seg enn bare et pengemessig motiv...

Sist, men ikke minst, passer ikke alle for en utdanning og da er i hvert fall studielånet borkastet. Det gjelder nok mange, og disse er bedre tjent med å gå en mer praktisk vei fra begynnnelsen av. Kanskje trenger de en mellomting, som noen år på fiskebåt eller jobb i butikk, før de plutselig skjønner hva de vil videre.

Om du velger utdanningen senere, har du da tjent deg gode penger og du får en vinn-vinn situasjon! :-)

For å illustrere det best: Olav Thon som selv ikke hadde utdanning i bagasjen før han ble en rik mann, gikk i fjor sommer til ytterpunktet i et intervju og mente at utdanning er fullstendig bortkastet. Kanskje fordi han er en annen generasjon?... Men han peker også på flere gode eksempler: Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen, John Fredriksen, Odd Reitan og Stein Erik Hagen, som var blant de som ikke tok noen spesiell utdanning på forhånd, og vi ser jo hvor dette endte...Og selv om disse er i en egen divisjon, så finnes det nok mange andre der ute, som har det samme potensiale i seg! Det gjelder å tro på egne evner :-)

 

Link til innlegget jeg refererer til:

http://e24.no/naeringsliv/thon-du-trenger-ikke-utdanning-for-aa-lykkes/20379273

Poenget med mitt innlegg er ikke nødvendigvis å velge bort utdanning, men at du i stedet for å begynne på et studium du ikke har noen som helst magefølelse for, annet enn at din beste venninne skal gå der, foreldrene dine ønsker det eller rett og slett tar et "statusvalg" ...Da bør du kanskje tenke deg om å gjøre noe annet en periode, for å modnes i valget ditt. Det koster nemlig penger å studere og ikke rent få har skiftet studievei 2 eller 3 ganger iløpet av livet pga feile yrkesvalg. Og studielånet som jo blir større enn nødvendig, betaler man jo igjen på i mange år etterpå..

Hva trives du med å gjøre? Godt spørsmål som du kan profittere på å spørre deg selv, De fleste har noe vi er flink til eller interesserer oss for.Og det blir penger av det også, noen tjener godt med en gang, mens hos andre kommer det etter hvert!   Lykke til.!!..:-)

  

 

 

 

 

 

 

ALLTID SPESIFISERT reise?.. nei.!

 

Vi tenker alle at nå skal vi sikre oss ved valg av ferie, her er det ikke rom for å være uheldig eller å la komforten overlates til tilfeldighetene....

Jotakk!... jeg har vært mellom 20 og 30 ganger i syden, veldig mange av dem i Hellas, det for øvrig et land jeg elsker pga vennlige og ærlige folk. Og det har MYE å si på hvordan man føler seg på ferie, lokalbefolkningens omtanke og vennlighet. Service settes også høyt, i hvert fall hos meg, men service uten innlevelse er som kaffe uten fløte for enkelte, den smaker ikke det samme...sånn er det også for meg.

Så har vi det vi gjør av planlegging og "kvalitetssikring"...: vi styrer og ordner, og gjerne et HALVT ÅR på forhånd, her skal ALT sikres!.... Rommet skal ha balkong, det skal ha morgen, nei vent litt,,kveldssol!! DET er viktig det...for mange kan det utgjøre hele ferien....eller man setter pris på basseng på hotellet. Andre tenker ikke på det så lenge det er en strand i nærheten. Renhold er vi alle enig om, at det skal være rent...og vi betaler...

I tillegg kan det fort gå 30-40 tusen for en familie med 2 voksne og 2 barn, inkludert mat, drikke og fornøyelser.

Og er man fornøyd og føler at pengene er verdt det??.........veldig ofte ikke........

Siden jeg har reist så mye til syden har jeg opplevd og hørt en del. Og som den sosiale personen jeg er, så snakker jeg også med andre; par uten barn, par med barn, single eller med lekekamerater til mine barn...så informantene har vært der på hver eneste ferie.....og hva går igjen? Joda...ALLTID noen som har betalt for mye på en tur og "i dyre dommer", for en ferie de ikke fikk....Og saken er at det er vel ingenting vi betaler så MYE for som ferien vår, og som i tillegg er et så stort sjansespill, utfra bare bilder på forhånd.......

Det er så mange ting som kan slå feil: alt fra renhold til å bli plassert med utsikt inn i en byggeplass eller et hotellpersonale som har misforstått service og "ran"....(for å sette det litt på spissen;)) og tar seg betalt for alt du skal ha (de brødene du får når du setter deg er ikke for at de er så snille, neida de koster litt de også..og safen er ikke lenger etter depositums-prinsippet, den betaler man en avgift for, som man ikke lenger får igjen ....

Så hvorfor har jeg bestemt meg for å reise uspesifisert neste gang jeg reiser utenom sesong iallefall? Jo det skal jeg fortelle dere:

bestilte en sydentur i fjor til en for de fleste "temmelig stiv pris" med noe jeg da trodde var sikringsgaranti for god kvalitet og samme som på bilder. Og dette var i slutten av April. Der kunne vi hver dag oppleve å høre den ene historien etter den andre om for en god komfort de hadde fått i den absolutt fineste delen av hotellet, med øverste leilighet og ikke mindre enn 2 balkonger..Ok, så flott da! så hva betalte dere spør jeg diskret fra solsenga, og regnet ikke med svaret:....kjempebillig!! kommer det kontant, vi reiste uspesifisert og fikk det til under 2000 per pers.......riktignok ikke med måltider, men når jeg da visste at vi ble plassert i en mye dårligere del av hotellet (samme hotell) noen dager før og knapt utsikt til en heeelt annen pris, spesifisert....ja da begynte jeg å lure....

Så snakket man jo med naboene, de hadde samme opplevelse, betalt i dyre dommer....sånn gikk den ferien, "historiedrypp" om mange andre som følte de var så smått lurt  forhold til hva de betalte for spesifisert reise alt inkludert.., hva er vitsen da??....Jo vitsen for hotellet i hvert fall,,- er å få inn flest mulig gjester.....

Fikk ordnet (etter mye om og men) en bedre standard på vårt hotellrom som stod mer i stil til prisen, men det tok et par dager av ferien.....og aldri har jeg vært mer usikker som etter den ferien på: "at hva man betaler for, er hva man får.! "...og har opplevd dette flere ganger tidligere, men siden jeg har vært en generell motstander av uspesifiserte reiser,så har det aldri blitt at jeg tok tak i dette...

Flere har begynt å se dette og tar sjansen. For min del var det en fin opplevelsesrik ferie på mange måter, men neste gang blir det en "sjansebillett" på oss utenom høysesongen... Ikke noe stort sjansespill forresten... Bedre å sitte misfornøyd etter å ha betalt lite, enn misfornøyd etter å ha betalt altfor mye...;)

    

                                                                               

 

 

 

 

FIKK PAKKE FRA L`OREAL PARIS...:-)

Fikk en overraskelse i dag i posten, spesielt siden jeg ennå ikke har bedrevet noe aktiv reklame for noe firma ennå på siden min. Da tenker jeg bortsett fra Vizuelli som tok bildene mine, de var jeg fornøyd med!, og da reklamerte jeg gjerne. (les gjerne innlegget så skjønner dere hva jeg mener;)...

Ellers er den reklamen dere ser, reklame som nettavisen legger inn og vi som bloggere får ikke noe fortjeneste av denne, den er standard for alle som blogger på blogg.no

Jeg synes ikke noe om å reklamere for noe man ikke kan stå for selv, og der er jeg uhyre nøye på at pris skal stå sammen med kvalitet... går aldri steder jeg ikke får god service og er ellers nøye med hva jeg bruker av produkter, spesielt produkter på huden min og i håret! Jeg er som andre damer selvfølgelig bevisst på utseendet mitt (mange menn er jo selvfølgelig også det da! :))

Denne pakken fra L`oreal er en test for et testpanel, og jeg ble trukket ut for å teste de nye stripene i håret som er kommet nå på markedet, de skal gli inn i håret og jeg er nysgjerrig på hva dette er og spent på resultatet....! :-)

Det å være økonomisk bevisst er også å ikke betale for noe som ikke gir det resultatet jeg ønsker....nå skal jeg teste noe jeg får gratis og det er helt ok for meg! :-)

 FANTASTISK :-)

 

 

 

 

Båttur fra Kreta i fjor sommer... :-) 

 

Til dere som har lest bloggen min fra dag 1: jeg takker for interessen og er overveldet over hvor fin respons jeg har hatt!! ingen har vært negative og jeg synes jo selvfølgelig det er veldig bra at så mange andre enn meg selv liker å høre om smarte økonomiske trekk i hverdagen, synes det lover godt for oss, vi skal nok merke det ;))....

Jeg oppdaget også for at jeg for det meste er nummer 2 på den såkalte blogglista etter den kjente rosablogger Sophie her i byen og det er jo stas! Milevidt unna til 2.plass men jeg kan jo tenke som Henriette Stenstrup at jeg satser på å være " en god nummer 2".... :-))

Så jeg er selvfølgelig opptatt av resultater som økonom og hvis dere følger meg utover høsten så kommer jeg med blogginnlegg som går litt mer i dybden økonomisk (fortsatt skal de være forståelige, viktig!) og som du kan skaffe deg gode tips og kanskje oppdage noe helt nytt! Jeg lærer selv hele tiden og en klok person sa en gang:   "Om du tror du er ferdig utlært, er du ikke utlært, men ferdig...." hørtes fornuftig ut......

Jeg oppdager stadig noen endringer eller justeringer jeg kan gjøre og det gir meg mye å gjøre nettopp det,, å vite at man er på vei, eller" i bevegelse" som noen så fint ville sagt.....:-)

Jeg er også på Twitter (oekonomidama) og der følger jeg noen av landets mest kjente økonomer og analytikere, samt nettsteder innen økonomi. Noen av disse har jeg jo fulgt i mange år, utenom Twitter. 

Så jeg gleder meg over responsen, her jeg skriver tidlig på morgenen er det utrolig varmt her i Harstad! Nå har det vært mange blogginnlegg om hva dere bør huske;) i ferien skal man også kose seg, om man drar til syden pga været eller blir hjemme...

Liker veldig godt å skrive for dere!! 

hilsen Trine N :-)

 

 

 

UKEPENGENE,,, FORELDREFRUSTRASJON ELLER BELØNNING.....?

 

 

Kommer ukepenger/lommepenger/feriepenger  "på et sølvfat" til ungene?......

 

 

 

Kanskje et tema som er altfor lite diskutert og som kan skape både frustrasjon og dramatikk i heimen......?

Ukepenger er jo en en ordning som jeg har inntrykk av at de fleste foreldre har! Og for en tid tilbake var det et innlegg på en nettside jeg følger,-om  hvor mye man bør gi barna/ungdommene i ukepenger. Et innlegg som skapte mye engasjement, men også mye irritasjon blant de som deltok. Irritasjon fordi enkelte etter noens mening ga altfor mye i ukepenger til sine håpefulle og debatten tok helt av inntil det helt usaklige tilslutt.......

 Og resultatene viste...:

-veldig mange gir ungene, fra 13-17 år, ca 125-200 kroner i uka!, noen få var faktisk oppe i 500 kroner i uka. Forskjellene gjorde at det ble endel uenighet og frustrasjon faktisk,,i forhold til nettopp dette beløpet, som noen syntes virkelig var å "sy puter under armene på ungene" og noen ble beskyldt for å gjøre ungene en bjørnetjeneste, samt være dårlige foreldre!!?? og det var ganske så hissig diskusjon...her er et utdrag av tråden:Mor A ( etter behov, men langt fra 500 kroner pr uke...)

"det er ikke en selvfølge for alle barn og ungdommer å ha internett/spillmaskiner nye klær, eller mat på bordet hver dag, noen foreldre kjempe faktisk i hverdagen for å få alt til gå opp. Og her sitter dere og snakker om at 2000 er en dråpe i havet? og at det skulle bare mangle, det viser bare hvor matrialistiske dere er. Hvem er egentlig verst? barna eller dere?"

svar: mange var enige, men så var det også stor motstand spesielt mellom mor A og B (og det var de to som var mest uenige blant foreldrene)..:

 

Mor B: (250 kr i uka pluss telefonutgifter) :

"Synes folk virke sjalu her, håpe æ tar feil. Æ har værken en lat ungdom eller en ungdom som bare sitt å tar imot, hain har sine plikter. Nei foreldre, stå på å jobb å få t litt extra t ungdomman dokkers! Skolearbeid går foran jobb......lykke t om du gjør d sånn eller sånn:-)"

 

Mor A:

"Om det er meg du sikter til så nei, sjalu er man IKKE. MEN. Jeg mener at man ikke skal overøse sine barn med så mye penger når de er så små, de lærer seg ikke ansvar, og det du gjør er å kjøpe dine barn. Det som er mere verdt enn penger er å være der for sine barn når dem trenger deg. Forresten,.... mange mennesker har ikke jobb, eller er i din posisjon. ;) trur du ikke de ville ha jobbet? jo det ville dem, men de er syke, eller har mistet jobben, og da er 2000 ikke noe? nei stikk fingeren i jorden og våkn opp og se deg om kring. Lær ungene at når det er tomt er det tomt. da lærer dem seg verdien av penger. det er noe de trenger".
 

Hva gjør dere, som Mor A eller B??

Synes dette er vanskelig selv....skal man gi ukepengene i tillegg til mobilutgifter og stipend?

Etter plikter, alder eller hva?....:-) 

 

 

HAR DU DOBBEL AVBESTILLINGSFORSIKRING?.....

                         

 

 

 

                                       

 

 

 

Noe du kan tenke på når du skal ut å reise charter nå, er om du trenger avbestillingsforsikring? Er dere en hel familie så er det ekstra dyr utgift som kommer i tillegg til reisen. Bare for 1 eneste person er det flere hundrelapper for å sikre seg om man skulle bli akutt syk eller skadet, som ofte er kriteriet for å benytte seg av denne i praksis.

 EN forsikring er alltid trygt å ha i tilfelle!, men mange har flere enn det...selv oppdaget jeg ved reise til utlandet for et år siden og da jeg hadde skiftet jobb og forsikringsselskap, at jeg plutselig hadde TO reiseforsikringer som begge inkluderte avbestillingsforsikring... En gjennom forbund og en privat,- og jeg har snakket med flere som, etter undersøkelse, hadde 2 reiseforsikringer som dekket også avbestilling på reise...ikke uvanlig tror jeg....

Det er en god del å spare på å undersøke, for de fleste ordinære helårs reiseforsikringer i dag dekker også avbestilling av reisen!.. For min del, kuttet jeg selvfølgelig ut 1 av de jeg hadde, da jeg oppdaget at jeg hadde to stykker da ....og i tillegg trenger jeg jo ikke å bestille charter inkludert avbestillingsforsikring som jeg må innrømme å ha gjort lenge...

Kjempehappy med å slippe den ekstra, siden de tar seg veldig godt betalt for denne "engangsforsikringen" du betaler hver gang du reiser til syden...

Jeg har forresten hatt min sydenferie iår, jeg reiste i Mai og turen gikk til Kreta. Det var en kjempefin tur og jeg fikk ikke bruk for reiseforsikring på noen som helst måte heldigvis!:-) men hvor ofte får man det egenlig?...  uansett, kjekt å ha en da,, men ikke flere!....:-)

 

 

 

 
              


                                          

 


 

GLADNYHET!! STUDIELÅNET..:-)

 

Nå er det bestemt at den flytende renta på studielånet skal ned fra september i år og det betyr en rekordlav rente fra Lånekassen ,til dere som er begynt eller snart skal begynne å betale!.....:-))

Man bør selvfølgelig ikke "ta helt av" i låneopptak nå,,, for det er jo de som allerede har lånt pengene som vil få fordel av dette i første omgang....dere som låner opp i dag, kan jo få en høyere rente når tilbakebetalingen skal skje, det vet man jo ikke med flytende renter..... 

Men for de som allerede har begynt å betale ned er jo dette en svært god nyhet selvfølgelig! og spesielt for de som har høye lån og som da betaler mest i renter i utgangspunktet... Så får man skattefradrag på renteutgiftene i tillegg....:-)

....Så en gladnyhet ER DET for de med flytende rente og som får nyte godt av dette fremover, HURRA !!  :-)

 

             
    
                 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vanita og GUCCI.....

                                           

 

                                        

 

Jeg så på gjensyn med svenske  luksusfelledeltakere i går og det er en stund siden sist jeg så på luksusfellen. Da de hadde gjensynsprogram, synes jeg det var interessant å følge med hvordan det hadde gått med tidligere deltakere. Disse oppfølgingene har det jo ikke vært så mange av som del 1, hvor du blir besøkt for første gang, de går gjennom økonomien og finner mye som ikke er på stell, for å oppsummere ganske kort.

Så da var det jo litt spennende å sette seg for å se på oppfølgerprogrammet i Sveriges versjon av luksusfellen, "hvordan har det gått siden sist vi var her??" spennende....

Og første deltaker var virkelig en dame som hadde tatt grep om økonomien og betalt tilbake en stor skyld hun hadde, i tillegg til å bli mer bevisst i hverdagen...ikke mange av oss hadde klart like mye som henne på så kort tid og hun hadde flotte tall å vise til, beundringsverdig spør du meg.....

Så var det Vanita........intervju på gata i programmet viste at Vanita var den deltakeren av Sveriges "Lyxfellan" som hadde hatt flest seere i første program, og de fleste nevnte også henne når de ble spurt om hvem de husket best fra det programmet. Kanskje var det fordi hun var utrolig ung, hadde ingen!! inntekt og et forbruk som kunne sammenlignes med de mest kjente her i landet, (og som i tillegg trolig er gift med en fotballspiller;).....Vanita var ikke det......Og det begynte ganske så uskyldig: hun tok opp kreditt for å betale regninger hun hadde og så utviklet det seg. Hun ville jo som de fleste sikkert, ha fine merkeklær, merkevesker som Gucci og andre..... Og mange unge jenter ønsker jo å ha det andre jenter har, som jo er det nyeste, flotteste, hotteste, eller som venninna har,- men dessverre: det dyreste.....

For Vanita ble det en lang "heisatur" eller "party" som de sier i Sverige, og hun ble kronet utfra sitt forbruk, til navnet "partyprinsesse" av rådgiverne i luksusfellen. Det var ikke bare kjøp av vesker, klær og alt tilbehør som sikkert "måtte" passe til,,,nei hun var også en fast deltaker på det kjente in stedet Stureplan i Stockholm. Der en stor del av kjendis- og rikmannsmiljøet i Sveriges hovedstad fester i helgene og prisen er sikkert høy for deltakelse.....

Så da satt hun med en gjeld på ca 180.000 kronor....Vansinigt! så de sier i Sverige.......SÅ langt kan det gå fordi man blir påvirket av ting som:  reklame, fotballfruer, rosablogger, venninner og u name it!.....for disse kanalene påvirker etter min mening MYE og mange unge kan tydeligvis "ta helt av" i sin jakt på det perfekte ytre......

Oppfølgingsprogrammet viste innledningsvis at Vanita var begynt med Yoga (som jo er positivt!) men videre:.....ifølge henne selv var hun også i gang med foredrag om bevissthet og hadde vært i kontakt med selveste Donald Trump for ideere for videre "forretninger", for som hun sa i programmet: Rådgiverne var temmelig "gubbete" i tankegangen og burde i stedet for å fokusere på sparing heller være opptatt av inntjening! Oki....jeg så eller hørte ingenting om inntjeningen hennes på det programmet, men mange vidtsvevende ideer til hva hun kunne gjøre, med god hjelp fra Trump....Så konklusjonen fra rådgiverne ble at de ikke hadde fått helt klarhet i hennes nåværende situasjon etter luksusfellen og at det ble nok et til gjensyn med deltakeren.....lurt sikkert....

 

 #økonomi# #økonomidama# #Gucci# 

UNG OG FLYTTE SAMMEN??....

Mange flytter sammen og kjøper bolig i denne perioden nå like før sommerferie eller til høsten. Mange økonomer anbefaler da på det sterkeste å skrive samboerkontrakt når dere gjør det,

da slipper man mye problemer hvis det evt skulle skjære seg.

 Jeg har nevnt det med eierforhold i et tidligere innlegg og samboerkontrakt er også viktig, og det finnes flere standardiserte skjema man kan fylle ut !

 

"Ofte tenker jentene minst på dette og bruker pengene på ferie, møbler og annet forbruk, mens guttene er flinkere å tenke fremover, samt tenke på egen bolig som en investering!

Samboerkontrakt er kanskje det viktigste du kan gjøre når du flytter sammen med noen. Et annet godt tips er å opprette en felles konto til fellesutgiftene"

 (Foto: Nordea)
Det sa: FORBRUKERØKONOM I NORDEA: Christine Warloe (Foto: Nordea)
 
samt mange andre.....

"Det er et paradoks at fire av fem sier de har felles økonomi, mens tre av fem ikke har felles konto", sa forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea videre, til DinSide for kort tid tilbake.

 

 

 

Og her er samboerkontrakten de viser til i reportasjen:

 

http://www.dinside.no/filer_for_nedlasting/dokumenter/samboerkontrakt.doc

 

 

 

Når du er ung og flytter sammen, er ikke det første du tenker på om det skal skjære seg, men like greit å ha dette på stell da..:-)

 

 

 

 

 

Sommer og masse gode tilbud!!

 

Nå om dagen kan man knapt åpne avisen, spesielt ikke lokalavisen før man blir nedlesset av reklame fra diverse forretninger OG hagesentre...og fint er det jo, at noen rett og slett "overøser" deg med de beste tilbudene på alt fra salami til hekkesaks! :-).......Så får det heller være at de utnytter feriepengene dine, skattepengene dine OG at vi er mer ute å ordner i hagen nå på sommeren....

Så da blir det jo et valg av disse produktene al'a: "kor skal vi reis??"  som han radiomannen på reiselabyrinten sier....eller her blir det jo faktisk: Hvem skal vi velge??, hvor får jeg virkelig det beste tilbudet??

Personlig må jeg innrømme at å handle i butikker er for meg det samme som for mange menn faktisk: en uendelig lang rekke tilbud som jeg hverken har lyst eller tålmodighet til å utforske, og jeg setter meg heller på en kafe, eller 3 for den del;).... enn å springe å sjekke ut kvalitet og pris på ALT som er....Og jeg klipper sjelden ut tilbudene for å si det sånn....kanskje var det bare noe man gjorde før i tiden., når man VIRKELIG skulle spare penger...joda...jeg legger jo selvfølgelig merke til at kjøttdeigen faktisk koster 19.90 istedet for 49.90, er jo prisbevisst på det vi bruker mye av....Og dagligvarer er jo noe man handler mye av hele tiden, og da vet man at her er det mye penger å spare....

Alle snakker om hvem som er billigst, men jeg vil heller si:  hvem har de beste tilbudene her og nå? Tror det er mye å spare om man legger merke til annonserte tilbud på de varene man selv pleier å kjøpe mye av, pluss basisvarene, som er: melk, brød, egg osv....

Man kommer langt med å sammenligne annonserte tilbud, spesielt i de store kjedene som: Rimi, Rema og Coop, alt etter hva du/dere handler mye av uke etter uke... 

                                                       

                                

                                                      Noe billig taco her da?? :-))).......
                                      
 
Selv benytter jeg flere dagligvareforretninger, og takk og lov for søndagsåpne butikker!!  For vi er jo alle mennesker.., og hvem glemmer ikke noe i løpet av helga som må handles nettopp søndag??

Å gå innom bensinstasjonen for å kjøpe 3 varer i stedet, er jo en helgehandel i seg selv......

En annen ting er vanene vi legger oss til.....noen som har lagt merke til at om du begynner å handle et sted, så går du dit de neste gangene også?, skifter du plutselig så fortsetter du automatisk der også uten at de egentlig har billige varer....

Nå går jeg dit det er gode tilbud og rimelige basisvarer og prøver å følge litt med på tilbud. Ofte er jo Rema den som har utpekt seg på basisvarer for de fleste, men det gjelder ikke alt og hele tiden, så man trenger ikke være superlojal eller gå til samme sted bare på "gammel vane"... :-)

Nå lørdagen var det forresten ekstra koselig å stå opp! - det hang jo plutselig en pose på døra med produktprøver!?......litt morsomt og originalt å få vareprøve fra en stor kjede rett på døra: små syltetøybokser og påleggspakninger i miniformat....Vi kvinner omfavner jo alt som minner om gaver og overraskelser da ! :-) selv om det nok var mange andre som fikk det samme,,,, tanken var innovativ og frokosten ble ekstra interessant... :-))

Det var i forbindelse med en kampanje til denne dagligvarekjeden at de var så superoppmerksomme...og jeg å nok innrømme at jeg stakk innom dem i går,,,for de hadde jo kjøttdeig til 19.90....;)

 

Privatøkonomi: Åå den renta...den renta...........

 

Som man ser på tv og hører om: Mange kan kjenne seg igjen i disse kjennetegnene: Du begynner å bli rimelig fortvilt når lønnskontoen begynner å tømmes, når kredittene er tydelig store, og plutselig større enn bunken i postkassen viser...

og det merkelige her er: EGENTLIG SKJØNTE DU IKKE HVORDAN DU KOM DIT...??

Joda det kan forklares veldig enkelt og som jeg sa i forrige innlegg er det 2 viktige ting du bør holde kontroll på i økonomien din og begge handler om RENTE:

 

 

RENTA PÅ BOLIGLÅNET DITT:

Styringsrenta som det heter, styres fra Norges bank, og er idag fortsatt uendra på 1,5% etter møtet Norges bank hadde denne uka. De fleste av oss har et boliglån med ei markedsrente som ligger ca 2- 2,75% over denne renta -effektivt. Statistikken viser at renta har vært uendra og lav veldig lenge og da trenger det ikke være lenge til neste rentehopp...

Og Norges bank kan ha mange rentemøter iløpet av ett eneste år og regulerer antall møter om nødvendig. Dvs at låneutgiftene dine kan stige med ganske mye på kort tid om Norges bank ønsker å øke renta...

Så har du et stort boliglån så bør du etter min mening vurdere å binde renta på hele eller deler av lånet, og det FØR den begynner å gå oppover for alvor! Det er ganske lett å forklare hvorfor:

Bankene følger med på renteendringene og de setter ganske snart opp både flytende og faste renter når Norges bank endrer. Dvs at når renta iløpet av noen få måneder er begynt å stige, så har bankene stort sett innrettet seg og den faste renta er ikke så billig lenger, om du skulle ønske det aldri så mye på det tidspunktet.....Og det er veldig synd, for da kan svært mange få store betalingsproblemer hvis renteøkningene kommer veldig kjapt og på kort tid!

 

Eksempel:

Et boliglån på 1.500.000,-  med ca 3,8 % effektiv rente (det er alltid effektiv rente du må se på for det er den du betaler!)

Det vil gi deg ca 4750,- i renteutgifter pr mnd.

Noen banker regner at du skal tåle en rente på opp mot 8 % ! som realistisk, når de regner risiko. Ok,, da skal du tåle at renta di øker til  ca: 10.000,- pr mnd i eksempelet...Dette kommer i tillegg til avdragene.

Og det er ikke urealistisk at renta kan komme opp til det nivået iløpet av bare 2 år, om rentemøtene øker i antall og eks 0,25% hver gang... Da vil lånet ditt øke med renteutgiftene og avdragene blir igjen mindre, dvs du betaler mindre ned på lånet ditt de årene renta er så høy.(annuitetslån)

 Å få 5-6000 mer i boliglånsutgifter hver måned er i seg selv, utrolig mye for de fleste..og selv om Norges bank sier de forventer en lavere stigning, så er det dessverre ikke noe de kan styre helt over, bare anslå..

Her er anslagene deres i nærmeste år, altså temmelig usikkert...:

 

Styringsrenten 1,5%  siden 15. mars 2012......

(vår rente/markedsrente vil ligge 2 - 2,75% over dette..)

 

Tips:  For å kunne følge litt med, kan man følge med Norges bank.no - eller resultat etter møtene på sms:  send "RENTE" til 1960

 

 

Det andre du bør unngå er:

 

Å HAVNE I KREDITTFELLEN

 Lindorff (som vi jo kjenner som den mest kjente inkassoinndriver i Norge) skrev følgende i sin pressemelding den 20.04.2014: (Lindorff.no/newsroom/News)

 "2013 ble et bedre år enn vi forventet, men samtidig så vi en negativ utvikling både i næringslivet og privatøkonomien", sier Kommunikasjonsdirektør Stig Eikemo i Lindorff. Videre: "Norske konsumenter tar opp stadig mer kredittgjeld, og både kredittveksten og gjeldsgraden er urovekkende høy. I dag er vi derfor mer utsatt hvis det skulle komme et negativt skifte i norsk økonomi. Da vil mange nordmenn få problemer med å betjene gjelden sin"

Jeg synes det er ekstra urovekkende at selv Lindorff advarer mot at altfor mange av oss bokstavelig talt er "på synkende grunn" om noe skulle skje med norsk økonomi. De tjener jo tross alt penger på våre betalingsproblemer, så da er det ille.....

 Så om du fristes til å bruke kredittkort så er det en ting som du bør ha i bakhodet: "Ingen gir deg et kredittkort fordi du er en god kunde, ei heller for å være snill! Bankene tjener på lån generelt og Svært mye på kredittgjelda du får, siden rentene er så store at du betaler i verste fall 3-4 ganger mer tilbake....

Og er det noe jeg aldri vil anbefale, er det å bruke kredittkort! Kast det, makuler det helst først...bruk gjerne makuleringsmaskin om denne ikke ødelegges av det, klipp det i to med saks. fritt valg!! Selv om det er fint og flott der det ligger når du nettopp har oppretta konto i banken din, det er et ønske fra bankens side om mer inntjening.....En økonom ansatt i bank eller annen finansinstitusjon som tilbyr kreditt som en del av produktene, de er ikke fremmed for kreditt som løsning. Og det er forskjellen på meg som privatperson og økonom : Jeg vil aldri  anbefale kreditt...de du låner hos venner og familie betaler du ikke renter på, men allikevel er det en gjeld. Enda verre med kreditter, de skal betales tilbake med renter og dette tar som kjent! og veldig ofte årevis pga rentene....!

 

Begge disse faktorene kan fort velte økonomien og derfor er det bedre å forebygge enn å havne " i fella" når rentene slår inn.....

 

 

 

#Økonomidama# renter# #økonomi # bolig #kreditt

Leserne mine og plan for dagen! :-)

 

Tusen takk for gode tilbakemeldinger! og bloggen min er allerede godt besøkt av kjente og ukjente fra nord til sør, veldig motiverende for meg å se!! :-) 

Jeg var jo spent på hvor mange som ville følge med på tips som bedrer privatøkonomien, og tydeligvis er dette et tema som mange vil høre mer om og syns er viktig, noe også kommentarene i bloggen viser :-)

Har også vært inne å sett på hvem som er leserne mine, aldersgruppe og bosted. For å få et inntrykk av hvem og hvor dere er i livet, og i forhold til hva som er greit å tenke på i nettopp den livsfasen.

 

Det jeg foreløpig ser som et fellestrekk for dere som er mine lesere nå er:

 

 

* De fleste av dere er i alderen fra 35 - 44 år

 

* Ellers er alderen helt nede fra 17-18 år og oppover til 80 år! :-) 

 

* Leserne er ganske jevnt fordelt mellom sør og nord

 

Så her er det mye som kan tas opp!  Økonomi er et omfattende tema og jeg skal prøve å komme med tips som alle kan få nytte av, eller så kan dere jo se hvordan dere "ligger ann i terrenget" ;) ...... Bloggen er for dere, og jeg vil gjerne at alle som leser skal få utbytte av de fleste innleggene!  Enkelte råd vil gjelde mer enn andre, noen har jo allerede tatt en del smarte grep i økonomien sin :-)

Senere i dag kommer jeg med et blogginnlegg om 2 viktige ting som du bør følge med på selv! og som har den største påvirkningen på økonomien til de fleste av oss. Og ikke minst: viktig fremover...

 

  Bildene til bloggen

Jeg har fått så mange spørsmål om hvem som har tatt de fine bildene til bloggen min, så jeg kommer med et lite innlegg om det. Og jeg må ærlig innrømme at jeg var fornøyd med dem, selv om jeg, som mange andre, er superkritisk til mine egne portrettbilder...

Men da jeg skulle lage blogg bestemte jeg meg for at når jeg først skulle gjøre noe sånt, spesielt faglig, så skulle det være gjennomtenkte bilder og noe jeg kunne stå for selv. Som alltid tenkte jeg på  å innhente flere tilbud, men hadde EN grunntanke, og det var at bildene skulle representere budskapet i bloggen.

Så da var det naturlig for meg å tenke noe ekstra utover en "vanlig" fotograf, og jeg må da si jeg føler jeg fant de BESTE;)  og bildene ble altså tatt hos: 

http://www.vizuelli.no/ Jeg var veldig spent på hvordan jeg ble tatt imot som privatperson (ikke firma).., men der ble jeg positivt overrasket!

 Firmaet Vizuelli og vizuell designer/fotograf Stian Klaussen, som tok bildene, var kjempepositiv og proff overfor meg og mine ønsker for bildene.

Jeg vil derfor benytte anledningen til å takke og anbefale dem til andre som også ønsker å ta bilder som de vil benytte til noe ekstra, bryllupsbilder eller hva det måtte være,, de er utrolig allsidige og kreative og jeg ble virkelig mer fornøyd enn jeg trodde jeg skulle bli i utgangspunktet!  Jeg er iallefall kjempeglad jeg gjorde det og har fått så mange fine tilbakemeldinger! 

 

Trine

 

 
 

 

 

 

kilde: #økonomi #reklame #blogg #økonomidamaTreningsavtale!, Sommer og Fjelltur....

 

 Nå er det sommer og sola skinner både litt her og litt der, og snaaart er det ferie!... :-)

Og det er fint å kunne nyte sol i sitt eget land, mens andre har bestillt seg sydentur for å sikre seg sol.. Forståelig...(Jeg skal komme tilbake med noen tips som kan være greit å ha med seg når du bestiller sydentur neste gang. Litt å spare på det og ofte like god kvalitet....)

Jeg var selv i syden nå i mai og glemte jo da å stoppe avisene. Heldigvis var jeg borte i bare en uke. Det var allikevel temmelig uaktuelt for meg å lese gjennom alle avisene, for jeg hadde jo fått med meg det meste av nyheter via nettet. Så for min del ble det til at jeg kikka litt løst og uinteressert på forsida av hver avis. Absolutt bedre å stoppe abbonnementet i den perioden. Enda mer penger spart på det om man er borte i ukesvis....!

Det er også noe annet man kan vurdere nå i disse tider, nemlig dette med treningsfri fra studioet du trener på. De fleste av oss trener jo veldig lite inne på sommeren, og da er det jo kjipt å skulle betale hver eneste måned opp mot 4-500 kroner for noe du ikke bruker...?

Selv har jeg nå ordnet meg treningsfri for 3 måneder og sparer en tusenlapp, som er penger jeg kan bruke til noe jeg faktisk benytter meg av!

Og sommeren byr  jo på annen og like bra trening for de som ønsker, eks: sykling, padling,svømming eller gåturer, og for  min del oppdaget jeg FJELLET for alvor for 4-5 år siden.  Og da var jeg litt i tvil..... Fjellgeit jeg??  og gikk ikke mange metrene oppover før jeg ble sliten på en helt annen måte enn før. Gikk også å lurte på følgende

 1) hvilket treningsutbytte jeg ville få av dette?  2) hvor fort viste resultatene seg? og 3) hvor langt måtte jeg gå for å forbrenne like mye som ved innendørstrening...??  

Men som mange hadde fortalt meg, begynte jeg jo etter hvert å SE naturen og fjellet.....Fjellet er et unikt sted!.  utsikten, følelse av mestring og en nydelig natur som bergtar deg gang på gang...kan ikke sammenlignes med så mye annet og er virkelig en helsegevinst for kropp og sjel...

Og for de som nå sitter å tenker at de ikke orker gå flere hundre meter oppover i varmt vær:  For min del begynte jeg i det små med turer til 2-300 meters høyde og det er et flott utgangspunkt når man er fersk fjellvandrer!  

Her ser dere det fjellet jeg har vært mest på, og når du er oppe ser du hele fjellkjeden (Vågsfjorden) som er et fantastisk skue.....                                          

 

                                                              

   "Litjehornet"  Harstad - Sommeren 2013                

   
                   

En utsikt kan si mer enn tusen ord.........

 

 Men uansett hva man velger av treningsform på sommeren eller ellers i året, så må man finne det man trives med selv, for det er jo det viktigste...

Så blir det blir jo også en: "investering til inntekts ervervelse"... som det heter på økonomispråket..... fordi trening og helse har ofte nøye sammenheng med andre ting hos mange, også økonomien....

 

 

*Vil også vise dere "Dronnningruta", som jeg gikk i fjor på jentetur! Den er oppkalt etter Dronning Sonjas mange turer der.

Ruta ligger i Vesterålen, Nordland Fylke. Og den blir jeg nok å ta i år også......

 

      Enden av Dronningruta:                  Fra: Nyksund til Stø.....

                      

 

 

 

     Fjellryggen....

              

 

 

                                                                                                                                 

   Varden....
   
  

 

 

 

                        ......Og til slutt:........litt gråvær skremmer ingen!....:)))

                 
                       

#økonomi #helse #livsstil #trening                                                                                                                    

 

 

 

 

Sulten?...:-)

FERIEPENGER!!!!

Uten tvil "Årets happening" har jeg inntrykk av,,,se kontoen fylles opp av en sum som man overhodet ikke er vant til...DET er noe det.. og tanken på å leie seg inn på nærmeste luksushotell slår vel de fleste av oss.., eller å gå litt bananas i nærmeste kles- og skobutikk, for oss damene spesielt....:-))

 

Alt vel så langt,,.. men så kommer den stygge figuren å klapper deg lett på skuldra, kan også sammenlignes med den youghurtreklamen på tv, der han som forstyrrer heter "sulten",, og han er ganske irriterende....kan han ikke bare gå å "ta seg en bolle!!".......not fun......!!

Samvittigheten din sier nemlig fra når du er i ferd med å bruke penger du ikke har.....noen kan sitte som dama på bildet her, men vel så mange kan ikke det, eller for å si det rett frem: hvor mye ekstra får du i tillegg til lønnen din?? hvor mye kan brukes på "feriekos"?

Det er ikke så mye det..nå begynner jeg å føle meg som "sulten" i reklamen, han sier "facebook, facebook, facebook" med den j...lommelykta si...og jeg sier: "bare litt mer enn lønna, bare litt mer enn lønna, litt mer enn".....

La oss si du tjener 400.000 i året, da har du vel 40 000 i feriepenger om du jobbet hele forrige år. OK! da har du med en nettolønn normalmåned på ca 24 000 utbetalt,en ekstra utbetaling på vel 16000. Kan høres mye ut til "feriekos", spesielt for single barnløse med stigende god inntekt, ingen kreditter, en billig bolig som de kjøpte for flere år siden mye rimeligere enn i dag,ingen billån......skjønner poenget? er vi alle der?? nope...

kanskje har du vært student siste år eller ikke hatt ordinær inntekt av andre grunner og kan dessverre se langt etter både det luksushotellet eller klærne du lengter etter...

Tror nok de fleste av oss tar hensyn til nettopp det og ser ann sin egen inntekt, men hva om man "faller for fristelsen" som jeg heller vil kalle det? Man har jo jobbet og slitt for disse pengene og man skal vel kose seg litt når man har ferie....??

Joda, vi kan børste "sulten" litt til hver side av skuldra og si litt "hehe".. og kose oss med ferie, alt trenger jo ikke koste skjorta... Men poenget mitt med dette innlegget er å vise at man bruker ikke alle feriepengene på "fest, fart og moro" eller den dyreste sydenturen eller 3-4000 på klær som man har ønska seg, om man har kredittgjeld....

Alt er selvfølgelig relativt, men om du ikke klarer å sette av på en fornuftig "bufferkonto" som er anbefalt å inneholde 2-3 mnd lønner til enhver tid, så kan du i hvert fall senke kredittgjelda,om du har noen, og lage en plan:

La oss si du har 30 000 i kreditter som du sliter med å bli kvitt, du har lenge sett at du merker lite på saldoen hver måned siden du betaler bare minstebeløpet! Da er ikke det lureste å bruke de ekstra 16 000 på feriekos i sin helhet, du vil da "aldri" komme ovenpå men slite måned for måned, år for år, pga renter og gebyrer....Lotto er ikke et reelt alternativ her.....

Planen kan være å ta det du kan fra feriepenger og la resten gå til den ferien som du/dine bør ha og som du/dere synes er akseptabelt. 16 000 minus 6000 f eks, blir 6000 mer å betale ned på kredittgjelda og mindre renter på restbeløp! Hadde du 30 000 i kreditter, så har du plutselig 24 000 og en liten forskjell blir det...

24 000 kan i planen betales ned med vel 2000 pr mnd og du er kvitt dyr kredittgjeld på vel 1 år. Evt lenger, det viktigste er å betale det du kan! Går alt i det store sluket så vil du kanskje slite med gjelda myyye lenger. Følelsen av å ha en plan skal ikke undervurderes, du får en følelse av kontroll som du ikke har uten, og vet når du er kvitt "sult" følelsen...Du kan da glede deg til å leve bedre neste år uten den følelsen! I tillegg kan du kose deg enda mer på ferien din når du vet at du er kvitt noe av den dyre kredittgjelda!!.....:-) 

EIER du din egen bolig??

Dvs eier du egentlig din egen bolig?... 

Jeg har nemlig lest uttallige innlegg i diverse ukeblader og tillegg hørt om tilfeller hvor den aktuelle mannen eller dama, både unge og godt voksne, ikke visste at de ikke eide sin egen bolig!..  Når den dagen kom at boligen skulle selges, var boligen bare registrert på den ene i forholdet, mens den andre trodde det var felleseie.

Det første tilfellet jeg leste og hørte om, var for mange år siden, men altfor mange har det vært siden den gang, og det siste bare for noen måneder siden... så det er desverre noe som fortsatt eksisterer...Og hvis du er usikker på om du eier boligen sammen med en annen, så er det endel ting som skal være på plass for at du skal kjenne deg trygg på at alt er som det skal:

Stikkordene er:  Selvangivelse, Statens kartverk og skjøte...

Hvis alt er i skjønneste orden, skal det enkelt og greit komme frem på selvangivelsen din om du eier leiligheta eller huset og dette ser du temmelig kjapt! Der skal det stå en eierandel på post: "bolig og annen fast eiendom", hvor det skal stå gnr og bnr på boligen (gårds-bruksnummer og poststed) og det er vanlig å stå med en 50% eierandel hver.
Har du nylig kjøpt boligen så står det kanhende ikke på årets, men på neste selvangivelse! Står det ikke noe der, eier du heller ikke boligen, på papiret ihvertfall.. Da skal du ikke ta det for god fisk at du får noen fortjeneste den dagen boligen selges, for da er det i verste fall bare en muntlig avtale mellom partene og ikke juridisk bindende i seg selv.. Synd,  når man tenker på at bolig er så og si den beste investering/spareform man har her i Norge siden boligprisene stiger i et omfang som de gjør hvert år, og over lang tid er det faktisk en sikker egenkapital og pensjon du bygger deg opp!

 


Og for alle som har fremtidige planer om å overdra eierandel til den andre, eller kjøpe sammen med noen, skal dette gjøres for at dere begge skal stå som rettmessige eiere:


*  Skjøte i 2 eksemplarer skal tidligere være fylt ut med deg også som medeier, (50% eierandel til hver av dere, dersom ikke annet avtalt  og dere kjøper sammen, dette kan fint justeres om du for eksempel kjøper deg inn i boligen partneren eier på et senere tidspunkt og partner da har eid boligen lengre enn deg, det kan avtales mellom dere hva som er rettferdig andel i boligen, i forhold til verdiøkningen boligen har hatt før du ble medeier.
  
 (viktig ved alle endomsoverdragelser, er også å sjekke om det er noen heftelser fra før på eiendommen, før man overtar noe som helst!)

*  Skjøtet er på flere sider, og ikke mindre enn 2 eksemplarer må sendes inn ( skjer oftest via eiendomsmegler, om det ikke er en privat  overdragelse)

*   Når alt er fylt ut og alt er i orden, vil det komme et skjøte tilbake i posten og det skal ha et stempel øverst på siden. DA først er det tinglyst. Du/dere får da et eksemplar tilbake i posten uansett hvem som har sendt dette inn! Dette kan også sjekkes ved en kjapp telefon til kartverket dersom du har gnr og bnr på boligen.


I de tilfellene jeg har lest og hørt om, hvor de selv tror de eier boligen, er ofte forklaringen fra den det gjelder at: de hadde jo lån sammen på boligen, eller delte på de felles boutgiftene, og av den grunn, virkelig trodde de eide boligen.

Da er "Worst case" :
 
Du må i verste fall gå over til leiemarkedet igjen eller kjøpe lite og svært billig om for eksempel et forhold brytes. Problemer med å få lån til en ny bolig kan også oppstå, siden det er blitt mye strengere krav til egenkapital, og du ikke har sparepenger. Dette oppgis "å svi skikkelig" for de som opplever det, spesielt for de som er i den alderen man normalt sett skulle vært gjeldfri, eller ha betalt på lånet i mange år allerede....Feil oppdages ofte ved brudd i forholdet og kan bli vanskelig å dokumentere, om det rett og slett ikke finnes noen dokumentasjon!

Så sjekk nærmere om du er usikker på dette spørsmålet, bedre med en gang for mye enn en gang for lite....!

 

  

Om meg

Hei og velkommen til deg, jeg håper du vil like bloggen min og få utbytte av den!

Jeg heter Trine Ingfrid Marie Normann og er etter hvert utdannet innen: økonomi, ledelse og sosiologi, og startet utdanningen min allerede som 19 åring på BI på Gjøvik. Jeg har 3 barn og er opprinnelig fra Rolløya i Troms, og har i mange år vært bosatt i Harstad, byen med grottebad og snart nytt Statoilbygg i sentrum, veipakke og i en rivende utvikling. Bryr meg om menneskene rundt meg og er veldig samfunnsengasjert. 

Bloggen:

Blogger om det som alle kaller privat økonomistyring, og ønsker å dele både dagsaktuelle og tidløse økonomiske tips med deg, enten du er mann, kvinne, singel, gift, skilt, samboende, jobber eller ikke. Vil prøve å lure inn noen egne erfaringer og litt humor, så dere ser poengene bedre. Privat økonomi er en av favoritthobbyene mine på fritiden, så jeg følger med i det som skjer og som har betydning for min egen og andres økonomi gjennom: aviser, økonomiske magasiner, media og litt grundigere research, -så da blir det mange innspill om alt fra enkel hverdagsøkonomi til mer målretta planlegging, alt skal være på en lettfattelig måte.

OG det er en kjensgjerning at mange av oss, og spesielt vi damer!.. har vært på etterskudd i forhold til nettopp det å ta vare på og bygge opp vår egen økonomi...Vi kan og må gjøre noe med selv, ingen gjør det for oss...å fokusere på sin egen økonomi for å få trygghet i hverdagen og fremtida er superviktig!

Det kan være forskjellen mellom ulykke og lykke, spør du meg...

Mener at vi får velge lykken!...;)

 

 

Ny blogg!

Velkommen til blogg.no! :)

Dette er det aller første innlegget i din nye blogg. Her vil du finne nyttig informasjon, enten du er ny som blogger eller har blogget før.

Trenger du litt starthjelp finner du våre hjelpesider her: http://faq.blogg.no/, og vår engasjerte supportavdeling er tilgjengelig (nesten) 24/7.

Bloggen
Ønsker du å gjøre den nye bloggen din litt mer personlig anbefaler vi at du fyller ut profilinfo, og velger et design som passer til deg. Vil du bare komme i gang med bloggingen kan du starte et nytt innlegg.

Hashtags
Blogg.no bruker hashtags for å samle innlegg som handler om samme tema. Hashtags gjør det lettere å finne innlegg om akkurat det temaet du søker. Du kan lese mer om hashtags her: http://hashtags.blogg.no/

Andre nyttige sider
Infobloggen: http://info.blogg.no/
Vårt regelverk: http://faq.blogg.no/infosider/retningslinjer.html
Vilkår for bruk (ToS) og integritetspolicy: http://faq.blogg.no/?side=omoss

Nå som du har lest dette innlegget kan du redigere det eller slette det. Vær dog oppmerksom på at det alltid må være minst ett innlegg i bloggen for at den skal fungere - det er for eksempel ikke mulig å redigere designet uten at det finnes innlegg i bloggen.

Når du skal logge inn neste gang kan du gjøre det fra vår forside på http://blogg.no/.

 

Vi håper du vil trives hos oss!

hilsen teamet bak
blogg.no

 

blogg.no | logg inn | hjelp | regelverk | vilkår | om oss | kontakt oss | infobloggen